Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marino Zeljković / DKphotography Hloverka Novak Srzić: Žao mi je prijatelja Bage, njegova privrženost SDP-u se vidjela više nego što je htio

Hloverka Novak Srzić: Žao mi je prijatelja Bage, njegova privrženost SDP-u se vidjela više nego što je htio

Ne želim se vratiti, ali svim svojim autoritetom i znanjem želim pomoći da se HTV oslobodi okupacije Gorana Radmana

Dugogodišnja novinarka i urednica HRT-a koja je ove godine dobila otkaz, Hloverka Novak Srzić, komentirala nam je suradnju MOST-a Bože Petrova s Domoljubnom koalicijom. Urednici koja je ostavila snažan pečat na javnom servisu na tradicionalnom domjenku Splitsko-dalmatinske županije, uzgred, prilazili su bivši kolege uz riječi da bi bilo lijepo da se vrati.

- U ovim pregovorima koji su dugo trajali nakon izbora sve je bilo i očekivano i neočekivano, ali ono što je važno za cijelu naciju, za cijelu zemlju jest to da je demokratska procedura pobijedila puzajuće državne udare i zato mislim da je ovo sve dobro – prva je reakcija Hloverke Novak Srzić na sinoćnji posljednji obrat u režiji MOST-a.

Naglasila je i da bi bilo dobro da se suradnja nastavi u smislu da nemamo novih izbora, ne samo zbog cijene koju bismo mi svi porezni obveznici morali platiti, kako je rekla, nego i zato što Hrvatska zaista nema vremena da izađe iz krize.

Upitali smo je i kako tumači ponašanje Tomislava Karamarka s obzirom da je pojedine iznenadila njegova dosljednost, dok neki govore da je znao kamo pregovori od početka vode.

- Postoje razni spinovi, možete točno pretpostaviti gledajući medije tko kako navija. Nažalost, hrvatsko novinarstvo se pretvorilo u navijanje. Međutim, ono što je Karamarko od početka govorio je da je Hrvatska na prvom mjestu i sve za Hrvatsku. Ono što se medijski nije moglo dovoljno čuti u toj kakofoniji propagandističkog novinarstva, na djelu se pokazalo. Bio je dosljedan, nije išao na rušenje MOST-a, nije išao na konstituiranje Sabora na pet minuta da bi razvlastio predsjednicu, dakle ponašao se doista od početka do kraja državnički - odgovorila je. 

S druge strane, istaknula je, Zoran Milanović, na njegovu veliku žalost, se nije pokazao kao veliki demokrat.

- Mislim da će on tu cijenu morati platiti pred samom svojom partijom, pred SDP-om. Najveći je gubitnik SDP, ali ja stojim i dalje pri tome da Hrvatskoj trebaju i ljevica i desnica i da SDP također mora proći neku svoju katarzu - ustvrdila je.

Nakon objave suradnje, dojma smo da je glavna vijest, barem ako je suditi po društvenim mrežama i komentarima je intervju novinara Mislava Bage s Božom Petrovom. Hloverka Novak Srzić je navela kako njen dragi prijatelj Bago, nekadašnji suradnik kojemu je bila i urednica, nikada nije baš puno skrivao svoje simpatije i privrženost SDP-u, pogotovo Zoranu Milanoviću.

- I to se nažalost sinoć vidjelo. Možda više nego je sam Bago htio. Meni ga je zato žao, da se ta privrženost toliko vidjela jer to nije baš u standardu naše novinarske profesije. Bago je inače dobar novinar i pokušava svoje navijanje prikriti, ali sinoć to nije mogao, bio je očito silno razočaran. Ja inače nisam pobornik tog tzv. isljedničkog novinarstva. Istraživačko, analitičko, komentatorsko i informativno novinarstvo da, ali isljedničko nikad - ocijenila je razgovor

Na koncu smo upitali bivšu urednicu što se može očekivati na HRT-u nakon promjene vlasti, te razmišlja li o povratku.

- Ne želim se vratiti, ali svim svojim autoritetom i znanjem želim pomoći da se HTV oslobodi okupacije Gorana Radmana. To je najveće zlo koje se dogodilo ne samo HTV-u, nego i Hrvatskoj. Goran Radman apsolutno mora otići. Ja sam u novinarstvu bila i 80-ih godina, u vrijeme druga Tita, partije, ali tu strahovladu na medijskom prostoru nisam doživjela kao što se to upravo događa na prisavskim hodnicima - direktna je.

Potom je pojasnila.

- Goran Radman je unazadio HTV, javni servis se pretvorio u njegov osobni servis, a da ne govorim o ljudskim i svim drugim karakteristikama koje je taj čovjek donio. Njega je za ruku doveo Ivo Josipović, kad je on otišao, da je bio moralan čovjek trebao je i sam otići. Uostalom, on je bio u sukobima interesa, niz prekršaja je imao u jednom demokratskom svijetu da bi mogao uopće doći na to mjesto.

Tko je dovoljno stručan, kompetentan i da ga novinari cijene da bi mogao biti glavni urednik HRT-a, zanimalo nas je.

- Mogla bih biti ja. Šalim se! Neću vam spominjati imena, budući cijela priča oko suradnje nove vlasti još traje i ne želim ugroziti niti jedno ime. Mi smo u tzv. demokraciji, u situaciji da ako bih ja sada rekla neko ime, a ima ih na HTV-u, oni bi bili egzistencijalno i profesionalno ugroženi. Ovo prešućivanje imena upravo vam govori o jednom zastrašujućem stanju na HTV-u, a ogledalo države i društva uvijek je bio HTV - zaključila je Hloverka Novak Srzić.

Vaša reakcija na temu