Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Dubravec INTERVJU Davor Bernardić: Cilj mi je da se od Splita do Zagreba željeznicom stiže za manje od tri sata

INTERVJU Davor Bernardić: Cilj mi je da se od Splita do Zagreba željeznicom stiže za manje od tri sata

Ne sjećam se precizno je li Ivan Pernar ikad bio član Foruma mladih SDP-a, ali sjećam se da je bio na pojedinim sastancima prije deset godina

Davor Bernardić, kandidat za predsjednika SDP-a, u razgovoru za Dalmatinski portal je rekao da Split ima kapacitet za veće ovlasti upravljanja na lokalnoj razini te da zaslužuje daleko više investicija nego što je dobio. Pitali smo ga i o Milanoviću, Liniću, Baldasaru, Hajduku, rasturenoj splitskoj organizaciji SDP-a...

Što SDP treba naučiti iz dosadašnjih poraza? Koje su najveće Milanovićeve greške?

- Najvažnije je vratiti povjerenje ljudi, prvo članova, a onda birača. Moramo vratiti povjerenje članova u vodstvo SDP-a, da bi članovi radom na terenu mogli predano zastupati naše politike i vratiti povjerenje građana u SDP, onih građana koje mi zastupamo, a to je lijevi radnički centar. Riječ je o ljudima koji žive od svojeg rada i znanja, od onih koji rade u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima do onih zaposlenih u IT industriji, od obrtnika do radnika koji danas rade u virtualnim uredima ili od kuće, od tekstilne, preko drvne do teške industrije. Da bismo povratili povjerenje unutar stranke moramo više slušati jedni druge i više argumentirano raspravljati kako bismo došli do najboljih rješenja za probleme građana.

Tko ima najveće šanse da postane predsjednik SDP-a? Što će biti ključno u toj borbi?

- Najviše šanse ima onaj tko može ponuditi ono što SDP-u sada treba, a to su hrabrost i dosljednost u političkim stavovima. Toga se u političkom djelovanju držim uvijek i od toga nisam odstupao bez obzira što to nekada nije bilo oportuno. SDP-u treba objedinjena mladost, energija, ali i političko iskustvo te ono što je danas najvažnije - jako dobro poznavanje stranke i rada na terenu. Promjene koje danas želim donijeti u SDP mogu i provesti jer ih predstavljam već nekoliko godina.

Po čemu se razlikujete od ostalih kandidata za predsjednika SDP-a?

- Po tome što sam bivšem vodstvu uvijek jasno govorio što mislim da rade loše iako to nije bilo oportuno, ali nikad nisam dozvolio destabilizaciju SDP-a pa makar je to bilo na moju štetu. Ako se ljudi nisu usudili među svojim prijateljima i kolegama unutar stranke reći jasno što misle kako će se usuditi jasno, nedvosmisleno i vjerodostojno reći HDZ-u što radi loše. Da biste mogli prepoznati probleme kod drugih, morate se angažirati na rješavanju onih u svojoj kući na vrijeme.
 
Boje li se članovi SDP-a, poučeni iskustvom s prošlih izbora za predsjednika stranke, izjasniti za kojeg su kandidata?

- Atmosfera straha je kod dijela članova još uvijek prisutna, i nadam se da ćemo tu klimu mijenjati jer mi trebamo hrabrost da bismo vodili Hrvatsku. Hrabri predvode kolonu i svi su pozvani da joj se pridruže. Mene se nitko ne mora bojati jer se nikada nisam revanšistički obračunavao s neistomišljenicima. Zato me danas bivši konkurenti na izborima za dosadašnje funkcije podržavaju.

Koliko će biti Milanovićev utjecaj na taj izbor?

- Ne znam za koga će Milanović glasati. Svaki član je meni jednako važan. Članovi imaju svoju glavu i očekujem da će ih većina podržati mene.

Što nudite mladima, s obzirom na to da SDP nije previše popularan među tom populacijom?

