Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Srušen kvorum na Gradskom vijeću, nastavak sjednice 5. listopada

Srušen kvorum na Gradskom vijeću, nastavak sjednice 5. listopada

Volio bih i ja piti te tablete koje pije gradonačelnik pa da mi se čini da je sve u redu - rekao je Prkić

18.02 - U 18 sati proglašen je prekid sjednice i zakazana je za 5. listopada u 9 sati. Desna koalicija, HGS, Jakov Prkić, Matošić Matičević i Dragnić su srušili kvorum.

17.50 - U vijećnicu osim desne koalicije i Prkića, nakon prve pauze, nisu ušle ni Danira Matošić Matičević ni Daša Dragnić. Razgovara se na hodniku tko će se vratiti, te ako se vrate hoće li ili neće proći kiosci.

Jedna od opcija je bojkotirati samo ovu točku...

17.44 - Nema kvoruma, Ćurković je proglasio prekid sjednice. Dao je 15 minuta vremena, a ako nakon toga ne bude kvoruma, prekinut će se sjednica i nastaviti drugi dan.

17.40  - Grčevito se traži kvorum za nastavak sjednice. HDZ s partnerom iz HSLS-a i Jakov Prkić su na hodniku.

17.20 - Klub vijećnika HDZ je zatražio pauzu. Po svemu sudeći, neće se vratiti, čime će pokušati srušiti kvorum ako vladajući ne uspiju okupiti 'svoje'.

- Želimo spriječiti stihijsko upravljanje gradom i zloupotrebu Gradskog vijeća i nezakonite radnje u kulturnim ustanovama - najavio nam je Škorić.

17.15 - U raspravu se uključio i Prkić, a Baldasar mu je rekao da se smiri, da će biti sve u redu.

- Volio bih i ja piti te tablete koje pije gradonačelnik pa da mi se čini da je sve u redu - rekao je Prkić.

Ćurković je primijetio da nije u redu primjedba s tabletama. 

17.10 - Kovačević je odgovarao da se ne predviđaju nova mjesta za kioske.

- Ovo što spominjete 28 mjesta, to nisu kiosci, to su info pultovi. Onu lokaciju ispred kazališta, to je eventualno da HNK osmisli program - odgovorio je dogradonačelnik i istaknuo ponos na Božićni sajam.

Baldasar je opet ponovio da su dali svega tri lokacije, te da je Riva najuređenija.

- Prekinuo sam manifestaciju u Đardinu zbog nelojalne konkurencije i nemamo namjeru ljeti to davati, ali zimi da. Imam pravo dodijeliti 100-postotnom branitelju kućicu i hoću. Dao sam dvije i tu koristim to svoje diskrecijsko pravo, a sve ostalo ide na natječaj - odgovarao je Baldasar.  

Matošić Matičević se ubacila u raspravu s gradonačelnikom navodeći da treba plan barem na godinu dana da ljudi znaju na što se prijavljuju.

- Imate plan ispred sebe, hoćete da vam nacrtam? Vama nikada nećete biti dovoljno - odgovorio je Baldasar.

- Mislim da se vi sad pretvarate da ne razumijete - odgovorila je Matošić Matičević.

- To je moja vizija - odgovorio je gradonačelnik.

- Nije vizija, ovo je ad hoc rješenje. U sedmi mjesec ste mislili drukčije - uzvratila je vijećnica. 

- To vi tako vidite, ja imam viziju - završio je Baldasar.

16.57 - Marušić smatra kioske i nelojalnom konkurencijom poduzetnicima koji kupuju i ulažu u prostore.

16.55 Puljak je prisnažila Prkićeve riječi da postoje konzervatorske smjernice za donošenje odluke o komunalnom redu.

- Zašto radimo kontra tih smjernica? Zašto konzervatori ne provjeravaju je li se radi sve u skladu sa smjernicama? Zašto ne slijedimo konzervatorske smjernice i grad pretvaramo u vašar? Nema transparentnih pravila, obratite se gradonačelniku i ako ste sretni dobit ćete - kazala je Puljak.

16.50 - Nezavisna Matošić Matičević se javila za riječ.

- Devet nas se prijavilo i mislim da svi hoćemo isto reći. Kada radite plan, radite ga dugoročno i znate što ćete sa svojim prostorom. Na svakoj sjednici donosimo plan postavljanja kioska. Interesantna je progresija, prvo su bile dvije lokacije, pa 5, pa onda 25 u Đardinu, a sad 28 na Rivi. Ovo ovako više dalje ne ide. Ajmo stat na balun, i promislimo što je to što nam treba i napravimo zaključnu varijantu  -  primijetila je.

