Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvatski savez slijepih odlučio dati zahvalnicu novinarki Petri Fabian Kapov zbog razbijanja lingvističkih predrasuda

Hrvatski savez slijepih odlučio dati zahvalnicu novinarki Petri Fabian Kapov zbog razbijanja lingvističkih predrasuda

Htjeli bismo da se ni javnost, ni mediji, ne ustručavaju koristiti izraze kao što su 'vidimo se', 'razgledavamo' ili 'čitamo' zato što mi to radimo kao i svi drugi, ali na svoj način, poručila je Andrea Veljača

Hrvatski savez slijepih prihvatio je prijedlog Ivana Bogdanovića iz Splita i odlučio uručiti simboličnu zahvalnicu novinarki Petri Fabian Kapov zbog razbijanja lingvističkih predrasuda i zbog davanja podrške ravnopravnom uključivanju slijepih osoba u društvo. Ona je u intervjuu na talijanskom pitala poznatog tenora Andreu Bocellija je li nakon zadnjeg koncerta razgledavao Pulu, a iako su je brojni tada prozvali zbog gafa, reagirao je Bogdanović koji je i sam slijepa osoba i pojasnio je da se ne radi ni o kakvom gafu već o jednoj pozitivnoj stvari. 

- Iako joj to sigurno nije bila namjera, ubola je u srž. Mi, slijepe osobe, kao i druge osobe s invaliditetom, svakodnevno se borimo s raznim predrasudama, tako da je ovo zapravo bila jedna pozitivna stvar - komentirao je tada Bogdanović koji je kao član Povjerenstva za mlade pri Hrvatskom savezu slijepih pokrenuo inicijativu da se novinarki dodijeli zahvalnica.

Andrea Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, pojasnila je zbog čega su se odlučili prihvatiti Bogdanovićevu inicijativu.

- Treba raditi na razbijanju lingvističkih predrasuda jer i mi slijepe osobe možemo razgledavati, možemo čitati, možemo vidjeti, ali na neki drugi način. Htjeli bismo da se ni javnost, ni mediji ne ustručavaju koristiti izraze kao što su 'vidimo se', 'razgledavamo' ili 'čitamo' zato što mi to radimo kao i sve druge osobe, ali na neki svoj način, uz pomoć tehnologije, tipkanjem, slušanjem ili na neke druge načine. Preporučujemo i medijima da koriste sve riječi koje se inače koriste jer želimo biti što jednakiji koliko je god je to moguće - kazala je ona i dodala kako Hrvatski savez slijepih, kao krovna organizacija, smatra da je sasvim uredu pitati slijepu osobu je li razgledavala neku destinaciju.

- Jesmo, ali na svoj način! - zaključila je Veljača. 


Vaša reakcija na temu