Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kod Doma mladih želimo podignuti spomenik Mati Parlovu!

Kod Doma mladih želimo podignuti spomenik Mati Parlovu!

Ovaj spomenik odgovor je društvenoj klimi u kojoj nastaju spomenici ratu i slave razaranja - kaže inicijator Marko Marković

Multimedijalni umjetnik Marko Marković želi postaviti spomenik Mati Parlovu na zelenom platou kod Doma mladih. Projekt se realizira kroz program NMG@PRAKTIKA udruge Mavena koja je u dogovoru s umjetnikom 4. studenog uputila zahtjev Komisiji za imena ulica, trgova i spomenika, ali odgovor do današnjeg dana nije stigao.

- Ovaj spomenik odgovor je društvenoj klimi u kojoj nastaju spomenici ratu i slave razaranja, ovaj spomenik je protiv fašizma, protiv nacionalizma, protiv netolerancije i mraka. Dižemo ga za mladost, za vječne prvake, slobodu govora, mir, toleranciju, razumijevanje i uvažavanje različitosti. Postavljamo ga kao temelj koji ostaje idućim generacijama za koje se nadamo da će živjeti u skladu jedni s drugima te da će učiti na tuđim greškama. Podizanjem spomenika Mati Parlovu, najvećoj istinskoj legendi hrvatskog sporta bivše Jugoslavije svjetskoga ranga, podižemo spomenik pravim i iskrenim ljudskim vrijednostima kontra lažnih ideala - riječi su Marka Markovića kojim je obrazložio motivaciju za ovaj rad, koji, barem kako sada stvari stoje, neće dobit spomenik na livadi. 



Osim po sportskoj karijeri Mate Parlov je poznat i po izjavi: 'Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima, i svi su me svugdje prihvatili kako svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet i ne mogu biti ništa doli kozmopolit. Tako gledam i na sport i na život'. U spomen na Matu Parlova i kao poruka koja potiče toleranciju i humanost prva rečenica ove izjave bit će uklesana u jedan od zidova Doma mladih, a za to je zadužen kipar Evgenij Glinski.

Popratni program čini Kustoska škola na temu umjetnosti u javnom prostoru. Nakon današnjeg uvoda u školu i projekt Spomenik Mati Parlovu kojeg će dati Natasha Kadin i Tonči Kranjčević Batalić, slijedi razgovor s umjetnikom u petak te predavanje Umjetnost u javnom prostoru Anamarije Batiste te izlaganje Diane Magdić o problematici javnih spomenika u Splitu. Cijeli proces uklesavanja natpisa bit će javnosti predstavljen u Galeriji Praktika u Domu mladih u subotu, 26. studenog, u 19 sati. 

- Otvarajući priču o podizanju spomenika Mati Parlovu, hrvatskoj legendi jugoslavenskog sporta te idolu suvremenog antifašističkog pokreta, Marković dominantnom nacionalističkom diskursu, uz koji često ruku pod ruku ide i fašizam, što nije isključivo lokalni fenomen već se danas javlja širom Europe, odgovara poznatom izrekom slavnog boksača: Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? - navedeno je u najavi večerašnje izložbe.

Mate Parlov rođen je u Splitu 1948. godine, podrijetlom je iz sela Ričica blizu Imotskog, a veći dio života proveo je Puli. Slavni hrvatski boksač i osvajač zlatne medalje za bivšu Jugoslaviju. Godine 1976. osvojio je naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC 1978. godine. Apsolutni šampion amaterskog boksa i profesionalnog boksa. Po općoj procjeni Mate Parlov bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena te je za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. Bio je strastven ljubitelj poezije na kojeg je utjecao stariji brat, profesor hrvatskog jezika. Prije važnih borbi Parlov se običavao psihološki pripremati čitajući hrvatsku poeziju. 

PROGRAM:

Četvrtak, 24.11. Galerija Praktika

18-20 h

Natasha Kadin: Uvod u kustosku školu, NovoMedijska Galerija i ciklus NMG@PRAKTIKA

Tonči Kranjčević Batalić: Kustoski i organizacijski procesi postavljanja izložbe Marka Markovića: Spomenik Mati Parlovu

Petak, 25.11. Galerija Praktika

18-20 h

Marko Marković: Razgovor s umjetnikom

Subota, 26.11. Galerija Praktika

11 - 14 h

Anamarija Batista: Umjetnost u javnom prostoru

Diana Magdić: Spomenici u javnom prostoru na primjeru Splita

Anamarija Batista: Kustoska radionica

19 h Izložba

Nedjelja, 27.11. Galerija Praktika

11-14 h

Anamarija Batista: Kustoska radionica 

Vaša reakcija na temu