Prkić je kazao kako je prebrojao lokacije na Rivi, te da ih je već 22, kao i da to nije samo 28 punktova, nego je to i 28 suncobrana i stolice. 

Izmjerio je i gabarite nekih kućica.

- Okruženi smo štekatima i kioscima i 'city lightovima' - grmio je Prkić.

16.30 Već tijekom najave sljedeće točke, one o  rasporedu kioska i štandova po gradu, javilo se 9 vijećnika za raspravu.

- Iznenađen sam da gradonačelnik ignorira odluku da nećemo raspravljati o pojedinačnim zahtjevima, nego da trebamo cjelovit plan. Ova gradska vlast je rasprodala više prostora u centru grada nego ijedna prije - iznosio je Škorić.

Naveo je i da se oni koji se pojavljuju kao organizatori na javnim površinama krše zakon, čime Grad čini štetu ugostiteljima.

- Dali smo tri lokacije, i niti jedna nije u centru grada. Božićni sajam je bio više nego uspješan, sad je isti plan da opet traje 40 dana. Tamo su i OPG-ovi, mišljenja smo da i treba brendirati taj sajam. Ove godine smo naručili više kućica, a pitanje je na koliko će lokacija biti. Na Pjaci neće biti, recimo Matejušku povećavamo, na trgu ispred kazališta ćemo ostaviti mogućnost - odgovorio je Baldasar.

Dodao je i što se tiče 28 kućica na Rivi koje spominju, to nisu kućice, nego reklamni panoi. 

- Do sada je bilo 20, a za razliku od onoga što govorite, mi uvodimo red - rekao je gradonačelnik. 

16.15 - O potpori Runjićevim večerima u iznosu od 210.000 kuna  je pred vijećnicima.

- Zašto je ovo došlo na Gradskom vijeću kad je gradonačelnik sam mogao ovo odlučiti s obzirom na iznos. Pitam i zašto Grad Split ne pomaže Maticu hrvatske, pa me čudi da jedna privatan projekt, bez obzira na značaj podupiremo,  a ne i Maticu hrvatsku - pitao je Škorić.

Dragnić ne sumnja da Runjićeve večeri ne zaslužuju potporu, ali pita za pojašnjenja iz materijala jer se spominje stečaj, bjanko ček...

- Iza Skalinade stoji Ivo Josipović rođak bivšeg predsjednika, današnjeg predsjednika stranke 'Naprijed Hrvatska', pa su možda i tu razlozi zašto se ne da prednost Matici hrvatskoj - rekao je Škorić. 

- Nema tu nikakve politike, niti želim da je bude - odgovorio je Baldasar.

- Ovdje se radi o Zdenku Runjiću i njegovim skladbama - dodao je gradonačelnik.

- Matica hrvatska je učinila puno 90-ih, ali taj pristup je po mom mišljenju je zastario. Ne mislim da se ide na put da bi obišao iseljene Hrvate, nego recimo iz gospodarskih pobuda - kazao je Baldasar, a potom se ispričao jer govori o Matici iseljenika.

- Nije čudo da od 560 organizacija koje dnevno traže pomoć da pogriješim - pravdao se.

Potom je Matici hrvatskoj javno poručio da dođu i da će riješiti probleme.

Potpora Runjićevim večerima je usvojena uz jednu suzdržanu vijećničku ruku.  

16.05 - Izvješće o osnivanju Muzeja Domovinskog rata je usvojeno jednoglasno.

16.00 - Apsolutno podržavamo ideju i da se sve maksimalno ubrza. Mi kao grad i županija koja je imala preko 40.000 sudionika Domovinskog rata predlažemo i izradu monografije o Dalmaciji u Domovinskom ratu koja će obuhvatiti pojedince, postrojbe, bitke... - podržao je Petar Škorić u ime vijećnika Kluba vijećnika HDZ-a ideju o osnivanju Muzeja Domovinskog rata.

Gradonačelnik je kazao da će sada biti muzej u osnivanju, s kustosom, i da će procedura trajati.

Nezavisna Matošić Matičević je pitala zašto nije priloženo ono što je Joško Čelan prikupio, te kad je ideja o Spomen domu prerasla u ideju o muzeju.

- Ovo je početak procedure, dalek nam put predstoji, zaista prvi korak, a sve će opet doći na Vijeće. Nećemo zaboraviti ni Muzej sporta u osnivanju i kad završimo ovo, pokrenut ću i to pitanje - odgovarao je gradonačelnik.

