Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ispod kipa Marka Marulića na Voćnom trgu idućih mjesec dana stajat će smokva u pitaru

Ispod kipa Marka Marulića na Voćnom trgu idućih mjesec dana stajat će smokva u pitaru

Zrinka Filipović Dermit ističe da je smokva nekada glasila za hraniteljicu Dalmacije, a danas je poprilično zapostavljena i među poljoprivrednicima i u kuhinjama

Voćni trg je jutros postao privremeni dom za sasvim posebnu gošću. Naime, Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija EKO je u suradnji s Gradom, podno Marulićevog kipa postavila prekrasni pitar sa smokvom. 

Zašto smokva i zašto na Voćnom trgu objasnila nam je Zrinka Filipović Dermit, tajnica Udruge.

- Sama ideja je krenula iz Zadra gdje će se već desetu godinu zaredom održati Festival smokava i u čiju će čast organizatori posaditi 10 sadnica smokve na raznim lokacijama u gradu. Kako je Udruga partner Festivala, a organizatorica Sandra Babac ujedno i naša članica, odlučili smo ovom malom akcijom podržati inicijativu da na neki način ujedinimo Dalmaciju i vratimo smokvu u dalmatinske gradove upravo sad kad je krenula sezona berbe. Iako je nekad glasila za hraniteljicu Dalmacije i kraljicu među voćkama, danas je smokva nažalost poprilično zapostavljena kako među poljoprivrednicima tako i u kuhinjama. Voćni trg je izabran upravo zbog svoje povijesti. Ako ništa, svi smo gledali Velo misto, pa iako tako znamo da je nekad tu sve vrvilo našim voćem i povrćem - pojasnila je.

Usput je, dodala je, zanimljivo spomenuti i da je prema nekim izvorima sam Marko Marulić na svoja putovanja u Veneciju često sa sobom nosio prodavati vino, sukno i suhe smokve. 

- Nadamo se da će ova simbolična smokva zainteresirati i turiste i naš svit, a usput potaknuti i kuhare da posvete više pažnje ovoj slatkoj kraljici - poručila je.

Malu ceremoniju vraćanja smokve u Split na slavonskim je gajdama svirajući 'Odu radosti' popratio Goran Mikas, dok su Poljičke vile Dora Duplančić, Ivana Periš i Jelena Duplančić prolaznicima dijelile ekološke smokve.

Simpatično je predložila onima koji sljedećih mjesec dana budu prolazili kraj 'ove lipe smokve da joj slobodno kažu koju lipu rič'.

- Možete je i slikat, kraljice to vole - nasmijala je.

Vaša reakcija na temu