Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kapetan Dragan nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina

Kapetan Dragan nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina

Sudski postupak, u kojem je ispitano 60 svjedoka, trajao je godinu dana, a Vasiljkoviću se sudilo po tri točke optužnice

Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, danas je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Sudilo mu se po tri točke optužnice i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993. Postupak, u kojem je ispitano 60 svjedoka, trajao je godinu dana. 

Optužen je da je kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije, a na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije. Osim toga, optužen je i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili.

Tužiteljstvo smatra da su na osnovu dokaza i iskaza svjedoka tijekom postupka uspjelo dokazati njegovu krivnju, a on je u svojoj obrani negirao počinjenje zločina koji mu se stavljaju na teret i ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa.

Vaša reakcija na temu