Nezavisni vijećnik Damir Ćosić Roda je pitao koliko su u ovo pitanje uključeni branitelji.

- Inicijativa postoji već neko vrijeme, zaista se spominjao Spomen dom, Čelan je napravio elaborat. Udruge hrvatskih branitelja su predložile gradonačelniku Muzej, a ne Spomen dom, te formiranje povjerenstva od strane gradske uprave - iznosio je pročelnik za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravko Parčina.

15.35 - Točka je usvojena glatko.

Pročelnik za kulturu Siniša Kuko iznosi izvješće o osnivanju Muzeja Domovinskog rata.

- Nužno je da Split ima jedan takav muzej u budućnosti. Postoji puno artefakata spremnih za muzej, ali trebaju biti valorizirani u skladu sa strukom - iznio je Kuko.

Gradonačelnik je kazao da je problem prostor, ali da bi došli do prostora, moraju početi proceduru. Ideja je na Poljudu, preciznije u blizini Časničkog doma.

15.30 - Osnivanje Centra za rehabilitaciju je usvojeno glatko, a rasprava se povela na rekonstrukciji koncertne dvorane u Tončićevoj ulici.

-Jeste li razmišljali da taj projekt prijavite na neki od strukturnih fondova - pitala je Dragnić.

Kovačević je odgovorio.

- Kroz deseti mjesec ćemo biti spremni za javnu nabavu, bili smo sufinancirani u proteklom periodu s pola iznosa od Ministarstva kulture, i takav vid financiranja će biti nastavljen. Paralelno s tim, proučili smo sve mogućnosti financiranja, a da bismo aplicirali mora postojati raspisan natječaj, a takav ne postoji u ovom trenutku za strukturne i druge fondove EU-a. Postoji mogućnost da krenemo ovako s Ministarstvom kulture, a kad se otvori natječaj, prijavimo za EU fondove - iznio je Kovačević.

Dragnić je navela kako su sretni kada se uzme novac od ministarstava, a da je to jedna prazna rupa kao i splitski proračun, te da se uzme novac tamo gdje ga ima, i spasiti oba proračuna.

Marušić je rekao da je uvjeren da postoji neki natječaj iz kojega se mogu izvući sredstva EU-a, te da će on dati kontakte od agencija kojima se može obratiti.

- Molim vas ne dovodite javnost u zabludu, ne postoji natječaj, nismo mi baš nepismeni - replicirao je dogradonačelnik Marušiću.

14.57 - Direktor KK Split Robert Andrijić iznosi financijski izvještaj o 'žutima' za prošlu godinu. Zainteresiranih za raspravu nije bilo, te se izvješće usvojilo jednoglasno.

14.55 - Točka o reprogramu je usvojena većinom glasova, uz suzdržane Daniru Matošić Matičević, Dragnić, Puljak i Jakova Prkića.

14.50 - Nakon financijskog izvješća, na redu je aneks ugovora o jamčevini, kako bi se olakšalo Hajduku, a da pri tom ne bude oštećen Grad. Ukratko, najveći problem su bile zatezne kamate, te se predlaže reprogram na način da se dospjele i nedospjele obveze prolongiraju do zadnjeg dana otplate kredita, 31. listopada 2016. godine.

U 2014. godini Hajduk je, navedeno je, uplatio 3,5 milijuna kuna na ime kredita, a ove 2 milijuna kuna.

- Ponovno kao vlasnik moramo shvatiti da nije dovoljno održavati ga na životu. Pitanje je što Hajduku treba da bi se stvarno vratio u život. Zagovaram bolje rješenje za Hajduk, ali i odgovorno ponašanje Grada prema svom vlasništvu - javila se Dragnić.

Gjurković je replicirao.

- Jedini je kriterij da smo većinski vlasnik i da mu budemo pri ruci u skladu sa zakonom. Moramo biti dobra majka, a ne zločesta maćeha, kako prema svim firmama, tako i Hajduku - odgovorio je.

- Dozvoljavam da možda ličim na maćehu, ali mislim da bih bila bolji roditelj. Nije poanta djetetu da mu damo svaki put kad zaplače, nego  mu omogućiti da sam to stvori. Dajmo ako treba i više, ali dajmo da se iskoprca i da nastavi normalno. Doći ćemo do plafona, pa što dalje? - replicirala je pak Dragnić.

14.36 - Financijski izvještaj Hajduka za 2014. godinu je usvojen sa 22 glasa podrške za i tri suzdržana. HDZ s partnerom Benzonom iz HSLS-a je također podržao izvješće.

