Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KBC SPLIT IZGUBIO SPOR Upravni sud odbio tužbu protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka

KBC SPLIT IZGUBIO SPOR Upravni sud odbio tužbu protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka

Splitska bolnica tužila je Agenciju koja je utvrdila da su povrijedili prava na zaštitu osobnih podataka saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić

Upravni sud odbio je tužbu KBC-a Split protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je utvrdila da je splitska bolnica povrijedila pravo na zaštitu osobnih podataka MOST-ove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić

Agencija je konstatirala da je dr. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, iznio medijima detalje o njenom zdravstvenom stanju, odnosno, da je detaljno opisao obavljeni medicinski zahvat. Učinio je to protivno prvotnoj svrsi kojom su prikupljeni njeni osobni podaci, zaključila je Agencija.

U KBC-u se nisu pomirili s takvom odlukom, već su podnijeli upravnu tužbu kojom su zatražili da se rješenje Agencije poništi. Ravnatelj Julije Meštrović ustvrdio je da je Ninčević Lesandrić istupom u Saboru dovela u pitanje povjerenje građana u bolnicu. 

'Tvrditi da se žene u bolnici kasape i uništavaju prelazi i dosta široke i rastezljive političke obzire. Iznoseći neistinite tvrdnje, dovela je u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava u RH jer je kod građana stvorila sumnju i nepovjerenje u profesionalnost i stručnost KBC-a Split pa je javni interes prevladao u odnosu na interese podnositeljice zahtjeva te je naša dužnost bila javnosti objasniti da se kod njega mogu liječiti i da neće biti iskasapljeni i uništeni', naveo je u tužbi ravnatelj KBC-a Split. 

'Nije postojao pravni temelj za objavu podataka'

Upravni sud konstatirao je, međutim, da je Agencija pravilno zaključila da je došlo do povrede Opće uredbe o zaštiti podataka jer dr. Deni Karelović nije imao privolu Ninčević Lesandrić za iznošenje njezinih osobnih podataka o vrsti medicinskog zahvata i duljini trudnoće te je bio obavezan postupati sukladno pravilima zaštite posebnih kategorija osobnih podataka. 

Pravilno je utvrđeno da su osobni podaci korišteni protivno svrsi njihove obrade, a to je provedba medicinskog zahvata, već su korišteni radi demantiranja netočnih navoda Ninčević Lesandrić, dakle nije postojao pravni temelj i zakonita svrha za objavu njenih osobnih podataka, stoji u presudi Upravnog suda u Splitu. 

Sud se priklonio stavu Agencije kako je bolnica imala na raspolaganju druge mehanizme zaštite časti i ugleda umjesto javnog iznošenja osobnih podataka čime su prekršene relevantne odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka. 

Sud je naložio KBC-u Splitu da u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude isplate Ninčević Lesandrić 6.250 kuna za troškove upravnog spora. I ona je, naime, sudjelovala u postupku na Upravnom sudu kao zainteresirana osoba. 

KBC se žalio na presudu 

Presuda Upravnog suda je nepravomoćna i KBC Split je uložio žalbu Visokom upravnom sudu. KBC traži da se presuda ukine i donese nova kojom se usvaja upravna tužba te poništava rješenje Agencije i odbija zahtjev za utvrđivanje prava na zaštitu osobnih podataka Ivane Ninčević Lesandrić kao neosnovan u cijelosti. 

U žalbi se navodi kako je Upravni sud u Splitu pogrešno primijenio odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka jer je Ninčević Lesandrić dan prije istupa dr. Karelovića sama iznijela iste detalje o svom zdravstvenom stanju čime je dovela do situacije da su se stvorili drugi interesi prevladavajući u odnosu na interes podnositeljice zahtjeva. 

Bolnica spori dosadašnje odluke istom argumentacijom te se potanko uz priloženu dokumentaciju izlaže kako operacija nije rađena bez anestezije, kako je trajala pet, a ne 30 minuta i kako podnositeljica zahtjeva nije iskasapljena i uništena. 

Vaša reakcija na temu