Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Katarina Prnjak: Krajnje je vrijeme da se odmah precizno regulira priziv savjesti

Katarina Prnjak: Krajnje je vrijeme da se odmah precizno regulira priziv savjesti

Dok se mi hvalimo smanjenjem broja pobačaja u Hrvatskoj, sasvim slučajno slovenska televizija radi reportaže o tome kako Hrvatice masovno u Sloveniji izvršavaju zahvate te kako se u zadnja tri mjeseca broj povećao za 25 posto

Katarina Prnjak, tajnica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Splita, na Facebooku je u utorak objavila tekst naslovljen 'Država mora omogućiti nesmetano ostvarenje prava na pobačaj'. Prenosimo ga u cijelosti...

- Koliko nam je svima poznato, pobačaj je u Hrvatskoj formalno legalan. Tako bar kaže zakon, ali sada se događa to da u istoj toj Hrvatskoj pobačaj odbija izvršiti 60 posto liječnika u našim bolnicama koji su se pozvali na priziv savjesti.

Hvalimo se smanjenjem broja pobačaja u Hrvatskoj. Broj pobačaja se nije smanjio među hrvatskim građankama, on se samo smanjio u Hrvatskoj. Logično je da će se smanjiti zbog nemogućnosti izvršavanja istog. Ali se rizik po život i zdravlje žena koje se odlučuju na pobačaj povećao.

I tako, dok se mi hvalimo, sasvim slučajno slovenska televizija radi reportaže o tome kako Hrvatice masovno u Sloveniji izvršavaju zahvate te kako se u zadnja tri mjeseca broj povećao za 25 posto. I to bi trebalo biti normalno i nazivati se legalnim!? O pobačajima izvršenima 'na crno' zbog nemogućnosti ostvarenja prava na pobačaj da i ne govorimo! Normalno je i to da se žena kojoj je ugroženo zdravlje morala odlučiti na pobačaj te se u toj situaciji suočila s tim da nema gdje u Hrvatskoj izvršiti pobačaj već mora ići u Sloveniju!? Je li se itko zapitao može li se toj pacijentici dodatno zakomplicirati zdravstveno stanje jer nije u mogućnosti izvršiti zahvat u svojoj zemlji u kojoj je on navodno legalan!? Tko će za to odgovarati!?

Normalno je i to da je osobi silovanoj od strane člana svoje obitelji u Hrvatskoj odbijen pobačaj pod opravdanjem da će se izgubiti dokazi?

Krajnje je vrijeme da se odmah precizno regulira priziv savjesti, tko se i zbog čega na to poziva te da se osigura dovoljan broj liječnika koji će zahvat izvršiti u sigurnim i kontroliranim uvjetima u granicama Hrvatske, a isto tako da se napokon donese Zakon o pobačaju bez 'rupa' kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo. Odnosno, da se ovakva vrsta priziva savjesti koja u praksi onemogućuje ostvarivanje prava na pobačaj zabrani.

Vaša reakcija na temu