ISPITIVANJA NA MARJANU: Posebnim aparatom se detektiraju stabla koja bi se mogla srušiti

ISPITIVANJA NA MARJANU: Posebnim aparatom se detektiraju stabla koja bi se mogla srušiti

Mogu se detektirati slabo vidljive ili nevidljive anomalije, a rezistograf su ustupili Parkovi i nasadi

Na Marjanu se provode ispitivanja borova koja bi trebalapokazati koja stabla predstavljaju opasnost za život i imovinu. Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan provodi ispitivanja u suradnji s Parkovima i nasadima koji su im ustupili na korištenje rezistograf te svog djelatnika posebno obučenog za rad na tom instrumentu.

- Rezistograf je instrument kojim se provjerava otpor unutar stabla te mjeri elektronski u visokoj rezoluciji gustoća drva, brzinu razvoja ali i defekte, pogotovo u smislu razvoja truleži. Ovaj aparat nam pruža djelomičnu sliku onoga što izvana nikako golim okom ne bismo mogli vidjeti - objašnjava Damir Grubšić, ravnatelj JU za upravljanje Park-šumom Marjan.

Dodaje kako prije korištenja aparata prethodi detaljan vizualan pregled glavnih komponenti stabla.

- Sve ovo se radi u svrhu detektiranja stabala koja, zbog određenih anomalija teško vidljivih ili sasvim nevidljivih prilikom vizualnog pregleda, predstavljaju opasnost za život i materijalnu imovinu. Sva ovakva stabla djelatnici ove Javne ustanove će po prioritetima određenim od naše Stručne službe hitno doznačiti i uklanjati - zaključuje Grubšić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare