Gradski kotar Sirobuja je riješio problem odvajanja otpada i pitanje 'zelenih otoka'

Gradski kotar Sirobuja je riješio problem odvajanja otpada i pitanje 'zelenih otoka'

Naša glavna zadaća je omogućiti ugodnije uvjete svakodnevnog života našim sugrađanima

Gradski kotar Sirobuja je riješio problem odvajanja otpada i pitanje 'zelenih otoka'.

Predsjednik  Sirobuje Hrvoje Balić, naime, rekao je da su sukladno izradi Plana gospodarenja otpadom od strane Grada Splita, gradski kotarevi i mjesni odbori bili dužni nadležnoj gradskoj službi dostaviti popis lokacija za zelene otoke. 

- Naš gradski kotar popis lokacija je dostavio krajem prošle godine.

S gradskom komunalnom tvrtkom Čistoća, s kojom imamo odličnu suradnju, dogovorili smo zamjenu sadašnjih metalnih spremnika,  kontejnera zapremnine 1100 litara za mješoviti komunalni otpad, kantama koje će imati svako domaćinstvo, a u koje će se ubuduće odlagati mješoviti komunalni otpad. To ćemo ostvariti do kraja ove godine, a moguće i ranije - najavio je.

U međuvremenu će pripremiti lokacije za zelene otoke koje će se u većini slučajeva nalaziti  gdje se sada nalaze metalni spremnici za mješoviti komunalni otpad.

Uređenje ugibališta za zelene otoke financirat će iz sredstava kotara predviđenih za komunalno uređenje.

- S obzirom na to da se na zelenim otocima neće odlagati mješoviti komunalni otpad oko kojeg se u pravilu šire neugodni mirisi, očekujemo kako će građani prihvatiti predložene lokacije, a pogotovo što će zeleni otoci biti ograđeni zaštitnom i ukrasnom ogradom i ne bi trebali nikome smetati - govori.

Čistoća će im po potrebi osiguravati dovoz mobilnog reciklažnog dvorišta za odlaganje potrošenih baterija, lijekova i sličnog otpada.

- Što se tiče zelenoga biootpada, naši sugrađani s područja kotara Sirobuja već sada u velikoj mjeri kompostiraju tu vrstu otpada i koriste ga za proizvodnju vlastitog komposta za svoje potrebe - zadovoljan je. 

Istaknuo je i kako će građani moći besplatno dobiti i nove kompostere koje će im omogućiti tvrtka Čistoća.

- Naša glavna zadaća je omogućiti ugodnije uvjete svakodnevnog života našim sugrađanima, ali i oni nam trebaju u tom cilju pomoći svojom savjesnošću i preuzimanjem odgovornosti oko razvrstavanja svoga otpada - ustvrdio je predsjednik Gradskog kotara Sirobuja.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare