Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Taksisti štrajkom blokirali Zračnu luku: 'Mi možemo gdje hoćemo, neka se ovo shvati kao znak upozorenja!'

Taksisti štrajkom blokirali Zračnu luku: 'Mi možemo gdje hoćemo, neka se ovo shvati kao znak upozorenja!'

Razlog blokade je, kažu taksisti, Uber, a od mjerodavnih očekuju bilo kakve reakcije

12.05 - Sve je manji broj taksista i vozila u Zračnoj luci. Iako još ne voze putnike, taksisti su se raspršili na sve strane. Otišli su i autobusi koji su podržali štrajk taksista. Sada je manja gužva u Zračnoj luci.

11.45 - Odvjetnica Doris Košta predstavnica je taksista. I ona je na Resniku. 

- Pravnda država ne funkcionira. Policija zna i može identificirati Uberova vozila i vozače, ali nemaju osnova za djelovanje. Znamo da je teško zabraniti i ukinuti određene aplikacije, ali direktive Europske unije govore u prilog tome da se zabrane aplikacije koje se koriste za nedopuštenu djelatnost - kazala je Košta.

- Nije logično da turizam sve više jača, a da od toga nikakve koristi nemaju taksisti koji su vezani za tu djelatnost. To znači da veliki dio profita odlazi u sivu ekonomiju. Nije logično ni da račune koje zatražite od Ubera glase na Uber - Nizozemska. Što bi to trebalo značiti? - dodala je. 

11.35 - Taksisti napominju da se ne radi o blokadi splitske Zračne luke već njihovom štrajku. Dodaju da su vodstvo Zračne luke obavijestili o svom potezu, te da su uslijed toga pojačane autobusne linije za prijevoz putnika od Resnika do Splita.

11.32 - U tijeku je štrajk, nema nikakvih incidenata...




11.05 - Štrajkt taksista, koji su tako blokirali splitsku Zračnu luku, traje i dalje. Kako nam je kazao Mihovil Topić, predsjednik udruge Radio taxi, potrajat će koliko god oni to budu htjeli. Na splitskom aerodromu, parkiralištu, prilaznoj cesti na ulazu u zračnu luku te pokraj ceste izvan aerodroma skupilo se 300-tinjak taksista s automobilima. Riječ je o taksistima iz Splita, Kaštela i Trogira. Sve su zauzeli, ali ne žele nikoga voziti.

- Sada smo ovdje, skupili smo se jutros. Za to nam nije trebalo niti 5-6 sati. Mi možemo gdje hoćemo, neka se ovo shvati kao znak upozorenja. Ne možemo mi raditi i uplaćivati puste poreze državi dok se drugi poput Ubera prave pametni i praktički nam se rugaju - kazao je Topić.


Spominje se da će se taksisti ovdje zadržati još neko vrijeme, a onda nije nemoguće da izađu na ceste prema Splitu i Trogiru. Mogli bi, priča se na Resniku, blokirati kružni tok na ulazu u Trogir, te onaj na ulazu u Split, što bi izazvalo prometni kaos.

Podršku taksistima su stigli pružiti autoprijevoznici, pa tako imamo priliku na aerodromu vidjeti dva autobusa Clissa busa. Na jednom od njih je i veliki natpis 'Stop Uber'.

10.00 - Taksisti koji rade na širem splitskom području blokirali su jutros splitsku Zračnu luku. Razlog je, kažu nam, Uber.


- Razlog je dobro poznat. Uber je povod. Stvaraju kaos na cestama, voze na crno, kupe ljude po cestama, policija im napiše kaznu, oni sutra opet voze. U Splitu ima svega, samo nema splitskih tablica. Katastrofa! Nevjerojatno je da u Splitu ima tisuću vozila s tablicama iz drugih gradova. Dolaze ovdje i kombiji s BiH tablicama i voze ljude - ljuti su splitski taksisti.


Dodaju da je ideja o blokadi Zračne luke krenula spontano i da im javljaju kolege da je blokirana i Zračna luka u Dubrovniku i da isto planiraju napraviti i njihovi kolege u Zagrebu.

- Niti jedan taksist ne vozi s aerodroma. Kompletan je štrajk, a ljudi čekaju na cesti i ne znaju s kim će. Kolaps je i to će vjerojatno potrajati cijeli dan. Očekujemo bilo kave reakcije od mjerodavnih institucija, iscrpili smo sve mogućnosti dogovora i pregovora - poručuju taksisti.

Vaša reakcija na temu