Dodajmo da Luka Podrug (HČSP) nije na današnjoj sjednici.

14.30 - Sjednica je nastavljena malo iza 14 sati, financijskim izvješćem Hajduka. Predsjedniku Marinu Brbiću upućena su brojna pitanja. Iznesen je i podatak da je neto operativni rezultat za prošlu godinu 1,5 milijuna kuna u plusu, ali, kako je rekao, taoci su prenesenih gubitaka i zato je potrebna pomoć.

Duje Sučić iz redova HDZ-a je zadovoljan izvješćem. Stranačku kolegicu mu Vrdoljak je zanimalo koliko je Hajduk platio štete zbog navijača, te ponašanje Ljube Pavasovića Viskovića.

- Šteta u ovoj godini iznosi 115.000 eura, a posljednji račun nismo dobili, za utakmicu u Liberecu. Imamo opravdani strah da ćemo i tu dobiti lijepu kaznu. Što se tiče hrvatske lige, znamo da nije isti aršin za se, ali nećemo ovdje o tome sada - odgovarao je Brbić.

Za Pavasovića Viskovića je rekao da ne vjeruje da je izgovorio ono što se tvrdi.

- Pitanje je što je istina. I ja sam se spustio dolje, a ono što je napravljeno Hajduku na toj utakmici izlazi izvan normalnih okvira - rekao je.

Nezavisni Ivica Grubišić Gire je kazao Brbiću da mu nedostaje samokritičnosti po pitanju ponašanja Pavasovića Viskovića.

- Izražavate sumnju u kaznu. Ako dobije neku kaznu u Europi, hoćete li tvrditi da je neopravdana? Kakvu poruku šaljete? Očekivao sam, Brbiću, da u ovom mandatu sebi malo smanjite plaću, jer je to previše u ovom trenutku - iznosio je Gire. 

Brbić je rekao da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno.

13.35 - Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna je nakon što je zaiskrilo između Škorića i Batarelo oko Županijskih cesta, čiji je Škorić čelnik, usvojen sa 18 glasova.

Počela je stanka za ručak.

13.30 - Batarelo je odgovarala na primjedbe, a Marušić je rekao da ne znaju izvući sredstva jer Europa traži projekte i red, te da im je lakše prošetati ministre i pitati njih novce.

- Ne izvrćite moje riječi. Rekla sam da su imovinsko pravni odnosi komplicirani, 25 godina se vuku i da se to ne može realizirati u kratko vrijeme, dok smo u drugim poljima uspješni u privlačenju sredstava - odgovorila mu je Batarelo.

Puljak je kazala da ih građani nisu izabrali da rade ono što je lakše, na što joj je dogradonačelnica replicirala da je krivo shvatila što je govorila.

13.20 - Dragnić je također pitala zašto se ne uzima novac iz EU.

- Ljudi postoji neki novac, zašto ga ne uzmemo? To je bila moja zamjerka i proračunu i sada izvršenju - kazala je Dragnić.

Sučić iz redova HDZ-a je isto zaključio da se o sredstvima iz EU uopće ne priča.

13.10 - Na redu je izvještaj o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine, o čemu izvještava pročelnica za financije. Naglasila je 45 milijuna kuna troškova, nastalih u prethodnim razdobljima.

Istaknula je da se najveći rast rashoda u masi plaća za zaposlene, odnosi na Javnu vatrogasnu zajednicu.

Benzon je ustvrdio kako nema pomaka ni u kapitalnim ulaganjima, ali ni u privlačenju sredstava iz EU-a, a kao dobar primjer naveo je Šibenik.

13.00 - Na redu je izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godinu, koje nije usvojeno na prošloj sjednici.

- Ovo je isto izvješće koje nije prošlo posljednji put, ništa se nije promijenilo, a dostavlja se i prije protoka zakonskog roka. Ali, evo, reći ću da se nije ništa poduzelo na kapitalnim ulaganjima. Sva su ulaganja u povećanje gradske administracije. Split kao ni hrvatska Vlada ne radi ništa po povlačenju sredstava iz EU - nabrajao je Škorić zašto je izvješće za desnu koaliciju neprihvatljivo.

Izvješće je prošlo sa 19 glasova za, 9 protiv te vijećnicom Dragnić suzdržanom.

12.47 - Batarelo je odgovarala na navode koji se tiču rada Osnovne škole Kamen Šine koja radi u tri smjene.

- Postoji jedna parcela u vlasništvu države i mi smo zatražili da nam je prepusti. Međutim, kako nismo pristali na odredbu da se odreknemo potraživanja, ići ćemo na varijantu da otkupimo, odnosno iskompenziramo. Intencija je da se ta škola dogradi da ne radi u tri smjene - kazala je dogradonačelnica.

