Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Joško Markić o slučaju Kuluz: Ovo je ogledni primjer situacije u kojoj pravobraniteljica za djecu mora djelovati

Joško Markić o slučaju Kuluz: Ovo je ogledni primjer situacije u kojoj pravobraniteljica za djecu mora djelovati

Aktivni angažman građana je važan i vjerujem da njihova podrška mnogo znači majci

Vijećnik SDP-a dr. sc. Joško Markić, znanstvenik i pedijatar u KBC-u Split, komentirao nam je slučaj malog Cesarea kojem prijeti nasilno odvajanje od majke Nine Kuluz. Slučaj 'ovrhe nad djetetom' je alarmirao javnost. Jednom djetetu je možda posljednja noć s majkom u Splitu, a građani su spremni tijelima izboriti se da dijete ostane i da se pokrene slučaj ispočetka. Markić se također nada odgodi odluke.

Tko je zakazao u slučaju Nine Kuluz?

- Nezahvalno je komentirati sudske odluke bez poznavanja svih činjenica ili samo temeljem onoga iznesenog u medijima. Međutim, svi smo povremeno svjedoci neujednačene sudske prakse i činjenica je da ponekad odluka suda ovisi o tome gdje i tko je donosi. Isto tako, često se svi susrećemo s nedostatkom empatije u djelatnika institucija gdje bi upravo empatija i suosjećajnost, uz visoku razinu stručnosti, bila poželjna. Stoga mislim da nadležni sud i Centar za socijalni rad moraju reevaluirati svoje zaključke. To je iznimno važno i zbog toga što je moj dojam da nisu uvažena stručna mišljenja stručnjaka iz područja psihologije i psihijatrije koji su ukazali na negativne posljedice ovakve odluke. Ovo je i ogledni primjer situacije gdje pravobraniteljica za djecu mora djelovati.

Što se sada može učiniti da se pomogne malom Cesareu?

- Aktivni angažman građana je važan i vjerujem da njihova podrška mnogo znači majci. Međutim, institucije ove države moraju reagirati i samo temeljem njihovog djelovanja ova sadašnja situacija može biti razriješena. Stoga očekujem da sud donese privremenu mjeru odgode ovrhe nad djetetom iz razloga dobrobiti djeteta.

Hoćete li doći na okupljanje na Pujankama?

- Na prosvjed ne mogu doći (u inozemstvu je, op.a.), međutim da sam u Splitu, došao bih. U našem društvu nedostaje odgovornosti i suosjećajnosti, nedostaje iskrene brige za ljude oko sebe, u svim područjima društvenog djelovanja i treba učiniti sve da se to promijeni. Uloga novinara i političara je u tome iznimno važna.

Vaša reakcija na temu