Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jedan od najvećih nosača aviona na svijetu stiže u Split

Jedan od najvećih nosača aviona na svijetu stiže u Split

USS Abraham Lincoln u splitskoj će luci biti od 8. do 11. svibnja

Vlada je na današnjoj sjednici dala dopuštenje za uplovljavanje američkog nosača zrakoplova na nuklearni pogon USS Abraham Lincoln u hrvatske unutarnje vode kao i njegov boravak u luci Split. Američki nosač, koji trenutno obavlja misije u Mediteranu, u Splitu će boraviti od 8. do 11. svibnja 2019. godine. 

Naime, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavljena je nota Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu kojom se traži odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode RH i boravak u luci Split.

- Radi se rutinskom posjetu koji predstavlja odmor posade i logističku popunu broda - pojasnio je Tomislav Ivić, državni tajnik u MORH-u.

USS Abraham Lincoln peti je nosač iz klase Nimitz. Iako su brodovi ove klase najveći i najteži ikad sagrađeni, nisu i najduži. Najduži je ipak USS Enterprise koji je ujedno i prvi nosač zrakoplova na nuklearni pogon. USS Abraham Lincoln prvi je nosač aviona koji dolazi u Hrvatsku nakon USS Harry S. Truman koji je u splitskom akvatoriju boravio četiri dana, u prosincu 2015. godine.

Vaša reakcija na temu