Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gordana Raos: Anđelinović i Maleš žele podmetnuti svog kandidata za ravnatelja Studentskog centra Split

Gordana Raos: Anđelinović i Maleš žele podmetnuti svog kandidata za ravnatelja Studentskog centra Split

Otvoreno pismo članovima Senata i akademskoj zajednici splitskog Sveučilišta

Studentski centar u Splitu, s ravnateljicom Gordanom Raos, poslao je otvoreno pismo članovima Senata i akademskoj zajednici splitskog Sveučilišta. Pismo je poslano povodom izbora za čelnika Studentskog centra, dužnost koju obnaša Raos. Izbori su u tijeku, navodi se u pismu, rektor splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Šimun Anđelinović i prorektor prof.dr.Boris Maleš 'žele nezakonitim radnjama naprasno podmetnuti svog kandidata za ravnatelja, te aktualnoj ravnateljici Studentskog centra u Splitu Gordani Raos, dipl.iur kao jedinom kandidatu koji ispunjava natječajne uvjete, onemogućiti mandat.'

Pismo prenosimo u cijelosti:

Ispričavamo se za ovakav nastup, koji je motiviran neviđenom zloupotrebom prava rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimuna Anđelinovića i prorektora prof.dr. Borisa Maleša ujedno i predsjednika Upravnog vijeća Studentskog centra u Splitu koji svojim nezakonitim radnjama žele naprasno podmetnuti svog kandidata za ravnatelja Studentskog centra Split koji prema Izvješću Povjerenstva za izbor i imenovanje ravnatelja ne udovoljava uvjetima raspisanog natječaja te aktualnoj  ravnateljici Studentskog centra u Splitu Gordani Raos, dipl.iur kao jedinom kandidatu koji ispunjava natječajne uvjete onemogućiti mandat. To sve unatoč njenim neprijepornim rezultatima rada u prethodna dva mandata i uspješnom poslovanju Studentskog centra u Splitu, a što potvrđuje njeno dobiveno priznanje Sveučilišta u Splitu temeljem odlukom Senata za izuzetan doprinos razvoju Sveučilišta u Splitu, a posebno u poboljšanju studentskog standarda. Očigledno podcjenjujući članove Senata, pokušava se putem elektronske sjednice Senata, unatoč već zakazanoj redovnoj sjednici Senata ishoditi potrebna suglasnost članova Senata za potvrdu tog svog kandidata. Dakle, potvrda izbora ravnatelja Studentskog centra kao važne i jedine sastavnice Sveučilišta koja skrbi o cjelovitom studentskom standardu studenata Sveučilišta u Splitu, želi se provući na 'mala vrata' virtualnim putem.

To je nedopustiva moralna i svaka druga zlouporaba prava i ovlasti od strane rektora i prorektora reguliranih Statutom Sveučilišta i Statutom Studentskog centra odnosno gruba demonstracija sile nad Studentskim centrom i njegovim radnicima, a posebno mobbing nad osobom ravnateljice kao dugogodišnje članice Senata.

Razlog za ovo uskraćivanje povjerenja ravnateljici rektor opravdava navodno njenom nesuradnjom sa Sveučilištem odnosno s njim i navodno njeno financijsko nepodržavanje rektorovih projekata, što nije ni statutarna obveza Studentskog centra. Ukazujemo da je Studentski centar u Splitu s ravnateljicom do sada svakom službenom pisanom i nepisanom zahtjevu Sveučilišta udovoljio u cijelosti poštujući instituciju Sveučilišta. Između ostalog i projekt postakademskog zapošljavanja u kojem je Studentski u cijelosti isfinancirao prehranu i smještaj svih polaznika kao i sve domjenke za sudionike tog projekta i njihove brojne uzvanike. Ne treba napominjati i niz drugih ustupaka prehrane, smještaja i druge usluge sa kojima pratimo sva događanja i aktivnosti Sveučilišta od inauguracije rektora pa sve do danas, a planiramo to raditi i u buduće. Dakle ovaj Studentski centar je i do sada, a i u buduće spreman surađivati i pomagati projekte Sveučilišta unutar zakona.

Jedina zamjerka koju rektor ima prema Studentskom centru i ravnateljici i razlog zbog čega ju ne želi u sljedećem mandatu na čelu Studentskog centra je subjektivne naravi. Naime, ovaj Studentski centar i ravnateljica ne žele poslovati nezakonito niti ispunjavati ničije pa ni rektorove želje za koje ne postoji zakonsko uporište. Ovaj Studentski centar je uvijek transparentno poslovao i može se pohvaliti uspješnim poslovanjem, a za koje kontinuirano prima priznanja kako od studenata tako i od resornog ministarstva koji ga ističe  kao primjer  uspješnog poslovanja drugim Studentskim centrima u RH.

Kako je u SC-u zaposleno preko 200 radnika čije plaće nisu osigurane u državnom proračunu RH kao i za ostale sastavnice Sveučilišta, već ih SC svaki mjesec mora zaraditi, to ni radnici SC-a, a ni ravnateljica ne mogu neograničeno, a niti nezakonito raspolagati s novčanim sredstvima kojima bi se po zahtjevu rektora trebali financirati određeni njegovi projekti. Visina samostalnog raspolaganja novčanim sredstvima za ravnateljicu je propisana Statutom, a također i visina raspolaganja od strane Upravnog vijeća, a sve iznad toga je raspolaganje i odgovornost Senata.

Stoga ovime upoznajemo otvoreno cijelu akademsku zajednicu, a posebno pozivamo članove Senata da svojom budnošću, razboritošću i odgovornošću spriječe ovakvu zlouporabu svojih prava rektora i prorektora koji žele nezakonitim radnjama natječajnog postupka i sazivanjem elektronske sjednice Senata obezvrijediti izbor čelnika važne ustanove u sustavu visokog obrazovanja i ne uvrstiti točku izbora ravnatelja Studenskog centra u redovnu sjednicu Senata koja je već zakazana.

Konačno ukazujemo na nezakonitost ovog natječajnog postupka i neskrivenu namjeru da se instalira za rektora podoban kandidat i onemogući aktualnoj ravnateljici kontinuitet pozitivnog poslovanja u interesu svih radnika Studentskog centra i cijele akademske zajednice. Ovaj zaključak proizlazi iz činjenice što je za članove upravnog vijeća i rektora irelevantan kvalitetan program rada koji  je zakoniti natječajni uvjet jer nijedan kandidat nije imao prigode prezentirati ga članovima upravnog vijeća, a ni Senatu. Držimo da je program rada krucijalni uvjet za izbor čelnika, a osobito u ustanovi ovakvog tipa i ovakvog općeg interesa. Ne dozvolite da Sveučilište postane mučilište.

Vaša reakcija na temu