Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZVRŠAVAJU ZAPOVIJEDI, ALI NEĆE ŠUTJETI 'Nekoliko dana smo pripremali i pilali debla za potrebe volonterske akcije, čime smo samo povećali rizik izlijetanja potkornjaka'

IZVRŠAVAJU ZAPOVIJEDI, ALI NEĆE ŠUTJETI 'Nekoliko dana smo pripremali i pilali debla za potrebe volonterske akcije, čime smo samo povećali rizik izlijetanja potkornjaka'

U Kriznom stožeru nema svađe, Javna ustanova uvijek predoči stručni stav, ali poštuje hijerarhiju vanrednog stanja

Želimo demantirati špekulacije o 'svađama u Kriznom stožeru' koji radi sukladno proglašenoj 'opasnosti od elementarne nepogode' na Marjanu, poručili su iz Javne ustanove Park-šuma Marjan. Prenosimo cijelo njihovo priopćenje...

- U vremenu 'Opasnosti od elementarne nepogode' Javna ustanova se u potpunosti podvrgla operativnim naredbama Kriznog stožera, izvršava svaki zadatak sukladno mogućnostima, no time ne prestaju i njene redovne obveze prema zakonima RH ili osnivaču. Javna ustanova je dužna zabilježiti i prijaviti nadležnim inspekcijama svaku uočenu nedopuštenu radnju u park-šumi i u vanrednim vremenima, bez obzira radi li se o nedopuštenom pristupu, gradnji ili sječi bez doznake. Na ministarstvima i inspekcijama je da prime zabilješke te utvrde hijerarhije postojećih zakona RH i možebitno 'prekomjerno iskorištavanje vanredne situacije'. Čak i u ratnim vremenima se u poslijeratnom razdoblju utvrđuju opravdane i prekomjerne aktivnosti te utvrđuje pojedinačna odgovornost. Kao što smo uvijek naglašavali - 'Kriza će proći, odgovornost ostati'.

Zahvaljujemo pojedincima koji su fotografijama i objavama, istupima u medijima ili na društvenim mrežama upozorili i upozoravaju na uočene radnje, kao što izražavamo čuđenje prema pojedinim aktivističkim vođama i novinarima koji iskazuju nezadovoljstvo takvim upozorenjima, kao da imaju osobni interes u izbjegavanju nadzora nad radovima?

Kao što se izjavama stručnjaka na Gradskom vijeću potvrdila pravovremena i stručna reakcija Ustanove, kao što su portali objavili pravovremene zahtjeve Ustanove za akcijom, kao što su se riječi ing. Ljubića, licenciranog šumara Ustanove, o izostanku nadzora i stručnjaka u Povjerenstvu pokazale istinitima, vrijeme će pokazati da je Ustanova i u drugim stvarima bila u pravu.

Nisu nepoznata imena aktivista koji su stvarajući paniku doveli do višemjesečne odgode sanacije, zazivanjem konjskog izvlačenja pokušali povrijediti zakone RH i oštetiti proračun za više od 2 milijuna kuna u odnosu na prihvaćene načine sanacije, a sada zazivaju preispitivanje postojanja Javne ustanove koja traži nadzor i stručnost. U to ime pozdravljamo svaku istražnu radnju DORH-a koja se provodi paralelno sa aktivnostima u 'vanrednom stanju'.

Ponavljamo, u Kriznom stožeru nema svađe, Ustanova uvijek predoči stručni stav, ali poštuje hijerarhiju vanrednog stanja. Npr. iako se stručno nismo slagali s pilanjem debala za potrebe volonterske akcije jer njihovo ležanje u šumi povećava rizik izlijetanja potkornjaka, radnici Ustanove su po nalogu Kriznog stožera nekoliko dana pripremali i pilali debla za potrebe volonterske akcije.

U vremenima 'opasnosti od elementarne nepogode', primjene Zakona o elementarnoj nepogodi, mobilizacije, vladavine Stožera civilne zaštite i Kriznog stožera zna se hijerarhija, zapovjedni lanac i ovlasti koje slušamo, ali to Javnu ustanovu ne oslobađa redovnih obveza, uočavanja i dokumentiranja postupaka, prijavama sukladno ostalim zakonima RH.

Najnoviji zahtjev Facebook stranice Naš Marjan, koju u povjerenstvu predstavlja Leopold Botteri jasno ističe da 'inicijativa neće prestati s radom' dok ne odu svi kojima je WhatsAppom najavio osobni rat, a zatim nastavlja s političkom borbom. 

Očito, Marjan je takvima zaklon za sasvim druge ciljeve.

Vaša reakcija na temu