- Mladi su općenito apatični prema politici i to ćemo promijeniti. Generacija koju predstavljam odmaknut će socijaldemokraciju od prošlosti i približiti je budućnosti, zalagat ćemo se za bolji položaj žena pri zapošljavanju, povratak stabilnosti u životu mladih, sigurniji posao, lakše stjecanje nekretnine za život i osamostaljivanje od obitelji, za više suradnje s udrugama civilnog društva. Cilj je zadržati mlade u Hrvatskoj, a ostat će ako vide mogućnost za napredak u životu.

Smiju li zaposlenici SDP-a sudjelovati u unutarstranačkim kampanjama i kandidirati se za političke funkcije?

- Svaki član SDP-a ima pravo birati, kandidirati se i biti biran, a taj je princip ograničen samo u onim slučajevima u kojima postoji konflikt interesa. Očekujem da se svaki član SDP-a osobno čuva od ulaženja u takav konflikt.

Hoće li SDP-ova Vlada, ako postanete premijer, voditi više računa o Splitu, s obzirom da su Rijeka, Zadar i Dubrovnik dobili daleko više javnih investicija od Splita?

- Split je centar Dalmacije i grad koji ima kapacitet za veće ovlasti upravljanja na lokalnoj razini i svaka državna vlast bi trebala voditi više računa o potrebama Splita koji zaslužuje daleko više nego što je dobio. Ali moramo imati na umu da ni Rijeka nije dobila što je zaslužila, Dubrovnik je još uvijek prometno izoliran. Hrvatskoj treba financijska decentralizacija i njome će svi gradovi dobiti priliku za razvoj kakav zaslužuju.

Je li za nedostatak investicija u Splitu više kriva gradska ili državna vlast, kao što tvrdi Baldasar?

- Sigurno je to da je za Dalmaciju i Split najviše napravila SDP-ova Vlada Ivice Račana jer je sagradila autocestu. Država stvara okvire, a gradska uprava nužne preduvjete za razvoj. U Hrvatskoj nažalost ne vlada povoljna klima za velike investicije, a to je zato što imamo nestabilan porezni okvir. Evo, HDZ opet mijenja poreze. Ništa nisu naučili. Smatram da su za nedostatak investicija u Splitu odgovorne i državna i gradska vlast, odnosno da svatko nosi svoj dio odgovornosti. U SDP-u se konkretno pokazalo da nema dovoljno komunikacije između dužnosnika na gradskoj i državnoj razini i to ćemo promijeniti kako u Splitu tako i u svim drugim dijelovima Hrvatske kako bi se na vrijeme investiralo u zaista potrebne projekte koji omogućuju bolji životni standard građana.

Je li u redu da je prometnom strategijom Zadar predviđen za luku polazišta za kruzere, a Split nije?

- Split ima jak promet kruzera tijekom godine, riječ je o više od 300 tisuća turista, a najavljuje se i rast. Split ne smije biti zanemaren u razvoju tog vida turizma. Moji splitski prijatelji bi rekli 'ako je to netko previdio, promašio je cili balun'. Kruzerski turizam u Splitu ima potencijal zato što turisti koji stignu kruzerom odlaze na brojne izlete po cijeloj županiji, a to je dodana vrijednost jer se ne zadržavaju samo u šetnji gradom. Važno je da kruzerski turizam ispuni što više potreba lokalnog stanovništva i šireg područja. Zato je potrebno Splitu omogućiti ono što mu treba za razvoj, ali isto tako iste alate ne oduzeti Zadru.

Treba li ulagati u željezničku povezanost Dalmacije sa srednjom Europom?

- Željezničko povezivanje Hrvatske sa srednjom Europom je zanemareno, pa tako i Dalmacije. Nakon gradnje autocesta, željeznica jest prioritet i na njezinu razvoju treba inzistirati. U idućem SDP-ovom mandatu cilj će nam biti da se od Splita do Zagreba stigne željeznicom za manje od tri sata, a to se odnosi i na teretni i na putnički promet.

Sukob Milanovića i Baldasara

Treba li Split dobiti status velikog grada?

