Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hoće li Gradsko vijeće prestati dijeliti lovu 'domaćim izdajnicima'?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Hoće li Gradsko vijeće prestati dijeliti lovu 'domaćim izdajnicima'?

Ako stanoviti gospodin Mužinić zbilja misli da Zakon o sportu nema smisla, ako tako čini direktnu štetu Hajduku kao gradskom vlasništvu, bilo bi prirodno da mu se uskrati gradskih 140 tisuća kuna

PONEDJELJAK Domaći izdajnici

Nakon skoro godinu dana kilavljenja, Županijski nogometni savez napokon se preustrojio i proveo odredbe Zakona o sportu. Kao prvi u Hrvatskoj, čime je poslana poruka da će čestitost i pravednost biti na cijeni barem ondje odakle je krenula inicijativa za čišćenjem hrvatskog nogometa.

Nije bilo lako to postići: trebalo je najprije slomiti HDZ i uvjeriti ga da skine šape s ovog sporta barem na lokalnoj razini, na što su uoči izbora oni nevoljko pristali računajući da zagrebačku centralu i dalje kontroliraju, a onda je krenulo sistematsko uvjeravanje desetaka provincijskih kluba i objašnjavanje da se siva zona i mutljavine u sportu prije ili kasnije moraju pomesti. Ali i nakon toga nije išlo glatko, pa je dio klubova pristao provoditi zakon tek nakon što je postalo jasno da će ovaj put biti precizno identificirani i javno prokazani kao 'domaći izdajnici'. Tek nekoliko njih ostalo je tvrdoglavo: između ostalih i stanoviti Nikola Mužinić iz Nogometnog kluba 'Poljičanin 1921'.
Čovjek, naravno, ima pravo na to - kao što Gradsko vijeće Splita, koje zasjeda upravo početkom ovog tjedna, ima pravo uskratiti 140 tisuća kuna koje mu svake godine donira iz našeg proračuna. Da je kičme kod gradskih vijećnika, po hitnom postupku raskinuli bi sve odnose s klubom koji odbija poštovati zakone i usput čini direktnu štetu Hajduku, klubu koji formalno i stvarno predstavlja vrijednu gradsku imovinu.

A ako je gospodinu Mužiniću i njegovom Poljičaninu ovakav HNS dobar, neka se za pare izvole obratiti Šukeru, Mamiću, Vrbanoviću i Miškoviću.

UTORAK Šale i pošalice

Željko Kerum po svemu sudeći vraća nam se u politiku. Ozbiljno, koliko to kod njega može biti.

Prije sedam godina zajahao je na valu populizma, općeg protesta građana protiv mlitavih i korumpiranih gradskih političara te specifične splitske zajebancije. Danas se, pak, njegova kampanja ponovno gradi na šala i pošalicama, uz još jedan ključni argument: onaj, naime, da je 'bio bolji gradonačelnik od Ive Baldasara'. Nije mu neko mjerilo, ali dobro.

Po svemu sudeći na izborima u svibnju dio Splićana papagajski će ponavljati da je 'bio bolji gradonačelnik od ovoga', jednako kao što su se u proljeće 2009. godine razbacivali priglupom frazom da će 'Kerum učiniti za sebe, ali i dati nešto narodu'.

Vrijeme je, ipak, da se malo uozbiljimo.

SRIJEDA Lekcija

Sad kad je 'Cammeo' pometen s ulica, a ni Uberu se ne piše dobro, dok je istovremeno stvoren prostor za sasvim legalnu pojavu šezdesetak novih auta, vrijeme je da se i splitski taksisti napokon uozbilje. Čini se da su shvatili lekciju ilegalnog prepada na njihov biznis, pa se najavljuje dodatno smanjenje cijena, uvođenje mobilnih aplikacija, dress code i pristojno ponašanje vozača.

Istinu za volju, 30 kuna za gradsku vožnju relativno je podnošljiva cijena - samo što ona mora biti jasna i nepromjenjiva, a u samom iskustvu mušterija više se ne smiju bilježiti priče o drskosti i pohlepi. Imaju se dobro potruditi da vrate izgubljeno povjerenje.

ČETVRTAK Štetočine

Rezultat arbitraže oko Spaladium Arene sportskim rječnikom glasi nula-nula i gradonačelnik Baldasar u pravu je oko toga - barem zasad nećemo platiti pedesetak milijuna eura koje nam banke pokušavaju natovariti na vrat, nezadovoljne zbog svojih krivih procjena i propasti vlastitih pohlepnih aranžmana s politički kontroliranim građevinskim gigantima.

Ali u jednome je ipak u krivu: kaznene prijave protiv odgovornih za ovu situaciju nisu 'neuobičajen potez', kako se izrazio, već razumljiv korak svake odgovorne vlasti. I ne, krivci sasvim sigurno nisu 'oni koji su ugovore o Spaladiumu sastavljali', već ekipa koja je 'politički nametnula odluke' - a pogotovo oni koji su u tajnosti potpisivali anekse ugovora s dodatnim pogodnostima za banke. Odnosno, koji su gurali grad u probleme u kojima se danas nalazi.

Kad bi se mjerila šteta koju su nam napravili, nadmašili bi Keruma i Baldasara nekoliko desetaka puta.

PETAK Neugodnost

Ove zime Bosanci su se pošteno narugali političarima koji su napravili spektakl od jednog najobičnijeg trotoara, sređenog i ušminkanog za milijunske iznose. Izgledalo nam je nevjerojatno.

Samo nešto malo kasnije, šefovi Sveučilišta u Splitu organizirali su pravu pravcatu svečanost - čak i rezanje vrpce, ej! - za još manji trotoar na Visokoj, zajedno s pripadajuće tri kamene klupe. Čak i uzvanicima bilo je neugodno kad su shvatili o čemu se radi, pa su zblenuto buljili u tih nekoliko betonskih pločica na tlu. Mašala, majstori.

SUBOTA Sramota

Na subotnjoj utakmici s Dinamom Poljudom se, nakon godina i godina pauze, zaorilo 'Za dom spremni'. Kakvi god motivi bili, pa makar bila istina da se radi samo o 'buntu' i 'ratu svim sredstvima' protiv nogometne mafije, ostaje činjenica da je ispad bio nepotreban, glup, sramotan i bijedan.

Splitu i Hajduku to jednostavno ne pristaje.

NEDJELJA Smeće

Ne pristaje nam, doduše, ni da se gušimo u smeću. Pogotovo jer godinama sustavno plaćamo naše račune i izdvajamo namjenski novac iz kojega bi se trebalo platiti saniranje Karepovca. U 15 godina skupili smo respektabilnih 154 milijuna kuna, od čega je više od 60 posto potrošeno - nenamjenski.

Čak i prošle godine, kad su ovi podaci postali potpuno javni i poznati, od ubranih šest milijuna kuna više od dvije trećine ponovno se zagubilo u proračunskim bespućima.

Kažemo, izbori su vrlo brzo. Vrijeme je da se Split konačno uozbilji.

Vaša reakcija na temu