Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jasen Boko prozvao Krstulovića Oparu: 'Smoje nije pokrao Kovačića, pa nije on Barišić!'

Jasen Boko prozvao Krstulovića Oparu: 'Smoje nije pokrao Kovačića, pa nije on Barišić!'

Ili dokaži primjerima tvrdnje iz 'Nu2' ili se ispričaj - poručio je profesor književnosti i dramaturg

Profesor književnosti, dramaturg i nagrađivani putopisac Jasen Boko putem Facebooka je uputio poziv kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Andri Krstuloviću Oparu da objasni javno Splićanima insinuaciju tijekom gostovanja 'Nedjeljom u 2' kako je Miljenko Smoje u Malom mistu pokrao Kovačića i 'Smij i suze starega Splita'.

- Ili dokaži primjerima ili se ispričaj Smoji. Kako djelo oba pisca dosta dobro poznajem nešto tako nisam vidio pa željno čekam objašnjenje s primjerima. Smoje, naime, sigurno nije Barišić! - stoji uz poziv Krstuloviću Opari.

Boko nam je obrazložio i zašto. Kako kaže, izjava Andre Krstulovića Opare u emisiji Nedjeljom u 2 kojom optužuje Miljenka Smoju da je autorski 'pokrao' djelo 'Smij i suze starega Splita', brata njegovoga djeda Ivana Ivka Kovačića i život te obitelji nema baš nikakvog utemeljenja u činjenicama. Boko, naime, smatra nesuvislom izrečenu Krstulovićevu tvrdnju: 'Cijeli koncept o mojoj obitelji i siromaštvu puntarskog Splita u Velom Varošu (Smoje) posudio je i praktično ukrao i prebacio u poznatu seriju Malo misto'.

- Jer, ako povjerujemo toj tvrdnji čini se da su Kovačići u to vrijeme bili jedini siromašni stanovnici Velog Varoša pa je samo njihovu priču Smoje mogao 'ukrasti', ostali su Splićani toga vremena živjeli valjda u dvorcima pa o njihovim životima Smoje nije pisao - poentira Boko.

Nadalje navodi kako je autor Malog i Velog mista i ostalih antologijskih djela Splićanistike svojom  'žicom' za maloga čovjeka često pisao o događajima koji su se zaista događali, pa su njegove priče baš kao i one Ivana Kovačića, rijetko bile sasvim fiktivne i uvijek su imale utemeljenje u životu i nevoljama splitskih, velovaroških težaka.

- Kovačić ni slučajno nije pisao isključivo o svojoj obitelji i on je crpio iz života nekih drugih splitskih pojedinaca i obitelji, kako to u književnosti, pogotovo onoj sa snažnim elementima kronike, već biva. Radi se jednostavno o korištenju istog životnog materijala - predočio je.

Da je Smoje izuzetno cijenio Kovačića, podsjeća Boko, najbolje svjedoči lik pošćera u Malom mistu, koji je zapravo hommage ovom kroničaru Splita koji je u stvarnom životu i bio poštar.

- Ukratko, ako je Smoje 'pokrao' životnu priču Kovačića i 'cijeli koncept'  o Oparinoj obitelji onda skinimo odmah s trona i Dostojevskog koji je iz novina 'pokrao' priču o Raskoljnikovu i babi, koja, iskreno se nadam, nije bila u rodu našem kandidatu za gradonačelnika - zaključio je uz dozu ironije Boko.

Vaša reakcija na temu