Jelena Hrgović: Izrael pokazuje da mali narodi mogu dati velike ljude

Jelena Hrgović: Izrael pokazuje da mali narodi mogu dati velike ljude

U Splitu je otvorena izložba 'Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet'

U suradnji Izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Sveučilišne knjižnice i Židovske općine Split danas je otvorena izložba pod nazivom 'Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet'.

Izložbu o fascinantnim izraelskim znanstveno-tehničkim inovacijama i postignućima otvorila je u prostorijama Sveučilišne knjižnice izraelska veleposlanica u RH Zina Kalay Kleitman kazavši tom prigodom da se ove godine obilježava 70. godina izraelske državnosti.

- Split je, pored Zagreba, vrlo važan grad za održavanje izložbe. Veseli me trenutačna razina suradnje Hrvatske i Izraela koja će biti još bolja u godinama koje dolaze. Važno je da u odnos dviju država što više uključimo i znanost, razvoj tehnologije, te što više mladih znanstvenika. Nadam se da će studenti, kao i brojni Splićani, posjetiti izložbu preko koje želimo izraelsku znanost približiti vašem gradu i vašim mladim ljudima - kazala je, među ostalim, veleposlanica Kleitman.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović istaknula je da je splitska Sveučilišna knjižnica, kao pravi hram znanja, idealno mjesto za održavanje izložbe o izraelskim znanstvenim dostignućima i inovacijama. 

- Željela bih da se što više mladih odazove zovu 'Festivala znanosti' koji se upravo održava u Splitu, kao i zovu ove institucije gdje se izložba održava i koja okuplja studente te znanstvenike. Izrael pokazuje da mali narodi doista mogu dati velike ljude - poručila je zamjenica Hrgović dodavši da veliki znanstveni i tehnološki razvoj kakav ostvaruje Izrael može biti primjer i Hrvatskoj.

Sve nazočne pozdravili su i župan Blaženko Boban, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Mirta Matošić, potom predsjednica splitske Židovske općine Ana Lebl, te rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović.

Povod izložbe je 70. obljetnica utemeljenja Države Izrael, a za sve zainteresirane posjetitelje otvorena do 1. lipnja.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare