JEDNA OD NAJBOLJIH VIJESTI ZA STUDENTE: Potpisan ugovor, od 1. listopada moći će se besplatno voziti vlakovima!

JEDNA OD NAJBOLJIH VIJESTI ZA STUDENTE: Potpisan ugovor, od 1. listopada moći će se besplatno voziti vlakovima!

Studenti iz Splitsko-dalmatinske županije besplatno će moći putovati od mjesta prebivališta do mjesta studiranja

Redoviti studenti iz Splitsko-dalmatinske županije moći će od 1. listopada do 15. srpnja besplatno putovati vlakovima od mjesta prebivališta do mjesta studiranja. Radi se, dakle, o studentima koji studiraju u Zagrebu, Rijeci, Osijeku..., ali imaju prebivalište u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i o onima koji studiraju u Splitu, ali žive u nekom drugom dijelu županije odakle će sada moći besplatno dolaziti na fakultet.

Župan Blaženko Boban, naime, potpisao je ugovor s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem o besplatnom prijevozu redovnih studenata s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije koji putuju na studij u bilo koje odredište na području Hrvatske.


- Svi se moramo potruditi i napraviti pomak da revitaliziramo željeznički prijevoz i pokušamo smanjiti gužve na prometnicama. Velika većina studenata, nažalost, vikendima se ne vraća u našu županiju nego ostaju u Zagrebu zbog prijevoza, a nadam se da će ovo to promijeniti - rekao je župan, dodavši da će se na početku voziti s x-icama, a nakon mjesec dana će biti izrađene 'pametne' kartice. 

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić zadovoljan je potpisanim ugovorom...

- Ovo je prva županija koja se odlučila za ovakav iskorak, koji je u skladu s europskom praksom u drugim zemljama, da se studentima omogući mobilnost, odnosno mogućnost kvalitetnijih i češćih putovanja. Sigurno je to jedna od važnijih demografskih mjera - rekao je Ukić, objasnivši da u drugim županijama imaju potpisane ugovore samo za studente iz pojedinih mjesta, a ne s prebivalištem u bilo kojem dijelu županije.

- Nadam se da će i ostale županije prihvatiti ovakav model - dodao je.

Od Splita do Zagreba nagibni vlak, rečeno je, vozi 6 sati, a brzi 7 sati i 45 minuta. Studenti će se moći besplatno voziti svim vlakovima, a treba reći da Županija sufinancira 50 posto prijevoza, a 50 posto HŽPP.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare