Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Jasen Boko: Nisam napadnut, niti me spašavala policija

Jasen Boko: Nisam napadnut, niti me spašavala policija

Ni u jednom trenutku nisam se osjetio ozbiljno ugroženim

Producenta Marulićevih dana Jasen Boko danas se obratio javnosti:

- Kako se u većini medija, a u povodu prosvjeda protiv predstave Naše nasilje i vaše nasilje ispred HNK, pojavila i informacija kako sam 'napadnut', kako sam se 'ispričavao' i kako me 'spasila policija' pa sa ispao nekakva 'žrtva' prosvjeda, moram objasniti što se zapravo dogodilo.

Neposredno pred početak predstave kao producent festivala kretao sam se u više navrata između glavnog i službenog ulaza kako bih pomogao publici oko ulaska u dijelom blokiran teatar. Prolazio sam i kroz grupe prosvjednika u blizini glavnog ulaza i nakon što sam od jedne takve odmakao 5-6 metara netko me očito prepoznao i zavikao za mnom 'Đubre'. Vratio sam se do njih i upitao onoga koji me tako nazvao zašto sam 'đubre'. Nastala je rasprava između mene i te grupe, a kako smo, kako već u Dalmaciji biva, razgovarali povišenim tonovima i vrlo živo, diskusija je oko nas okupila veći broj prosvjednika. Razgovor u kojem sam ja objašnjavao svoj stav da se Crkva ne treba miješati u kazališni i umjetnički život i odabirati koje se predstave smiju, a koje ne prikazivati u kazalištu, dok su oni mene pokušali uvjeriti zbog čega tu predstavu treba zabraniti, trajao je desetak minuta. Ni u jednom trenutku nisam se osjetio ozbiljno ugroženim, a od dvoje ili troje prosvjednika koji očito boluju od PTSP-a i pokazivali su izvjesnu agresivnost zaštitili su me upravo oni s kojima sam razgovarao. Kako sam se morao vratiti u kazalište zbog početka predstave napustio sam grupu, i rekao kako mi je žao, ako se bilo tko zbog mojih ranijih izjava, posebno one da se Crkva ne treba miješati u rad kazališta koja im je očito jako zasmetala, osjetio uvrijeđenim, ali da iza toga i dalje stojim i da ne vidim razlog zašto bi se netko zbog toga vrijeđao. Na kraju razgovora branitelj koji je za mnom ranije viknuo 'đubre' ispričao mi se zbog tog povika i ušao sam u kazalište bez ikakve pratnje policije.

Dakle, niti sam napadnut, niti me spašavala policija!

Ipak, kad već spominjem policiju, a kako sam iz prve ruke imao prigodu pratiti njihov rad u tih 6 ili 7 sati koliko su bili na terenu, moram priznati da su obavili izuzetno profesionalan posao, smireno, koordinirano i odlično organizirano u suradnji s kazalištem. Nikakvog 'upada' policije u teatar nije bilo, jer je policija već bila na mjestu gdje treba biti. Petnaestak prosvjednika iz gledališta izvedeno je mirno i bez ikakvog izgreda, pa sigurnost publike, što je najvažnije, ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

Vaša reakcija na temu