Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kako nam se kroji GUP: Sedam sati javne rasprave i tajni dogovor u pet minuta
Igra prijestolja Piše: Damir Petranović

Kako nam se kroji GUP: Sedam sati javne rasprave i tajni dogovor u pet minuta

Na neobično miroljubivoj i malo smislenoj sjednici Gradskog vijeća postalo je jasno da će svi uspjeti progurati ponešto svoje

Punih sedam sati gradski vijećnici raspravljali su o izmjenama GUP-a. Nakon što su svi skupa skoro dvije godine zapomagali da bi nekog vraga u gradu trebalo pokrenuti, sada su se - kad je konačno stigla prilika - sastali i pola dana tek besplodno čavrljali.

Upravo tako: čavrljali. Mogli su organizirati sjednicu i u kakvom kafiću ili parkiću, ništa bitno ne bi bilo drugačije: jučerašnji sastanak Gradskog vijeća bio je samo odmjeravanje snaga i neobično miroljubivo i konstruktivno usuglašavanje stavova. Odnosno, ako ćemo preciznije, priprema za veliko cjenkanje.

Jer drugog smisla jednostavno nema: dogovorili su se da će se dogovoriti, izglasali da će jednom glasati, a tek na idućoj sjednici će se stvarno uhvatiti posla. Odnosno, gradonačelnik Baldasar je uspio progurati pokretanje promjena GUP-a za sve što je želio, ali je opozcija ugradila osigurač da i ona može gurnuti nešto svoje.

Nema sumnje, letjet će perje prije nego što svi dobiju ono što žele. Ali najvjerojatnije tek najesen, jer smo na Gradskom vijeću čuli i najavu da u srpnju i kolovozu uoće neće raditi 'jer su uvjeti nemogući'.

Svoje vijećnićke naknade svejedno će uredno ubrati.

Uglavnom, u sedam sati rasprave bilo je jasno da nam izmjene GUP-a zbilja trebaju, ali i da ćemo ih opet dobiti bez da smo prethodno raspravili o načelnim problemima, ne daj bože dobili kakvu strategiju razvoja grada ili jasnu viziju kako uopće zamišljamo Split za pet ili petnaest godina. Ne, sada ćemo se skoncentrirati na kriterije 'zašto Ante ulazi u građevinsku zonu a njegov susjed Mate ne', kako se lijepo izrazio Željko Kerum.

A i to će biti zanimljivo: i urbanisti i gradonačelnik morat će objasniti zašto im ne smetaju dva nova kata na hotelu na Bačvicama kojeg gradi bliski suradnik Emila Tedeschija i kojeg projektira njegova supruga. Tko to prijeti 'iz Spinuta' jer u nesuđenoj rekreacijskoj zoni želi graditi hotel i kako to da istovremeno prolazi hotel u jednoj drugoj rekreacijskoj zoni na Plokitama? I to, gle čuda, na onoj ledini koju je Baldasar naumio nazvati po Prvom splitskom odredu?

Možda je stvar u podatku da je njegov vlasnik krupni donator HDZ-a i HSLS-a? Možda, ali bi bilo zločesto tvrditi da je baš to razlog, jednako kao što bi bilo neoprezno prepričavati ćakule o pustim ovlaštenim i neovlaštenim emisarima koji zadnjih tjedana na sve strane nude svoje usluge kako bi u se GUP uvrstile milijunski vrijedne izmjene.

Kriteriji, to je ključni pojam o kojemu ćemo u idućim mjesecima često raspravljati.

A da je javni dio sjednice Gradskog vijeća tek predstava valjda ipak najbolje dokazuje podatak da se glavni dogovori postižu u pauzama, na hodnicima i u uredima najbližima velikoj gradskoj vijećnici. Kad HDZ zaprijeti srušiti kvorum, gradonačelnik ih pozove sa strane i zajedno sa svojom 'Crnom Gujom' Dragom Davidovićem odobrovolji. Kad nezavisni vijećnici - s izuzetkom sve malobrojnije ekipe Marijane Puljak - shvate da bi trgovina mogla proći mimo njih, onda i oni dignu nos. Pa ih Baldasar odvede u svoj ured i za pet minuta iza zatvorenih vrata stvar je riješena. Svi sretni i zadovoljni.

O čemu su morali prodivaniti u tajnosti, a ne za vrijeme zamorne i poprilično besmislene sedmosatne javne rasprave, zasad ćemo ostaviti na maštu čitateljima.

Vaša reakcija na temu