Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Humanitarna akcija za kupnju uređaja kojim se uklanjaju tumori kože

Humanitarna akcija za kupnju uređaja kojim se uklanjaju tumori kože

Rak kože danas je među muškarcima u Hrvatskoj deveti najčešći zloćudni tumor i raste, a kod žena deseti najčešći i također raste

Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Europi oboli godišnje više od 3,5 milijuna osoba! Iako tek manji broj otpada na melanom, taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno ne otkrije može metastazirati. Naime, britansko istraživanje je pokazalo da je od 18 zemalja čije su se statistike pratile od 1985. do danas, u osam zemalja učestalost smrti od raka kože kod muškaraca povećana za 50 posto ili više! Svjetski prvaci u tom groznom 'natjecanju' su Irska i Hrvatska s dvostruko češćim umiranjem muškaraca od raka kože, od melanoma, danas nego 1985.

Službeni podaci za Hrvatsku su takvi da melanom kod nas i dalje raste, da je godišnje povećanje do čak deset posto, da obolijevaju češće muškarci nego žene, kao i drugdje u svijetu. Rak kože danas je među muškarcima u Hrvatskoj deveti najčešći zloćudni tumor i raste, a kod žena deseti najčešći i također raste, u konkretnim brojkama: 2015. godine od njega su kod nas oboljela 362 muškarca i 287 žena. Također, sve češće u Hrvatskoj obolijevaju djeca i tinejdžeri.

Problem u Hrvatskoj je neujednačenost tehnološke opremljenosti u bolnicama, nedovoljno razvijena platforma za teledermatologiju kojom bi se mogla omogućiti dostupnost dermatologa i u izoliranim krajevima, ali i ubrzati proces naručivanja na subspecijalistički pregled kod postavljene sumnje na rak kože.

Nedostatak sustavne prevencije za osobe koje spadaju u rizične skupinu poput osoba izrazito svijetle puti, sportaša, starijih, osoba plavih očiju i kose, onih koji imaju veliki broj madeža, pozitivnu obiteljsku anamnezu melanoma ili su imunosuprimirani, problem je s kojim se suočava većina europskih zemalja.

Upravo zato se Rotaract klub Split odlučio na humanitarnu akciju kupnje elektrokautera, vrijednog medicinskog uređaja za Odjel maksilofacijalne kirurgije u KBC-u Split kojim se uklanjaju tumori kože, čime bi se dugoročno smanjilo liste čekanja pacijenata i podiglo razinu liječenja ove zloćudne bolesti.

- Naš cilj je potaknuti ljude da razumiju da su zloćudni tumori kože, među kojima i melanomi, izlječivi ukoliko se otkriju na vrijeme. Sumnjate li ili primijetite zabrinjavajuće znakove koji bi mogli govoriti u prilog zloćudne promjene na koži, bez odgode potražite savjet liječnika. Pozivamo sve građane da uplatom simboličnih iznosa na žiro račun ove humanitarne akcije (PBZ) HR41 2340 0091 5109 76154 do 30. siječnja, pripomognu u ostvarivanju ovog humanog cilja - poručili su iz Rotaract kluba Split. 

Projekt je, dodajmo, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i Grada Splita.

Vaša reakcija na temu