Baldasar je Prljeviću odgovorio i da je ulaz u Stobreč je projektiran, ali sada nemaju novca graditi ga.

Najavio je još jednom odvajanje parkinga iz Prometa, za projekt Trg hrvatske bratske zajednice iznio je da je najdalje došao, nabrojio i koncertnoj dvorani u Tončićevoj, o orijentaciji na gradnju montažnih garaža i parking mjesta...

Škorić je replicirao Baldasaru.

- Svjestan sam svih problema u kojima se grad nalazi, ali moja rasprava je poticajna da ne kukamo. Možemo tražiti izgovore, ali fali investicija. Konkretno pitanje ne mogu vam postaviti jer nemate konkretnih odgovora u izvješću - kazao je Škorić.

Na koncu je bez veće rasprave izvješće o radu gradonačelnika usvojeno sa 19 glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim.

12.35 - Za razliku od HDZ-ove vlasti, ova državna i gradska vlast radi 429 plus 162 stana, ukupno 13,3 milijuna kuna vrijedne investicije. Počinje gradnja zgrade s vrtićom i to su činjenice - ubacio se Gjurković.

Prljević je odgovorio da se on u govoru nije referirao na katastrofalne stanje vlasti, nego katastrofalno stanje cesta. 

- Mi izlazimo na teren i znamo kakve su, za razliku od vas Gjurkoviću koji očito znate na Facebooku - replicirao je Prljević.

Gjurković je odgovorio protupitanjem kakve su inače ceste kada se gradi nešto.

Baldasar je odgovarao na navode, počevši od Kile.

- Reprojektirat ćemo dječji vrtić, neće biti unutar zgrade. Nadam se da će biti otvoreno u proljeće 2017. godine, prije izbora. Šalim se, naravno, želim reći da ćemo ubrzati. Ići ćemo i u gradnju drugog, a on neće biti gotov do proljeća 2017. godine, mada bismo voljeli - kazao je gradonačelnik.

12.30 - Škorić je ocijenio izvješće gradonačelnika neprihvatljivim, a Srđan Gjurković naveo kako se dobro radi, te da su greške minorne. 

- Očito smo Gjurković i ja dobili različita izvješća. Što je to postignuće ove uprave? Gdje je ovdje ijedan gradski projekt? Gdje je intelektualna elita da osmisli sadržaje? Što nudite investitorima? Gradska uprava treba predstaviti viziju, a to ne vidimo. Navedite mi jedan gradski projekt - replicirao je Škorić.

Goran Sučić (SDP) je iznio mišljenje Škoriću.

- Izvješće je konkretno, najavljeno je sve i nabrojeno je što se napravilo. Nije stvar vida, nego patologije da ste uvijek protiv. Tako se ne stvara zajedništvo - odgovorio je Sučić Škoriću.

12.15 - Nakon jednoglasnog usvajanja izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, preciznije o usklađivanju sa zakonskim odredbama prošao je bez rasprave i jednoglasno je usvojen.

Na rasporedu je izmjena odluke o davanju u zakup javne površine za kioske, štekate, pokretne naprave i slično.

- Može prije rasprave odgovor na pitanje znači li to da će politička stranka ili lista morati platiti javnu površinu - pitao je Gojo.

Pave Zaninović, koji mijenja pročelnika Špira Cokarića na mjestu pročelnika, je odgovorio da znači.

Gojo je potom rekao da je ova odluka iz više razloga neprihvatljiva.

- Apsurdna je odluka i ograničavanje demokracije, neće smetati velikim strankama, ali hoće manjim i nezavisnim, onima koji imaju manja sredstva - iznio je Gojo.

Točka je na koncu usvojena, a rasprava se povela oko izvješća gradonačelnika za prvu polovicu ove godine.

11.55 Nakon vijećničkih pitanja, pet točaka je prošlo bez rasprave, dok se malo raspravljalo na trasi turističkog vlakića, ali je i to na kraju usvojeno bez problema.

Raspravlja se o plaćanju spomeničke renti u centru grada.

Oni koji obavljaju tradicijske obrte, i u nepokretnim kulturnim dobrima smanjuju plaćat će spomeničku rentu 4 kune po metrom kvadratnom, jednu manje nego prije.

- Koliko će to utjecati na proračun? - pitala je Puljak.

Marušić je pitao zašto ne može biti manje, ako je određeno da je maksimalno 4 kune.

- Pola milijuna kuna će biti manje u proračunu, odgovorio je dogradonačelnik.

- U ovom trenutku prihod od spomeničke rente je 3,5 milijuna kuna, a pojedine djelatnosti su oslobođene - ubacila se i pročelnica za financije Ljiljana Vučetić.

- Molio bih spisak tvrtki koje plaćaju i iznos koje plaćaju za spomeničku rentu - zamolio je Marušić.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Raspravlja se o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi. 

11.25 - Završila su vijećnička pitanja.

Uoči nastavka sjednice po točkama, gradonačelnik je najavio da će sazvati tematsku sjednicu o Prometu.

11.12 Dragnić je pitala ima li gradonačelnik volju da se Gradsko vijeće počne informirati o važnim pitanjima za grad i građane. Primjera radi, Gradsko vijeće se nije pitalo ni o urbanoj regeneraciji, anglomeraciji...

- Poanta je da Gradsko vijeće nije neminovno zlo na koje eto moraju doći neke točke. Poanta nije da ne pričamo i što prije glasamo - kazala je Dragnić.

11.05 - Vijećnik HSLS-a Zdeslav Benzon je pitao o kažnjavanju unutar bolnice, te je primijetio da su prometni redari pisali ljudima kazne ispred kućnog praga.

- Poslani su prometni redari na zahtjev ravnateljstva u bolnici, napisane su svega tri kazne i to je sve. prometni redari su krenuli malo žešće, da ih se vidi - odgovorio je Baldasar.

O gužvama u luci, kazao je da se radi na projektu Istočne obale.

- Rast je prometa, a cesta je uvijek ista. Prije 170 godina bilo je 500 do 1000 putnika, danas 700 tisuća vozila - ubacio se Milan Blaževski.

- Ne možemo ništa dok se ne riješi željeznička stanica - pojednostavnio je Baldasar.

11.00 Škorić je pitao što se poduzima po pitanju eventualnog dolaska imigranata.

- Svjedočimo nesposobnoj Milanovićevoj vlasti - počeo je Škorić, a Ćurković ga je prekinuo da nije saborski zastupnik.

- Što je do sada gradska uprava napravila po tom pitanju? Govorilo se o Dračevcu kao mogućem smještaju. Hoće li Split ostati poželjna turistička ili će nažalost postati imigrantska destinacija. Povezujem Vladu jer oni najavljuju gradnju prihvatnog centra na Prevlaci, a Milanović demantirao - nastavio je Škorić.

Baldasar je pohvalio Škorića da je u duhu kampanje i da će njegovi nadređeni u stranci biti zadovoljni onom što je rekao.

- Mi smo gradski vijećnici, pa ću vam jednostavno objasniti. Obavili smo 'snimke stanja', naše službe, DUZS, izviđači... i imamo pripremljene podatke ako zatreba. Ostojić je rekao da ne treba i da je sve pod kontrolom. Imat ćemo okupljanje civilne zaštite. Nema potrebe za panikom, sve smo napravili i čekat ćemo upute institucija - kazao je.

Minorna su otkazivanja bila, dodao je, ali udarna sezona je gotova. Otkrio je i kako je ministar Lorencin rekao da su ove sezone ostvarili preko 9 milijardi eura turističke potrošnje.

10.45 - Srđan Gjurković (HNS) je pitao u kojoj je fazi GUP.

Pročelnica za graditeljstvo Ružica Batinić Santro je kratko odgovorila: 

- Proveden je izbor izvođača izrade, u fazi smo potpisivanja. Sačekali smo završetak godišnjih odgovora, te zatražili mišljenje, dobili veći dio odgovora. Sve ide svojim tijekom i u skladu sa zakonskim odredbama.

Gjurković je pozvao da se vodi mišljenje o gradnji vrtića.

10.40Nakon seta pitanja vladajućih gradonačelniku, pa i oko uspješne turističke sezone, prvi put je pitanje postavila vijećnica HGS-a Marija Mladineo. Pitala je oko povlačenja osiguranja za Mall of Split, da bi se naplatio komunalni doprinos, a bez kamate, te koje gradske službe donose takve odluke da se onda ide u sudske procese. Tražila je i pisani odgovor.

Potom je Vjekoslav Ivanišević (HDZ) pitao o pristupnim cestama od Domovinskog rata prema Mall of Splitu. Ivanišević je objavio i kako ima tužnu vijest da je medvjed Viktor preminuo u Zoološkom vrtu, te dometnuo uzrečicu 'bolje grob nego rob'.

- Cijeli niz građevina one uprave prije Keruma, a znate tko je bio na vlasti prije, napravljene su bez pristupnih cesta, tražilo se samo priključak. A kad dođete do toga, grad mora raditi izvlaštenja i graditi ceste. Ova uprava neće nikome ostavljati takve probleme. Naša je obaveza napraviti semaforizaciju, ostalo je obaveza investitora. A za sve nove građevine, od investitora tražimo vidjeti rješenja pristupnih cesta - odgovorio je Baldasar.

Ivanišević je odgovorio da poziva sve buduće HDZ-ove vlasti da se ne poziva nikada na prethodne vlasti.

- Činjenica je da se sada bespravno grade ceste - odgovorio je Ivanišević.

10.10Tomislav Prljević (HDZ) pita o problemima kotara Visoka, oko postavljanja antene.

- Primili smo vijećnike kotara Visoka i razgovarali smo o svemu. Državna agencija je ishodila sve dozvole, na njenom je zemljištu. Zamolili smo gospodu iz HAKOM-a da budu dostupni građanima za sva pitanja i da bude cijeli proces što transparentniji - odgovorio je Kovačević. 

Puljak je pitala za križanje ispred policijske postaje na Žnjanu.

- Križanje Velebitske i Bračke ulice je nesigurno, predstavlja opasnost za djecu. Može li Grad prometnom regulacijom, kružnim tokom na neki način naći rješenje? - pitala je Puljak.

Baldasar je odgovorio kako je sad prioriteti kod škole Marjan, a kako prometna policija iseljava, vidjet ćemo što će biti i kako možemo riješiti i to križanje. Upitno je i može li kružni tok.

10.00 - Tomislav Gojo (HDZ) pita zašto Split nije osigurao djeci besplatne udžbenike, kao recimo Osijek ili Zagreb.

- Možda bi bilo dobro za sljedeću godinu osigurati barem za prva četiri razreda, ako nema za sve - predložio je Gojo.

Dogradonačelnica Aida Batarelo je kazala kako se vidi da je Split krenuo u realizaciju kapitalnih objekata što se tiče osnovnih škola i vrtića.

- Dajte odgovor na pitanje - negodovali su vijećnici HDZ-a.

Ne sviđa vam se ovo, vidim, replicirala im je Batarelo.

- Ovo što sam spomenula u vezi kapitalnih objekata pokazuje da Grad razmišlja o djeci. Trebalo bi 7 milijuna kuna za udžbenike i razmišljali smo da sve mjere zamijenimo besplatnim udžbenicima. Treba napraviti analizu, ne možemo napamet. Kada dobijemo rezultate analize, znat ćete na vrijeme - odgovorila je Batarelo.

Gojo smatra da ne treba analiza, nego jednostavno hoće li Grad uvrstiti to u proračun ili ne.

9.55Hrvoje Marušić (HDZ) je kazao kako je gradonačelnik prije ljetne stanke obećao da će riješiti ispijanje alkohola na javnim površinama.

- Gradonačelnik je iznio da neće biti opće zabrane, da ima lokacija koje nisu sporne, poput balotaških terena, Matejuške, nego govorimo o ispijanju ispred zgrada, pa i škola ako baš hoćete. Ne radi se o prohibiciji, nego da se ispred zgrada zabrani - pitao je Marušić.

Baldasar je rekao da su počeli, ali nisu stigli.

- Pokušavali smo saznati gdje je ono gdje trebamo zabraniti, ali nismo stigli. Nismo se odlučili. Lakše je zabraniti sve, pa dozvoliti na nekim mjestima, ali nije lako. Možemo nekome život uništiti. Pokazat ćemo vam što smo napravili do sada - odgovorio je gradonačelnik.

9.45 - Na redu je sat i pol vijećničkih pitanja.

Vijećnik HDZ-a Duje Sučić je počeo s pitanjem o 'neredu na Žnjanu'.

- Kako mislite spriječiti nered komunalne naravi, nered izdavanja koncesijskih odobrenja i koji su vam planovi. Zašto nisu unfiicrani objekti koji su tamo? Tko odlučuje o tome? Vijeće za koncesijska odobrenja molim sve informacije o tome koliko su puta zasjedali, koje su sve odluke bile od početka mandata ovog Vijeća. Zašto na Gradskom vijeću nije bilo o planu koncesijskih odobrenja?

Odgovorio je dogradonačelnik Goran Kovačević.