- Ako se Most bude držao svojih jamstava koja su za sada pala u vodu reforma lokalne samouprave bi trebala biti jedna od važnijih reformi HDZ-ove Vlade u kojoj sudjeluju. Već sam pozvao Božu Petrova kao predsjednika Sabora da osobno vodi sveobuhvatnu reformu, a ne da samo predlaže financijska ograničenja. Nadam se da će poslušati taj savjet, a u okviru javne rasprave za koju smatram da je nužna ako ćemo reformirati javnu upravu svakako treba raspravljati i o ovlastima koje u budućem ustroju lokalne samouprave trebali imati veliki gradovi poput Splita. Ako se ovlasti proširuju, presudna je i financijska decentralizacija kako bi se obveze mogle i ispunjavati.
 
Kako komentirate sukob Baldasara i Milanovića? Kako biste se vi bili postavili da ste na mjestu gradonačelnika Splita, a kako da ste bili na mjestu predsjednika SDP-a?

- Reakcija Zorana Milanovića na Baldasarove istupe u povodu obilježavanja 10. travnja je trebala biti pravovremena, a ne naknadna. Ta je reakcija izostala, dogodila nam se epizoda koja nam nije trebala, a i pokazalo se da ne primjenjujemo iste kriterije prema svima. Zbog toga što se problem nije rješavao na vrijeme, on je eskalirao i doveo do stigmatiziranja Baldasara, ali do konkretne štete za SDP, raspuštanja članova u Splitu, a to nam nije trebalo. Mogli smo to drugačije rješavati. Inače ne podržavam jezik netolerancije, uvreda, mržnje i netrpeljivosti niti takvo ponašanje niti takvo izražavanje na društvenim mrežama.  
 
Jedini ste u Predsjedništvu SDP-a bili protiv raspuštanja SDP-a Split. Kako ocjenjujete stanje u splitskom ogranku?

- Bio sam protiv raspuštanja članstva zato što kad jednom nešto razrušite teško je vratiti natrag izgubljenu snagu. Ljude je najlakše odbaciti, ali time radite i najveću štetu. Zbog jednog čovjeka ne smijete odbacivati sve ljude i zato bih želio da novo vodstvo splitskog SDP-a poveća broj članova. Pomoći ću im da stanu na noge i da vrate stranku na put socijaldemokracije.

Što mislite o mogućnosti povratka Ive Baldasara u SDP?

- O povratku svakog bivšeg člana u SDP odlučuje matična lokalna organizacija. Samo ću naglasiti da član SDP-a mora poštivati naše zajedničke socijaldemokratske vrijednosti. Antifašizam kao simbol borbe za slobodu je jedna od tih vrijednosti.

A Slavka Linića i Aleksandre Kolarić?

- Kad je o ta dva slučaja riječ onda govorimo o obrani principa i zato su važni. Kada je Zoran Milanović došao u sukob sa Slavkom Linićem rekao sam Zoranu da ne reagira po principu 'reakcija na akciju'. Kazao sam mu da pusti da vrijeme prođe i ako se Linićeve akcije ponove da će imati podršku cijele stranke, ali nije me poslušao i njegova reakcija je nas je podijelila. I tada sam Milanoviću pokazao da imam integritet i principe, a nisam sudjelovao u tom njihovom osobnom sukobu. Glasao sam protiv Linićeva isključenja jer sam smatrao da Milanović trči pred rudo s time, a ne treba zaboraviti da je Linić prije toga podržavao mojeg protukandidata u Zagrebu Miranda Mrsića kao i Ivo Baldasar. To vam govori da ja o svakoj situaciji imam stav sukladno principima koje zastupam. Aleksandra Kolarić je pak ispravno upozorila da ćemo se kao država izblamirati pred Europom i svijetom budemo li inzistirali na Milanovićevoj politici u slučaju Lex Perković i nije zaslužila biti izbačena iz SDP-a i zato sam glasao protiv njezina izbacivanja i zagovarao njezin povratak u stranku. No, u ovom slučaju želim ponoviti da ne podržavam jezik uvreda i medijske istupe protiv SDP-a koji štete stranci, a ne donose joj istovremeno i korist. Upozorenje za Lex Perković je bilo korisno, ali nakon toga je bilo jako puno nastupa koji su nepotrebno štetili SDP-u. O statusu Linića i Kolarić u SDP-u i njihovom možebitnom povratku u SDP će odlučivati njihove organizacije. Obersnel i njegovi izabrani suradnici u Rijeci i Tafra s lokalnim odborom u zagrebačkom Podsljemenu.

