Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović JUČERAŠNJE NEVRIJEME: Čak 120 poziva pogibelji, preko 50 spasilačkih akcija!

JUČERAŠNJE NEVRIJEME: Čak 120 poziva pogibelji, preko 50 spasilačkih akcija!

Nesreće su se u najvećem broju slučajeva dogodile na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se tijekom jučerašnjeg nevremena na moru u najvećem broju slučajeva dogodile na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe. Bilo je čak 120 poziva pogibelji te preko 50 spasilačkih akcija.

U nastavku donosimo kratki kronološki pregled nekoliko najznačajnijih akcija uz napomenu da službenici nadležnih kapetanija još uvijek u obaljvaju preglede oštećenih plovila, uzimaju izjave svjedoka i prikupljaju ostale potrebne podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nesreća i nezgoda, stoga za neke spasilačke akcije trenutno nije moguće  dati puni pregled stanja (dimenzije i snage pogonskih strojeva na plovilima, vlasništva/zastave plovila, državljanstva, broj posade/putnika)

LK ŠIBENIK

Jučer, 14. kolovoza, u 09.55h službenici MRCC Rijeka slijedom zaprimljene dojave očevidca sa otoka Kaprije o nasukanju dvije jedrilice u vlasništvu Hrvatske charter tvrtke, kod otočića Prčevac uslijed jakog nevremena, o istom su obavijestili nadležnu Lučku kapetaniju Šibenik čiji službenici su komunicirali posade jedrilica kako bi provjerili stanje svih članova te su ih uputili u daljnje radnje u cilju evakuacije sa jedrilica, nakon čega su se posade samostalno prekrcale u brodice za spašavanje (tendere) i uspješno doplovili na obližnju obalu, gdje su pričekali daljnji transport koji su službenici LK Šibenik dogovrili sa charter tvrtkom, kojoj je izdan nalog za komercijalno odsukavanje jedrilica, čim to omoguće vremenski uvjeti. U evakuaciji članova posada dvije nasukane jedrilice pomogli su i drugi nautičari, koji su se zatekli u blizini pozicije nasukanja.

U 10.45h posredstvom Obalne radio postaje ORP Splitradio, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji (mayday) od članova posade jedrilice „Lani Sundancer“, dužine 12 metara, na poziciji sjeveroistočno od Primoštena, gdje ih je zatekla jaka nevera, o čemu je obviještena LK Šibenik. Službenici MRCC Rijeka putem radio veze uputili su članove posade da ne poničare te da da polako plove prema Primoštenu, kamo su sigurno pristali nešto prije 12.00h.
 
U 12.00h službenici MRCC Rijeka posredstvom ORP Splitradio stupaju u komunikaciju sa posadom jedrilice ‘Alara’, koji su dojavili da vide 3 ronioca na svjetioniku Mulo, kod Smokvice. Uz pretpostavaku da je roniocima brodicu vjerojatno odnijelo sa sidrišta pod utjecajem jakog vjetra i valova, o događaju su obaviješteni službenici LK Šibenik koji su preuzeli komunikaciju sa posadom jedrilice ‘Alara’ te ih sigurno navodili do pozicije ronioca, koje su uspješno ukrcali i prevezli na sigurno, budući su u vremenu dojave sva raspoloživa plovila LK Šibenik već bila angažirana u drugim spasilačkim akcijama te jednom hitnom medicinskom prijevozu.

LK SPLIT

U 12.25h službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv članova posade jedrilice 'Escape', čiji skipper je dojavio o havariji pogonskoga stroja i nemogućnosti daljnje plovidbe, zbog čega je zatražio tegalj. Budući da u vremenu dojave na moru nisu vladali kritični uvjeti plovidbe, ponuđen im je komercijalni tegalj, koji su članovi posade 'Escape' odbili te nastavili plovidbu na jedra prema Komiškom zaljevu, no nedugo nakon toga su uputili poziv pogibelji zbog pogoršanja vremenskih uvjeta, slijedom čega su instruirani vezano uz sigurnu plovidbu dok nije osigurano jedno spasilačko plovilo, koje je upućeno prema havariranoj jedrilici čim je odradilo prethodno preuzetu spasilačku akciju.

U 12.45h službenici MRCC Rijeka slijedom zaprimljenoga poziva pogibelji od članova posade jedrilice 'Ballerina', dužine 11 metara, koja je ostala bez pogona i sa slomljenim jarbolom tijekom plovidbe po jakom nevremenu kod otočića Ravnik, sjeveroistočno od Visa, o istome su obavijestili službenike LK Split koji su u spašavanje angažirali tada najbližu privatnu brodicu, čiji voditelj nije uspio pronaći havariranu jedrilicu, budući da je posada dala netočnu poziciju, slijedom čega je u akciju odmah krenula glavna spasilčka brodica iz sastava LK Split, sa pozicije Splitskih vrata gdje je upravo odradila prethodnu spasilačku akciju. Službenici LK Split u 15.10h pronašli su havariranu jedrilicu nedaleko Vele Luke, gdje su je presreli, utvrdili da su svi članovi posade neozlijeđeni te ih uzeli u tegalj prema Visu.

