Foto: Z.M./Šibenikin
Horvatinčić oslobođen optužbe za izazivanje pomorske nesreće

Horvatinčić oslobođen optužbe za izazivanje pomorske nesreće

U ponovljenom postupku Horvatinčić se također branio šutnjom, a njegovi odvjetnici obranu su bazirali na sinkopi, kratkotrajnom gubitku svijesti u trenutku nesreće

Tomislav Horvatinčić je u ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku oslobođen je optužbe zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Francisca i Marinelle Salpietro, u kolovozu 2011. godine.

Presudu je izrekla sutkinja Maja Šupe koja je bila predsjednica sudskog vijeća koje je zagrebačkog poduzetnika 2015. godine zbog ovoga osudilo na uvjetnu kaznu. Dobio je tada 20 mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, ali je drugostupanjski sud ukinuo presudu jer je utvrdio da je došlo do bitnih povreda zakonskih odredbi i vratio predmet u Šibenik. 

U ponovljenom postupku naglasak je bio stavljen na utvrđivanje Horvatinčićeve sposobnosti rasuđivanja u trenutku sudara, a suđenje su obilježili verbalni napadi sutkinje na novinare zbog čega je reagiralo i HND. 

Horvatinčić se i u ponovljenom postupku branio šutnjom, a njegovi su odvjetnici obranu bazirali na sinkopi, odnosno kratkotrajnom gubitku svijesti u trenutku nesreće kada je osoba nesvjesna svega oko sebe pa tako ne može biti ni odgovorna za svoje postupke, odnosno za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Medicinske vještakinje nisu mogle utvrditi je Horvatinčić u trenutku nesreće bio u nesvijesti ili ne, ali su rekle da je to moguće s obzirom na njegovo zdravstveno stanje.

Tužiteljstvo je za njega tražilo zatvorsku kaznu jer smatraju da iz izvedenih dokaza proizlazi da je u trenutku kada je svojim gliserom naletio na jedrilicu talijanskih supružnika bio ubrojiv i da nije izgubio svijest. Budući da Talijani nisu njegove prve žrtve u prometu (krajem 80-ih godina je automobilom usmrtio pješakinju Mandu Vučković, a krajem 90-ih izazvao prometnu u kojoj je poginula Nada Petrović), a od nesreće za koju mu se sudi počinio je niz prometnih prekršaja, tužiteljstvo je tražilo i da mu se oduzme vozačka dozvola.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare