Foto: Veljko Martinović
Imamo 'Sporazum o političkoj suradnji između HDZ-a i HGS-a', provjerite što piše u dokumentu kojega su potpisali Škorić i Kerum

Imamo 'Sporazum o političkoj suradnji između HDZ-a i HGS-a', provjerite što piše u dokumentu kojega su potpisali Škorić i Kerum

Obje strane suglasne kako je broj zaposlenika u gradskoj upravi dosegao gornju granicu izdržljivosti za gradski proračun te da se u ovom mandatu neće povećavati ukupan broj zaposlenika

Sporazum HDZ-a i HGS-a na kojega su potpise stavili Petar Škorić i Željko Kerum uoči sjednice podijeljen je danas medijima. Punog naziva 'Sporazum o političkoj suradnji između HDZ-a i HGS-a' na tri i pol stranice je dosta općenit, navodi se uvodno kako obje strane izražavaju svoje očekivanje da će ovaj okvir političke suradnje trajati cijeli mandat ovog saziva Gradskog vijeća, s mogućnošću nastavka u sljedećem mandatu ako budu zadovoljni rezultatima. 

Ključni elementi su programska osnova, ustrojstvo i organizacija gradske uprave i gradskih komunalnih poduzeća i ustanova te politički odnosi.

Piše i kako je sporazum okvir koji ne definira sve razvojne projekte niti buduću organizaciju gradske uprave, kao što ne može rješavati ni političke odnose među ugovornim stranama, ali potpisivanjem Sporazuma obje strane se obvezuju djelovati u okvirima međusobnog povjerenja i suradnje.

Među zadacima se ističe prioritetno donošenje proračuna, ne precizira sve projekte, ali izdvajaju se neki 'pokazatelji izazova' kao što su izrada strategije razvoja, sanacija Karepovca, bolja iskoristivost EU fondova, izmjene GUP-a, problem parkiranja, pronalazak rješenja za Spaladium Arenu, Istočna obala, Trg hrvatske bratske zajednice, Dračevac…Da skratimo, izborne programe mahom svih političkih stranaka zadnjih desetljeća.

Ovim Sporazumom, napisano je, iskazuju spremnost pružanja potpore izabranom gradonačelniku i njegovom timu.

Što se tiče ustrojstva gradske uprave, nabraja se transparentnost i učinkovitost. 

Kako bi bila učinkovita, koalicijski partneri navode kako je potrebno izgraditi sveobuhvatno, dosljedno i planirano ustrojstvo gradske uprave, sa smanjenjem broja upravnih odjela i službi, a time i broja pročelnika.

Ova će se uredba o ustroju donijeti već na izglasavanju proračuna za 2018. godinu. Naglašavaju u Sporazumu kako će osnovni kriterij novog ustroja biti povećanje učinkovitosti, a osnovni kriterij odabir pročelnika ili zadržavanja postojećih biti stručnost odnosno kvaliteta rada.

Izdvajamo i rečenicu iz Sporazuma kako su obje strane suglasne kako je broj zaposlenika u gradskoj upravi dosegao gornju granicu izdržljivosti za gradski proračun te da se u ovom mandatu neće povećavati ukupan broj zaposlenika, nego prerasporediti na osnovi kvalitete i stručnosti. Ista pravila, kažu, vrijedit će i za gradske firme.

Od političkih odnosa, izdvojimo da će formirati Vijeće za suradnju kojega čine gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednici klubova vijećnika, predsjednik je iz redova najzastupljenije stranke, to je HDZ. Također će oformiti zajednički Klub vijećnika s zajedničkim predsjednikom iz HDZ-a.

I na kraju, kako novinari to nazivaju 'podjelom plijena' u nadzornim odborima i u upravnim vijećima, dogovoreno je da se imenovanja provode razmjerno ostvarenim rezultatima na izborima.

Uz dodatak, naravno, kako su potpisnici suglasni da će kriterij imenovanja na sve političke funkcije, odnosno članstva u odborima i vijećima biti stručnost te stranačko jamstvo da će imenovani poslove obavljati predano i u općem interesu. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare