Borba za fotelje: Plaće direktora gradskih tvrtki će se smanjiti, provjerite koliko sada plaćamo šefove nekih komunalnih firmi...

Borba za fotelje: Plaće direktora gradskih tvrtki će se smanjiti, provjerite koliko sada plaćamo šefove nekih komunalnih firmi...

U tijeku je podjela pljena: HDZ-u pripada 60 posto, a HGS-u 40 posto upravljačkih prava

Nakon svakih izbora je ista slika, nedugo poslije formiranja vlasti dijele se fotelje u gradskim firmama. Istina, dogodi se natječaj za direktora, ali se gotovo uvijek zna tko će preuzeti tu palicu. A ako se i ne zna, zna se kad je 'izabran' kojoj stranci pripada i zašto je baš on najbolji. I ovaj put, izgledno je, neće biti drukčije, HDZ-u pripada 60 posto, HGS-u 40 posto upravljačkih prava. Takav je koalicijski sporazum. Ali, ovaj put će se, pouzdano doznajemo, direktorima gradskih firmi smanjiti plaće. Do tada, evo nekih od iznosa za koje se 'natječu'.

Odmah naglasimo da je malo koji direktor bio voljan reći kolika su mu mjesečna primanja. Izuzev direktora Čistoće Miroslava Delića koji je bez oklijevanja kazao kako prima dvije i pol prosječne radničke plaće i da varira mjesečno ovisno o broju dana. Maksimalno 17,5 tisuća kuna. I nema menadžerski ugovor.

Jednako otvoren je bio i direktor Parkova i nasada Zoran Barac, koji ima oko 16 tisuća, također ovisno o broju radnih dana. Ni Barac nema menadžerski ugovor. Neka se i ovom prigodom zna, Barac je uspio što nisu oni prije njega, pa i za veću plaću: ovu je firmu iz gubitaša pretvorio u stabilnu tvrtku koja posluje u debelom plusu.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Drago Davidović ignorirao je naš upit, što nije novost u njegovoj (ne)komunikaciji, ali je bio primoran odgovoriti 'višoj sili', onoj koja ga može ili hoće smijeniti pa smo saznali da je i on na oko 16 tisuća kuna. Ima li menadžerski ugovor manje je važno, jer su otpremnine itekako bogate u toj firmi.

Jednako nedostupan je bio i direktor Splitske obale Perislav Bonačić, ali i njega plaćamo otprilike toliko.

Direktor Prometa Tomislav Vojnović mjesečno nas košta oko 16,5 tisuća kuna. S tim da, kako nam je rekao, ima ugovor o radu s menadžerskim komponentama.

Dodajmo na ovom mjestu da zanemarivanje upita i odbijanje razgovora na tu temu zapravo i ne čudi, jer uglavnom nemaju osjećaj za javnost. Iako ih građani plaćaju, politika ih je postavila i jedino od nje i strahuju.

Nasuprot njih, direktori Javnih ustanova imaju oko 12 tisuća kuna. I ovdje izdvojimo da je transparentan bio Robert Koharević, direktor Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan.

Završimo zanimljivom usporedbom s učiteljskim plaćama čiji smo dan nedavno obilježili, a svi političari im čestitali. Dok su nam puna usta demografije oni kojima povjeravamo djecu na odgoj i obrazovanje imaju prosječno 5 tisuća kuna plaću.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare