Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HNS obilježio Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti: 'Split ima velik potencijal za razvoj kreativnih industrija i otvaranje novih radnih mjesta'

HNS obilježio Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti: 'Split ima velik potencijal za razvoj kreativnih industrija i otvaranje novih radnih mjesta'

Zahvaljujući naporima splitskog HNS-a prvi put osigurano je 300.000 kuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i obrta

Predstavnici HNS-a simboličnim puštanjem balona u zrak ispred splitske Galerije umjetnina u subotnje jutro obilježili su Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti koji se tradicionalno obilježava 21. travnja. Kreativne industrije su dio programa Hrvatske narodne stranke koja se i na lokalnoj i na nacionalnoj industriji zalaže za poticanje poduzetnika iz branše kreativnih industrija koje imaju velik potencijal u smislu doprinosa gospodarstvu i zapošljavanju.

- Smatramo da je i na ovaj način potrebno osvijestiti važnost kreativnih industrija u ekonomiji svakoga društva, posebno u gradu Splitu koji svojom tradicijom, povijesnom i kulturnom baštinom i rastućim Sveučilištem ima veliki potencijal u otvaranju radnih mjesta upravo u ovim industrijama koje su postale jedne od važnih razvojnih poluga BDP-a svih razvijenih zemalja – rekao je Goran Kovačević, predsjednik splitskog HNS-a.

Zahvaljujući njihovim naporima prvi put je osigurano 300.000 kuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i obrta i to u onim djelatnostima koje se bave kreativnim industrijama, a koje će se dodijeliti na javnom natječaju.

- Nadamo se da će to biti jedan dobar poticaj i ohrabrenje mnogima da krenu, iskoriste svoja znanja i vještine kako bi se u Splitu otvorilo što više radnih mjesta i što više ljudi se samozaposlilo. Jako je važno i da jedna čista i kreativna industrija razvije i doprinese gospodarskom razvoju grada – naglasio je Goran Kovačević.

Ruža Kovačević Bilić, potpredsjednica središnjeg odbora HNS-a i kandidatkinja za Europski parlament kao dogradonačelnica Trogira intenzivno radi na realizaciji obnove starog gradskog kina koje će postati multimedijalni višenamjenski prostor te co-working hub u kojem će mjesto moći naći i znanja razmjenjivati upravo pojedinci iz kreativnih i inovativnih djelatnosti. 

- Ovo što HNS radi u gradu Splitu, a to je da izravno potiče kreativne industrije, želimo preslikati i na nacionalnu, ali i na europsku razinu. Radi se o tome da EU kao gospodarska cjelina premalo ulaže u tehnologiju i inovacije te ovim simboličkim činom želimo ukazati koliko su kreativne industrije važne u gospodarstvu. To je politika za koju se HNS zalaže na nacionalnoj razini, koja je ušla u program stranke i želimo je gurati što više kako bismo mlađim generacijama dali prostora kroz porezna rasterećenja i druge oblike poticaja da postanu izraženiji i konkurentniji u gospodarstvu  - rekla je Ruža Kovačević Bilić.

Vaša reakcija na temu