Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRAD IGNORIRA GRAD: Lakše je iseliti Kotarsko vijeće, nego preseliti dvije djelatnice

GRAD IGNORIRA GRAD: Lakše je iseliti Kotarsko vijeće, nego preseliti dvije djelatnice

Vijećnici Kotara u srcu Splita upozoravaju na nemaran odnos gradske vlasti prema njihovom kvartu

Od izbora u srpnju, Vijeće kotara Grad nema prostorije u kojima može djelovati, sastajati se s građanima ni organizirati brojne aktivnosti. Nakon obijanja administracije, niza obećanja, predsjednik Gradskog kotara Grad Žarko Matijević je upozorio javnost na ovu apsurdnu činjenicu. Jedini kotar bez prostora, srce grada. Tu borbu je vodilo godinu dana i prethodno Kotarsko vijeće koje je uložilo oko 80.000 kuna u uređenje prostora u Bernardinovoj ulici gdje je, odlukom gradonačelnika Andre Krstulovića Opare u njegovom mandatu smješten Odsjek za Staru gradsku jezgru. Sada je Kotarsko vijeće tamo podstanar, a u Odsjeku su zaposlene dvije djelatnice.

- Zar nije lakše 'preseliti' dvije djelatnice, nego što je gradonačelnik odlučio iseliti nas, sponu s oko 5600 stanovnika  - pita Matijević.

A kronologija posljednjih 7 mjeseci je tipična birokratska.

- Gradonačelnik je, kad je čestitao svim pobjednicima kotarskih izbora, obećao biti podrška i kazao nam je da ne dolazimo s problemima, nego rješenjima. Poslušao sam ga, tako smo krenuli u potragu za prostorom i pitali smo spisak prostora u gradskom vlasništvu u našem kotaru. Ostali su u čudu, mjesecima trajalo, a onda smo direktno poslali mail gradonačelniku. Na njega nije odgovorio, ali kada smo najavili konferenciju za medije da upoznamo javnost s odnosom prema kotaru Grad, počele su pljuštati ponude - prepričao je Matijević.

Opisao je i komunikaciju s gradskom upravom.

- Gotovo ne postoji, a kada ima komunikacije, onda je to zavlačenje - ustvrdio je Matijević.

Nakon najave konferencije za medije, dobili su obećanje i o spisku, a već sutra idu razgledati neke prostore. Matijević i Marin Krpetić, ujedno čelnik Udruge stanara povijesne jezgre Get su ovom prigodom upozorili i kako se nemarno vlast odnosi prema kvartu. Naime, postoje razlike u adresama kvarta, nisu iste kao one na izborima. 

Upozorili su i na komunalni nered, padanje kupa, života u jezgri pod jurcanjem kareta, a istovremeno ih Grad ignorira od temelja i ne da im prostorije za rad. Piše se i Odluka o komunalnom redu, a Matijevića niti jednom nisu zvali na sastanak Povjerenstva. 

Na kotarskim izborima, podsjetimo, pobijedili su nezavisni, a u Vijeću su još dva člana SDP-a, jedan HDZ-a i jedan stranke Pametno. Matijević kaže da djeluju složno i odluke donose jednoglasno, na što je ponosan. Inače, u žižu javnosti je Matijević dospio i kada mu na sjednici Gradskog vijeća o komunalnom (ne)redu nije dozvoljeno da se obrati vijećnicima o stanju u povijesnoj jezgri. Koalicija HDZ-HGS je bila protiv.   

Vaša reakcija na temu