Koji projekt je nastao suradnjom Bandića i Baldasara?

Je li suradnja Baldasara i Bandića dobra za građane?

- Split je 400 kilometara udaljen od Zagreba, već sam rekao da je iz Zagreba za Split projekt od najveće koristi autocesta koju je sagradila Vlada Ivice Račana. Split i Zagreb su dva najveća hrvatska grada, njihova suradnja mora biti dobra, a kvaliteta te suradnje se mora vidjeti na projektima koji dovode do boljeg života građana. Kao inženjer fizike volim suditi na osnovu onoga što vidim, na osnovu konkretnih rezultata, a trenutačno ne vidim ni projekte koji dolaze iz te suradnje ni njihove rezultate.

Treba li SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita biti član stranke? Imate li vi svog favorita za tu poziciju?

- Prije svega od ljudi koji se kandidiraju za vodeće pozicije u stranci očekujem da su se kandidirali zato što su spremni preuzeti i odgovorne dužnosti pred građanima, a ne da bi to odbili. Ako to ne žele ili njihove lokalne organizacije žele druge kandidate, onda moraju sjesti, dogovoriti se i donijeti odluku koja će biti najbolja za organizaciju i koja će otvoriti put za pobjedu na lokalnim izborima.

Pernar je dolazio na sastanke Foruma mladih SDP-a

Bi li bilo dobro da se predsjednik županijskog SDP-a Arsen Bauk kandidira za župana splitsko-dalmatinskog, a predsjednik SDP-a Split Darko Parić za gradonačelnika Splita?

- Oni su predsjednici organizacija i imaju odgovornost za lokalne izbore. SDP ima puno jakih ljudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji mogu konkurirati za te odgovorne dužnosti. Odluke o kandidatima će donijeti lokalna organizacija.

Što mislite o Ivanu Pernaru? Njegovi saborski govori su hit na društvenim mrežama... Na skupu u Splitu ste ga spomenuli u kontekstu Foruma mladih SDP-a.

- Nisam stigao pratiti govore gospodina Pernara. Ne sjećam se precizno je li ikad bio član Foruma mladih SDP-a, ali sjećam se da je bio na pojedinim sastancima prije deset godina. Mislim da sam negdje pročitao i da je bio član HDZ-a. To doista nije važno. Želim mu svu sreću.

Vaše mišljenje o stranci Pametno i mogućnosti suradnje s njom.

- Snažno zagovaraju liberalizaciju ekonomije i to je s pozicije SDP-a teško prihvatiti. Morali bi malo ublažiti stavove. Dijelimo svjetonazorske vrijednosti. Uvijek možemo sjesti i razgovarati.

Most?

- S Mostom ne dijelimo svjetonazorske vrijednosti, oni su konzervativna desnica. Surađivati možemo na praktično političkoj razini. Jedni drugima možemo podržati zakone oko kojih se složimo da donose boljitak hrvatskim građanima.

Živi zid?

- Koliko su do sada pokazali o sebi, oni ne žele sudjelovati niti u jednoj vlasti, a to meni znači da ne žele preuzeti odgovornost. Zato mogu biti populisti i obećavati što god žele jer ne žele doći u priliku da ispune ono što obećaju. Svojim međusobnim odnosima intrigiraju javnost i zato imaju pažnju na sebi, imaju mogućnost ukazati na neke društvene probleme, a nisu ni crveni ni plavi, počeli su sa zagovaranjem promjene u monetarnoj politici i ukidanjem devizne klauzule, ali su od toga brzo odustali. Njihova unutarnja svađa  je bila borba za prevlast na potpuno nedemokratičan način. Kada postane malo jasnije kakvu politiku zastupaju i predstavljaju možda će se onda nešto moći i konkretno reći o njima.

