Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Otvoreno pismo Josipa Markotića Ivanu Lei Lemi: 'Nisam još čuo suvisle argumente zašto ste baš Vi najbolji izbor za intendanta'

Otvoreno pismo Josipa Markotića Ivanu Lei Lemi: 'Nisam još čuo suvisle argumente zašto ste baš Vi najbolji izbor za intendanta'

Donosimo u cijelosti tekst Mostovog gradskog vijećnika

Poštovani gospodine Lemo,

Vaša kandidatura za Intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu izazvala je dosta buke i galame i podijelila javnost koja prati zbivanja u splitskoj kulturi.

O tome sam se mogao uvjeriti prije nekoliko dana na sjednici Gradskog vijeća kada je vrlo burno dočekan prijedlog jedne oporbene stranke da se rasprava o izboru intendanta uvrsti u dnevni red. Prijedlog je odbijen od strane vladajućih.

To me ponukalo da se zadnjih dana intenzivnije zainteresiram za Vašu kandidaturu i upoznam s Vašim radom, kako bih mogao što kvalitetnije sudjelovati u raspravi o toj temi koja će, prije ili kasnije, doći na dnevni red. Izbor prvog čovjeka najveće i najvažnije kulturne institucije u gradu i jedne od najvećih u državi, svakako zaslužuje pozornost osobito od strane gradskih vijećnika.

Pažljivo sam proučio Vaš životopis, pročitao sve Vaše intervjue i izjave u vezi Vaše kandidature. Ono što sam saznao jest da ste uspješan i perspektivan umjetnik, da žarko želite postati intendant, da imate golemu energiju i entuzijazam za mijenjati stvari u splitskoj kulturi, da imate snažnu medijsku podršku, kao i podršku određenih političkih krugova, no da se u isto vrijeme osjećate politički 'progonjenim' i nepodobnim te da u pomoć često pozivate ministricu kulture.

No, unatoč silnoj medijskoj promociji koja prati Vašu kandidaturu, do sada ipak nisam čuo, vidio ni pročitao suvisle argumente zašto ste baš Vi najbolji izbor za ovu vrlo ozbiljnu i odgovornu funkciju. Osim ako pod suvislim argumentima ne mislite na skup lijepih želja, maštanja i općih mjesta poput punog kazališta i rasprodanih karata (što me neodoljivo podsjetilo na izjavu predsjednika Hajduka kako je njegov cilj pobijediti sve utakmice do kraja) koji prevladavaju u Vašim izjavama i intervjuima. Uglavnom se sve svodi na to da bismo Vam trebali vjerovati na riječ da ste Vi najbolji izbor.

Problemi s kojima se suočava HNK i s kojima ste Vi također dobro upoznati su golemi i brojni: od milijunskih dugova, visokih autorskih honorara, preskupih predstava s premalo repriza (dovoljno se sjetiti Verdijevog 'Ernanija' koji je koštao nevjerojatnih 1.129.042,80 kn), nedostatka umjetnika u Orkestru (praktički trećina članova Orkestra su honorarci i Orkestar je često prisiljen 'krpati' se kako zna i umije), lošeg rada kazališne propagande, Splitskog ljeta koje ima sve manje programa (a proračun mu je više-manje uvijek isti), pa sve do loših međuljudskih odnosa djelatnika i umjetnika.

Prema tome, očito je kako je za rješavanje ovih višegodišnjih nagomilanih problema osim umjetničkih kompetencija puno važnije imati menadžerske, organizacijske i liderske vještine i iskustvo. Ne kažem da ih Vi nemate, ali iz Vaših referenci i Vaših medijskih istupa one nisu uočljive.

No, glavni razlog mog obraćanja Vama jest Vaše omalovažavanje i vrijeđanje gradskih vijećnika u gotovo svakom Vašem intervjuu. Cijelo vrijeme se pozivate na podršku koju Vam je dalo Kazališno vijeće za koje smatrate da je jedino kompetentno prosuđivati o Vašoj kandidaturi. S tim bih se mogao gotovo pa i složiti. No Kazališno vijeće koje Vas je podržalo i predložilo i na koje se stalno pozivate - prema dnevnom redu kojeg smo dobili - bit će sutra raspušteno i izabrat će se novo.

Kako znate da novo Vijeće neće biti jednako kompetentno ili čak bolje od prijašnjeg koje se - istini za volju - i nije baš pokazalo pretjerano agilnim i marljivim, osim u pitanju Vaše kandidature? Zadnje što želim jest biti gradonačelnikov odvjetnik, ali valjda ima pravo čuti mišljenje novog Vijeća o Vašoj ili bilo čijoj kandidaturi. Valjda i mi vijećnici imamo pravo čuti mišljenje novog Vijeća (a nemam ništa protiv i da čujemo argumente i prošlog) i na temelju toga glasovati. Ili mislite da je indikator kvalitete i stručnosti Kazališnog vijeća Vaš izbor ili neizbor na mjesto intendanta? Ako vas Gradsko vijeće podrži, onda smo mi vijećnici gospoda s istančanim osjećajem za kulturu, u suprotnom smo primitivci i seljačine koji kazalište vide samo onda kada preko Rive i Marmontove idu na Hajduka?

Za rješavanje spomenutih problema splitskog kazališta potrebno je puno više od gerilskih metoda alternativne scene i apeliranja na kolege da 'uštipnu koju kunu i da smanje sveukupni iznos autorskih honorara'. Ako mislite ozbiljno rješavati ove probleme, itekako ćete morati surađivati s Gradom, gradskim službama pa i s Gradskim vijećem - dakle sa svima onima koje sada omalovažavate i vrijeđate.
I na kraju, hoće li Vas ili neće vladajuća koalicija izabrati - ne znam. Osobno nemam ništa protiv Vas niti protiv Vaše kandidature, ali volio bih čuti i vidjeti puno više argumenata od skupa dobrih želja i omalovažavanja onih od kojih očekujete podršku. Ovako ispada da je Vaš najjači argument podrška praktički bivšeg Kazališnog vijeća i bivše vlasti.

Ne mogu se složiti niti pristati na ucjene da je samo Vaš izbor jedini ispravan. Ono što se mogu složiti s Vama jest da Gradsko vijeće na mjesto intendanta Hrvatskog narodnog kazališta treba dovesti stručnu i kvalitetnu osobu. Uostalom, najveća kulturna institucija u gradu kojeg resi sedamnaest stoljeća bogate kulturne povijesti i tradicije ne zaslužuje ništa manje od toga.

Želim Vam svako dobro.

S poštovanjem,

dr. sc. Josip Markotić

Vaša reakcija na temu