U 13.48h službenici MRCC Rijeka prenose obavijest prema LK Split o teškoj tjelesnoj ozljedi (amputacija dva prsta) talijanskog nautičara A.F. (rođen 1964. godine) najahti 'Blue Ice 3', talijanske zastave na sidrištu u uvali Kurilo, otok Šćedar, stoga je dežurni liječnik angažiran pričekati brodicu LK Split u mjestu Zavala, odakle je odmah prevezen na poziciju gdje je ozljeđenog Talijana pripremio za daljnji medicinski prijevoz  brodicom LK Split u splitski KBC.

U 14.10h mještanin iz Sumartina javlja u MRCC Rijeka da o havariranoj jahti na oko 300 metara od obale, o čemu je obavijest proslijeđena u LK Split, no budući su tada sva spasilačka plovila bila angažirana u akcijama, jednako kao i plovila Pomorske policije Split, MRCC Rijeka je spasilačku akciju koordinirala sa vlasnicima privatnih brodica iz Sumartina, te je havarirana strana jahta osigurana od nasukanja, očevid će službeici LI Hvar provesti tijekom današnjeg dana.

U 15.00h zapovjednik motorne jahte 'Arbignano', dužine 17 metara sa 10 članova posade panično je tražio pomoć zbog jakog nevremena u Hvarskom kanalu, iako nije zabilježio nikakvu štetu ili neposrednu opasnost za brod i posadu, stoga su službenici MRCC Rijeka u komunikaciji sa zapovjednikom istoga umirili te mu dali upute za sigurnu plovidbu do smirivanja nevremena, na način da provu usmjeri u vjetar i održava brod pogonskim strojevima u mjestu, do smirivanja nevemena, što se i dogodilo oko 15.20h, nakon čega su nastavili sigurnu plovidbu za Hvar.

U 15.30h MRCC Roma zatražila je informaciju od MRCC Rijeka o dvije talijanske jedrilice 'Josephine' i 'Don Carlos', koja su tijekom jučerašnjeg dana trebala stići u Pecsaru, ali nisu, a iz talijanske središnjice nisu uspjevali uspostaviti komunikaciju sa istima, stoga je pokušano pozivanje putem ORP Splitradio, no već u 17.00h iz MRCC Roma su javili da su se  poade obje jedrilice javile telefonom sa Visa i Hvara, gdje su uspjeli samostalno pristati bez oštećenja i stradalih uslijed jakog nevremena.

Tijekom jučerašnjeg dana na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe odrađeno je još nekoliko spasilačkih akcija manjeg intenziteta, u vidu spašavanja turista u rekreativnom čamcu kojega je nevrijeme otpuhalo od otoka Šćedra, zatim spašavanja iznemogloga daskaša kod Brista, još jedne ozljede prstiju nautičara na otoku Šolti, za kojega je obavljen hitan medicinski prijevoz privatnom jahtom pod austrijskom zastavaom, dok su gotovo istovremeno službenici Lučke ispostave Hvar, po jakom nevremenu uspjeli spasiti 3 iznajmljene brodice, jednu jahtu i jedan kajak u hvarskom arhipelagu.

LK DUBROVNIK

U 13.50h posredstvom ORP Dubrovnikradio službenici MRCC Rijeka stupaju u komunikaciju sa privatnom brodicom dužine 10 metara na kojoj je boravilo 5 osoba, a koji su se nasukali se na otoku Lastovo u uvali Sapun, o čemu je informacija prenesena u LK Dubrovnik, čiji službenici su po dolasku na poziciju nasukanja povratno javili u MRCC Rijeka da su u istoj uvali nasukana još dva plovila te se odmah koordiniralo spašavanje plovila i posada, od kojih nitko nije ozlijeđen te nije zabilježeno onečišćenje mora.

U 14.04h državljanka Republike Njemačke panično je javila u MRCC Rijeka da su kao peteročlana posada sa malom brodicom plovili iz Dubrovnika za Korčulu, kada ih je jako nevrijeme nasukalo na plažu, ali nije znala poziciju, o čemu je izviještena LK Dubrovnik, LI Korčula i LI Komiža. Budući da su svi prošli bez ozljeda, iz MRCC Rijeka im je savjetovano da ostanu na plaži do smirivanja nevremena, a u suradnji sa službom 112 pomoću signala mobilnog uređaja dojaviteljice utvrđena je točna lokacija brodolomaca na sjevernoj strani otoka Korčule, kamo ih je, po smirivanju nevremena, preuzeo iznajmljivač brodice te ih prevezao na sigurno, dok je za nasukanu brodicu organizirano odsukavanje nakon osiguranaj od potonuća, budući da su na trupu ustanovljena oštećenja.

U 17.05h talijanski nautičar javio je da su u blizini Korčule pronašli prevrnuto plovilo i dvije osobe u moru te su dvoje neozlijeđenih brodolomaca izvukli iz mora na svoje plovilo i prevezli ih u Korčulu. Prema podatcima LK Dubrovnik, prevrnuto plovilo, brodica 'Prosecco' je poda talijanskom zastavom, a u akciju izvlaćenja havariranog plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga spašavanaj plovila i osoba na moru, koji su ivukli, odteglili i zbrinuli talijansku brodicu.

Vaša reakcija na temu