Jambo i Vlahušić

Je li SDP-u trebala koalicija s HSS-om?

- Da, ali pod drugačijim uvjetima. Trebali smo od te koalicije imati puno veću zajedničku korist nego smo je dobili.

Je li postavljanje Jambe na listu Narodne koalicije naštetilo ugledu SDP-a?

- Više je stvari je naštetilo ugledu SDP-a proteklih godina. Nikad ne procjenjujem napamet, ali ono što su mi rekli članovi i članice u dolini Neretve je da nam to definitivno nije koristilo.  

Treba li SDP-u koalicija s HNS-om iz koje Vrdoljakova stranka dobije puno više nego što ima podršku među građanima?

- Generalno, SDP ne smije ograničavati svoj koalicijski potencijal, ali kao najjača stranka opozicije u buduće se mora tako i postaviti u formiranju koalicija. Nikad ne isključujem suradnju, ali obećavam da ću isključiti svaku mogućnost suradnje s bilo kime na štetu SDP-a i SDP-ovih politika. HNS nam je dugogodišnji partner i s njima ćemo nastojati zadržati partnerske odnose.

Smatrate li da se Andro Vlahušić trebao povući s čela Dubrovnika nakon što je pravomoćno osuđen?

- Svaki čovjek ima svoj moral i svoju odgovornost u politici. Nije bitno što ja o tome mislim. Bitno je što misle Dubrovkinje i Dubrovčani.

Kako komentirate novu Vladu, kakva su Vaša očekivanja s obzirom na predstavljene ministre?

- S Vladom može biti zadovoljniji Most nego HDZ. Plenkovićev ministarski sastav posljedica je kompromisa zbog kojih neće biti lako tom Vladom upravljati. Samo kadrovi zaduženi za ekonomiju i financije međusobno imaju potpuno različita mišljenja o skoro svemu. To znači da Vlada nema jasan smjer svoje politike i to je zabrinjavajuće.

Splitski SDP se neće dodvoravati Mamiću kao splitski HDZ

Biste li kojeg od tih ministara željeli imati u nekoj budućoj Vladi lijeve koalicije?

- Ne, hvala. SDP ima sasvim dovoljno kvalitetnih ljudi koji zaslužuju priliku.

Što mislite o angažiranju Alexa Brauna? Hoćete li vi koristiti njegove usluge?

- Kampanja na kojoj je on radio je bila bolja od one poslije nje na kojoj nije radio. Treba cijeniti rad i znanje. Ne znam hoće li SDP-u trebati usluge takvih stručnjaka, o tome neću odluku donositi samo ja.

Milanović je zabranio angažiranje PR agencija u državnom sektoru, što mislite o tom potezu?

- Smatram da je uvijek bolje da svi imaju mogućnost raditi transparentno i da ništa ne treba zabranjivati jer onda ne znate radi li netko netransparentno.


Što možete obećati navijačima Hajduka vezano za Zakon o sportu i rješavanja stanja u hrvatskom nogometu?

- Mogu im obećati da se splitski SDP sigurno neće dodvoravati Mamiću kao splitski HDZ. Inzistirat ćemo na provođenju Zakona o sportu.
 
Kao prvi potez, ako budete u prilici, najavili ste povećanje minimalne plaće. Radi li se o populističkom činu?

- Nema apsolutno ništa populističko ako se ljudima koji zarađuju minimalac plaća podigne. Od minimalca se jako teško živi u Hrvatskoj i on treba biti veći.

Pitat ću na kraju kao što je Šprajc pitao Ranka Ostojića: Imate li kojeg ustašu u obitelji?

- Slobodno pitajte i bez pozivanja na Šprajca i kolegu Ostojića.  Odgovor je: Nemam. I molim vas, za dobro sviju nas, okrenimo se budućnosti.

Vaša reakcija na temu