Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Grad Trogir sufinancirat će troškove medicinski potpomognute oplodnje

Grad Trogir sufinancirat će troškove medicinski potpomognute oplodnje

'Ako ćemo ovom mjerom olakšati skupe postupke, pomoći u proširenju jedne obitelji i da dobijemo jednog malog sugrađanina ili sugrađanku, mjera je uspjela'

Trogir se pridružio malom broju hrvatskih gradova i općina koji će sufinancirati troškove medicinski potpomognute oplodnje, ali i još manjem broju gradova koji pri tom ne uvjetuju broj postupaka preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Odluka je usvojena na 22. sjednici gradskog vijeća, a stupa na snagu početkom travnja kada će biti moguće podnijeti zahtjeve.

'Ponosan sam na ovu mjeru, koja je i socijalna i humana, a i demografska u konačnici. Ovo pravo ostvaruju bračni partneri, izvanbračni partneri te žene koje ne moraju biti ni u braku ni u izvanbračnoj zajednici. Borba s neplodnošću danas je nažalost sve češća. Ako ćemo ovom mjerom olakšati skupe postupke, pomoći u proširenju jedne obitelji i da dobijemo jednog malog sugrađanina ili sugrađanku, mjera je uspjela', istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Grad će sufinancirati troškove medicinski potpomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj ili inozemstvu, u visini od 75 % troškova, odnosno maksimalnih 1500 eura po postupku, a u jednoj godini moguće je podnijeti dva zahtjeva za sufinanciranje.

Novost je i jednokratna pomoć za maturante u iznosu od 100 eura.

'Osjetili smo da je trenutak i za ovu novost. Troškovi maturalne večere, haljina, odijela... postalo je to prevelik teret za roditelje. Nakon toga za dio njih slijede i troškovi odlaska na prijemne ispite, troškovi upisa na fakultete. Iznos je za današnje okvire i malen, ali koliko-toliko smo htjeli pomoći', rekao je gradonačelnik.

Vaša reakcija na temu