Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivan Alduk Klisu odobren još jedan projekt: 3D mapiranje tvrđave europskim novcem!

Klisu odobren još jedan projekt: 3D mapiranje tvrđave europskim novcem!

Projekt Kneževog dvora je završen, a ovim novim projektom dobit ćemo atraktivne sadržaje u kojima će moći uživati naši stanovnici i posjetitelji - rekao je načelnik Jakov Vetma

Općini Klisu i partnerima je odobren projekt vrijedan 1,2 milijuna eura, kojim će se, među ostalim, napraviti kulturni 3D mapping kliške tvrđave, te će se posjetiteljima omogućiti da na poseban način prožive povijest, sadašnjost i budućnost Klisa. Među pet odabranih projekata Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., naime, odabran je projekt 'Fortress (Re)invented' kojeg su u lipnju 2016. prijavili Općina Klis s partnerima iz Zenice i Herceg Novog, na čelu s nositeljem - Odjelom za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju grada Šibenika.

- Odlična je ovo vijest za sve nas. Tvrđava Klis, sinonim hrvatske opstojnosti, desetljećima je čekala svoju obnovu jer nekome nije odgovarala njena važnost za povijest ovog naroda. Sada je tome kraj. Projekt Kneževog dvora je završen, a ovim novim projektom dobit ćemo atraktivne sadržaje u kojima će moći uživati naši stanovnici i posjetitelji - rekao je načelnik Klisa Jakov Vetma.

Navedeni projekt partnerstvo je tvrđava s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore kojim se planira dijelove povijesnih spomenika urediti u suvremenom duhu - muzejske postave prikazati modernim tehnologijama i potaknuti nove verzije i vizije kulturnog turizma. Projekt će doprinijeti zajedničkom razvoju i promociji postojećih turističkih potencijala koristeći inovativni pristup i digitalne sadržaje u kulturno-povijesnim fortifikacijskim spomenicima kako bi postale atraktivnije lokalnom stanovništvu i modernom tipu turista.
Sam cilj ovog projekta je kroz razvoj i promociju postojećih turističkih potencijala pomoću inovativnih i suvremenih sadržaja unaprijediti cijelu lokalnu zajednicu.

- Klis, kao sve poželjnija destinacija za posjet ali i odmor turista, realizacijom ovog projekta osnažit će svoje kapacitete te oživjeti bogatu povijest Klisa, koja će novim tehnologijama postati dostupnija i zanimljivima sve većem broju modernih posjetitelja povijesnih znamenitosti - kazala je Maja Zelić, voditeljica projekta u Poduzetničkom inkubatoru u Klisu, koji za Općinu Klis prijavljuje i provodi planirane projekte.

U narednim danima svi odobreni projekti očekuju službeni dopis Joint Monitoring Committee (JMC) u kojem će se objaviti konkretni komentari i kriteriji bodovanja te visina svih odobrenih sredstava.

Vaša reakcija na temu