Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Karepovac je od danas najveće gradilište u ovom dijelu Jadrana: 'Počinjemo veliki iskorak prema budućnosti grada!'

Karepovac je od danas najveće gradilište u ovom dijelu Jadrana: 'Počinjemo veliki iskorak prema budućnosti grada!'

Andro Krstulović Opara se zahvalio građanima na strpljenju koje će trebati imati naredno razdoblje

Upalili su se strojevi na Karepovcu, počela je dugoočekivana sanacija odlagališta otpada. Prva faza će trajati 30 mjeseci, a potom slijede još dvije faze, da bi na koncu 2021. godine ovaj dio bio prekriven zelenilom. Kako je rekao gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Karepovac je od danas najveće gradilište u ovom dijelu hrvatskoga Jadrana i u govoru se ispričao na emocijama koje zbog ovog velikoga iskoraka sve drže.

- Počinjemo jedan veliki iskorak prema budućnosti grada i vjerujem da ćemo u dobro ugovorenom poslu s konzorcijem i svim ljudima u lancu koji će odrađivati ovaj značajni posao za Split i za 19 općina i gradova koje odlažu ovdje otpad, završiti priču u ugovorenom roku od 30 mjeseci. Bit će to vrijeme iskušenja, izazova, ali dobro spremljena ekipa će to odraditi - poručio je gradonačelnik.


Ujedno se zahvalio građanima na strpljenju narednih dvije i pol godine te otkrio da je s inženjerima dogovoreno da vode računa kada dođe vrijeme emisije neugodnih plinova da paze na klimatske uvjete kako bi ta emisija bila što manje neugodna.

- Pozivam građane da posjete ovaj prostor da vide kako s njihovim novcem, s našim novcem, završavamo jednu opasnu priču s ekološkom bombom u srcu grada. Siguran sam da ćemo po završetku druge i treće faze već 2021. godine raspravljati o tome koje zelenilo ćemo saditi na ovu veliku uzvisinu, koja će, nadam se u narednom razdoblju biti rekreacijski park zdrav za građane, prije svega i ponos ovog istočnog dijela grada koji je prečesto bio zapostavljen. Odlučni smo okrenuti stvar, ovaj će prostor postati zdrav i ugodan - ustvrdio je Krstulović Opara.

U ime konzorcija izabranog za zahtjevne radove, inženjer Arsen Tončić naveo je kako su izašli ususret građanima i počeli s radovima u zimskim mjesecima, a pazit će i na vrijeme tijekom preoblikovanja.

Ova faza, kako je pojasnio, obuhvaća obodne prometnice oko tijela odlagališta, sustav odvodnje procjednih voda sa sanitarne plohe i odvodnog kanala, izgradnju kompletne infrastrukture, preoblikovanje, odnosno otkapanje otpada i prebacivanje na drugu stranu. Radi se na uređenju površinskih zona na zapadu, sjeveru i jugu, a na istoku izgradnja odlagališne kazete.

- Ovo je priprema za drugu i treću fazu gdje će se izvršiti konačno zatvaranje i ozelenjavanje površine. Sada otpad ostaje ovdje, samo će se preoblikovati. 

Radove je pozdravio i direktor Čistoće Miroslav Delić, ali posebno sretan čovjek je bio Tihomir Barić, stanovnik ovog kvarta, iz inicijative Karepovac - Drugo lice Splita.

- Sretni smo što je osvanuo ovaj dan početka sanacije, a bit ćemo još sretniji kada prestanu kamioni sa smećem dolaziti. Trpimo već 50 godina, izdržat ćemo i ovih šest-sedam mjeseci koji će biti najgori zbog premještanja otpada... - zadovoljan je Barić. 

Vrijednost radova u ovoj fazi je malo manja od 84 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Banovina i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u omjeru 60 prema 40 posto iznosa.

Vaša reakcija na temu