- Lokalna uprava može izdavati koncesijska odobrenja do godine dana za jednostavne montažne objekte od 12 kvadrata za jedan modul. Grad Split nije u mogućnosti izdavati dugoročne koncesije, ne možemo izdati uvjete koji bi imali drukčiji sadržaj. Grad Split je i potakao brojne inicijative da može upravljati svojim resursima, te se nadamo skoroj decentralizaciji - kazao je Kovačević.

Ubacio se i gradonačelnik.

- Žnjan ne postoji. Ono što vidite je iluzija. Nije uknjižen, dok se ne odredi granica pomorskog dobra ne može se uknjižiti. Pokušavamo, kao i prethodne administracije, ali kada je Žnjan nasipan je trebalo odraditi priču i sad ne možete ništa bez toga. Dali smo na godinu dana koncesiju. Plaža je uređena, ima efekta, kako god vam to izgledalo, bolje nego da je ledina. Tamo su se neki zaposlili, plaža nije smanjena, ležaljke su mukte, koliko god izgleda kao nered, tvrdim vam da je veći red nego da je pustopoljina tamo. Kad kažete da je cirkus, ne slažem se. Bio sam tamo po danu i meni izgleda dobro. Imamo 2 milijuna kuna prihoda od koncesija - iznio je Baldasar.

U pomoć za to rješavanje utvrđivanja pomorskih granica, pozvan je i DORH, sve kako bi se riješilo što prije i uknjižilo.

9.30 - Gradonačelnik je kazao da ne može prihvatiti kao točku dnevnog reda, ali da može dati izvješće, tj. kao usmenu informaciju o kojoj se ne raspravlja jer nije pripremljen materijal.

Kako se nisu usuglasili, vijećnici su glasovanjem odbili sve prijedoge Škorića. 

Nisu prošli ni prijedlozi čelnice Marijane Puljak o micanju izvješća o proračunu jer nije prošlo točno tri mjeseca od posljednjeg neusvajanja. Također, ni nezavisne Daše Dragnić o mijenjanju rasporeda pojedinih točaka.

Gotovo pola sata nakon početka sjednice, usvojen je dnevni red.

9.20 - Počelo je raspravom o dnevnom redu. Prvi se za riječ javio Petar Škorić (HDZ).

- Zanima nas otvaranje Mall of Splita. Iskazujemo zabrinutost zbog pristupnog puta. Tražimo da se ova točka uvrsti dnevni red. Postoje li odstupanja, imamo obvezu saznati što se događa, s obzirom i na oprečne izjave gradonačelnika. Predlažemo skidanje točke o imenovanju ravnatelja Hrvatskog pomorskog muzeja, da spriječimo raspravu što je u temelju nezakonito - prijedlog je Škorića, kao i da se skinu još dvije točke o imenovanjima u komisije.

9.15 - Sjednica je počela sedam minuta iza devet sati.

Počelo je izvješćem Ivana Banovića, predsjednika Mandatne komisije o mirovanju mandata Gojka Čepe, kojeg mijenja kolega iz SDP- Bojan Kralj.

Potpisao je Kralj prisegu.

- Falit će mi Čepo - kazala je Ljubica Vrdoljak, vijećnica HDZ-a.

Boris Ćurković je prije sjednice pozvao da se oda minutom šutnje počast Miljenku Bobanu, bivšem vijećniku Gradskog vijeća koji je preminuo.

8.30 - Pred gradskim vijećnicima je još jedna maratonska sjednica, sa 40 točaka dnevnog reda. Od 9 sati ujutro raspravljat će se među ostalim o izvješću gradonačelnika za prvu polovicu ove godine, o izvršenju proračuna za prošli godinu, te o prvih šest mjeseci tekuće, financijskim izvještajima Hajduka i KK Splita, kao i o aneksu ugovora o osiguranju jamčevine Hajduku. 

Jedna od zanimljivijih točaka vijećnicima će zacijelo biti i raspored novih štandova u gradu. Također, izdvojimo još izbor ravnatelja Hrvatskog pomorskog muzeja. Prijedlog Upravnog vijeća je Vedran Katavić, koji bi zamijenio Stjepana Lozu nakon 16 godina rukovođenja tom institucijom.

Potom i prijedlog o osnivanju Muzeja Domovinskog rata, te i plan rekonstrukcije koncertne dvorane u Tončićevoj ulici. 

Spomenimo i smjenu na čelu Komisije za imena ulica, trgova i spomenika. Nakon ostavke Gorana Sučića, kolegu iz SDP-a zamijenit će Slavica Bartulović Barač.

U vijećnici će, podsjetimo, od ove sjednice sjediti Bojan Kralj umjesto Gojka Čepe koji je stavio mandat u mirovanje.

Vaša reakcija na temu