Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Građani s Trstenika najavili prosvjede zbog izmjena GUP-a

Građani s Trstenika najavili prosvjede zbog izmjena GUP-a

Ako se grad ne digne na noge, ako nema deračine na sve strane, upropastit ćemo prostor - rekla je Marijana Puljak, a potom je jedan čovjek demonstrativno napustio skup

Zbog najavljenih izmjena GUP-a koje će, prema mišljenju stanovnika Trstenika, bitno umanjiti kvalitetu života, planira se prosvjed kad i javni uvid u Lori, 6. listopada, a također dva dana nakon, u subotu 8. listopada građani kotara će se okupiti na igralištu u Ulici Moliških Hrvata na kojem je planirana prenamjena i gradnja sadržaia s prizemljem i četiri kata. Na tom mjestu zahtjev je, podsjetimo, za izmjenama podnio Hrvoje Marušić, vijećnik iz redova HDZ-a. Preko puta s južne strane ulice gdje je zemljani parking graditi namjerava Tommy.

Oba zahtjeva su doživjela preinake, smanjeni su im kapaciteti, ali na Trsteniku su složni da im svakako tamo nije mjesto iz niza razloga. Osim prosvjeda koji se planira, i kotar i stanovnici će poslati primjedbe na GUP u kojem će između ostalog i tražiti prometnu studiju tih dviju ulica, postoji realna opasnost prometnog čepa do bolnice, argumentirat će i važnost zelene zone te zašto im se izbija, ako su i stručne službe protiv Marušićevog prijedloga.

Traže zelenilo, parking mjesta, dječja igrališta, nesmetane pješačke pravce...

Predsjednik kotara Trstenik Saša Varmuža i čelnica udruge Teserakt Diana Magdić zahvalili su se stanovnicima na velikom odazivu na posljednji sastanak na kojem su ih informirali o proceduri primjedbi na najvažniji strateški dokument.

- GUP je u zadnjoj fazi i jedini mogući način da nešto možemo napraviti je da se organiziramo. Slali smo dopise i dopise, ali bez koristi. Borit ćemo se i dalje da ova zona (igralište, op.a) ostane R1, ona znači zatvoreni javni sportski centar. To je jedna od zadnjih oaza u Splitu koja je ostala te namjene i ako je izgubimo, nema više javnog sportskog centra - govorio je Varmuža.

Pokušat će, govorili su, aktivirati Splićane na prosvjed jer jedino tako, ako vijećnici vide ljude na ulici možda malo zastanu i promisle.

Na skupu građana bio je i Damir Barbir, kotarski vijećnik SDP-a koji je kazao kako stranka nije imala sastanak o tom pitanju, ali da ovakav GUP nije prihvatljiv i da će SDP stati uz građane.

Predložio je da se za prostor gdje je igralište izađe s konkretnim prijedlogom, s obzirom da je oko pola zemljišta u privatnom vlasništvu. Primjerice da Grad otkupi taj dio.

Jedna stanovnica mu je kazala da bez obzira što Grad nije vlasnik cijelog zemljišta, vlasnik je namjene. Odnosno, Grad planira što će biti, a ne investitor.

Za riječ se javila gradska vijećnica i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak koja je, kao i kolega joj Jakov Prkić, glasala protiv procedure pokretanja izmjena. 

- Naše dvije ruke su bile jedine protiv pokretanja na ovaj način. GUP je prilika za korupciju, marčapiju i u tome su svi u Gradskom vijeću ujedinjeni, svatko za svoje stranačke kolege. Jedini efekt je prosvjed ujedinjen s drugim kotarevima. Ako se grad ne digne na noge, ako nema deračine na sve strane, upropastit ćemo prostor - kazala je Puljak.

Jedan stanovnik Trstenika je nakon njenih riječi demonstrativno napustio sastanak uz riječi da Puljak nije smjela govoriti jer ne živi tu, te da jeftino skuplja političke poene.

Ostali se nisu složili, dapače. 

Bez prosvjeda, obrazloženo je, doći će GUP pred vijećnike.

Na kraju dodajmo i jednu dobru vijest za Trstenik koju je Varmuža primio uoči skupa. Mogli bi dobiti pothodnik od knjižnice do škole, realne su šanse da se uvrsti u gradski proračun.

Vaša reakcija na temu