Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Branimir Boban Ivan Kovačić navodi primjere zbog kojih treba reorganizirati javnu upravu: 'Opći je cirkus u podjeli nadležnosti na pomorskom dobru'

Ivan Kovačić navodi primjere zbog kojih treba reorganizirati javnu upravu: 'Opći je cirkus u podjeli nadležnosti na pomorskom dobru'

Gradonačelnik Omiša nositelj je MOST-ove liste u X. izbornoj jedinici

Složenost sustava javne vlasti (tri razine) i specijaliziranih javnih službi i ustanova koje upravljaju prirodnim resursima (vode, šume, ceste, zaštićeni krajolici..), kao i nelogične te nedovoljno jasno razgraničene ovlasti i ingerencije dovode do višestrukih problema u lokalnim zajednicama, a gradovi i općine su nemoćni zbog ograničenih nadležnosti. Zbog toga je, kaže nam gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, jedna od glavnih točaka programa MOST-a reorganizacija javne uprave te sadašnje regionalizacije. 

Kovačića, koji je prvi na MOST-ovoj listi u X. izbornoj jedinici, smo pitali da nam iznese konkretne probleme s kojima se susreo u Omišu.

Ivan Kovačić nam je napisao sljedeće...

POMORSKO DOBRO

Radi se o najvrjednijem resursu priobalnih gradova. Na ovom području vlada opći cirkus u podjeli nadležnosti za upravljanje i zaštitu.

Granica pomorskog dobra 

Granicu pomorskog dobra, koja je iznimno važna za lokalnu zajednicu, predlaže Županijsko povjerenstvo koje, navodno prema uputama Ministarstva, poštuje granicu privatnog vlasništva te granicu najčešće utvrđuje na zakonski minimum (6 metara) ne shvaćajući kakvu štetu nanose javnom interesu. Naime, takvim načinom često ne poštivajući namjenu prostora iz prostornih planova dovode lokalnu zajednicu u situaciju da iznimno važnu dužobalnu šetnicu mogu raditi jedino u moru. A što se tiče zaštite prava zemljišnoknjižnih vlasnika dovoljno je kazati da po zemljišnim knjigama imamo situacije gdje je i 10 metara mora u privatnom vlasništvu.

Županijske koncesije 

Pod krinkom poticanja poduzetništva Županija dodjeljuje koncesije na cijele plaže i dio mora pojedinim vlasnicima apartmana u svrhu iznajmljivanja 20-ak ležaljki i suncobrana (pazite ulaganja!) te se dobije privatna plaža na koju koncesionar ne pušta druge mještane i goste, a gradskim komunalnim redarima kaže 'ja sam pod upravom Županije'. 

Nadzor nad pomorskim dobrom

Nadzor je zakonski vrlo nejasan, nadležne inspekcijske službe rijetko poduzimaju aktivnosti, a komunalni redari nemaju ovlasti, pa je to potrebno hitno promijeniti! 

Prihodi i rashodi 

Svi troškovi redovnog održavanja (orezivanje tamarisa i drugog zelenila, potrošnja vode na tuševima i njihov popravak, čišćenje i održavanje, spasilačke službe...) su na teret Gradu, a prihodi od koncesija se dijele. Ovo vrijedi za koncesije kojima nije obuhvaćena cijela plaža već samo dio (gradska).

KANJON RIJEKE CETINE

Ovlasti upravljanja su podijeljene Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima i Hrvatskim vodama koji na zahtjev Grada Omiša za eliminiranjem nelegalnih objekata i radnji ne poduzimaju ništa. Tako se nekontroliranim i neorganiziranim iskorištavanjem kanjona rijeke Cetine (rafting, barkarijole, zipline..) devastira priroda i ostavljaju tone smeća koje uklanja Grad Omiš, te se takvim nekontroliranim i neorganiziranim iskorištavanjem kanjona rijeke Cetine ostvaruju enormni prihodi nekolicine pojedinaca mimo proračuna grada, županije ili države. Iste institucije priznaju da nisu dovoljno ekipirane za svakodnevni nadzor i zaštitu, ali se upravljanje ne prepušta Gradu Omišu.

Proglašenje lučkog područja na ušću Cetine

Kroz šumu birokratskih propisa i isto takvih referenata uspjeli smo u projektu proširenja područja luke Omiš na ušće rijeke Cetine s prvenstvenim ciljem uvođenja reda i eliminiranja pojava kao što je nelegalna trgovina vezovima, vodeći pri tom računu o domicilnom stanovništvu osiguravajući prihvatljive cijene komunalnih vezova.

Vaša reakcija na temu