Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ISTRAŽIVAČKI DAN NA FESB-U: Srednjoškolci će tražiti nove čestice u podacima iz LHC akceleratora na CERN-u

ISTRAŽIVAČKI DAN NA FESB-U: Srednjoškolci će tražiti nove čestice u podacima iz LHC akceleratora na CERN-u

Od veljače do travnja na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10.000 učenika srednjih škola provest će jedan dan poput znanstvenika

Splitski i omiški srednjoškolci, njih četrdesetak, u ponedjeljak će na splitskom FESB-u provesti jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. Od veljače do travnja na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10.000 učenika srednjih škola provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu 'Large Hadron Collider' (LHC) smještenom na CERN-u. 

Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega slijedi analiza podataka. Kulminacija ovog, po svemu za sudionike jedinstvenog radnog dana, je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke. Splitski učenici će 16 sati svoja iskustva podijeliti s kolegama iz Teherana, Bologne, Zagreba i M'Sile iz Alžira.

- Sudarivač čestica LHC fizičari koriste za studiranje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znatno unapređuju i produbljuju naše razumijevanje subatomskog svijeta, strukture i razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Međunarodni nastavni dan omogućuje srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika.  Srednjoškolci će taj dan  raditi rame uz rame sa znanstvenicima i osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici - poručuju organizatori, profesori s FESB-a koji rade na CERN-u, Nikola Godinović, Damir Lelas, Toni Šćulac i Ivica Puljak.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima. Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće prošle godine nagrađeno Nobelovom nagradom.

Sudjeluju III. gimnazija iz Splita, V. gimnazija iz Splita, Prirodoslovna škola iz Splita i Gimnazija Jure Kaštelan iz Omiša.

Vaša reakcija na temu