Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski Kolinda Grabar Kitarović: U Hrvatskoj vidimo prve blage znakove mogućeg izlaska iz krize i recesije

Kolinda Grabar Kitarović: U Hrvatskoj vidimo prve blage znakove mogućeg izlaska iz krize i recesije

Mi svoje interne sustavne probleme još nismo riješili i opuštanjem bismo stvorili temelje za nove krizne situacije

U Hrvatskoj vidimo prve izrazito blage znakove mogućeg izlaska iz dugogodišnje krize i recesije. Ti su znakovi i dalje vrlo slabi i pokazuju kako bi bilo najopasnije da se sada opustimo očekujući oporavak i rast vođen iracionalnom inercijom. Rast i razvoj EU i okolnih zemalja izvukli su nas iz recesije, ali je vidljivo kako mi svoje interne sustavne probleme još nismo riješili i kako bismo opuštanjem stvorili nove temelje za nove krizne situacije - poručila je u svom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je došla na sjednicu Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Split, kako bi se upoznala s problemima i idejama poduzetnika.

Sve što je čula, uvrstit će i na dnevni red njenog Gospodarskog vijeća kao dio rasprave o sveukupnom održivom razvoju. Kako je rekla, s naglaskom na jednakomjerni razvoj svih naših krajeva jer to je jedina i temeljna pretpostavka za sveukupni održivi razvoj Hrvatske.

- Drago mi je što u Splitsko-dalmatinskoj županiji svjedočimo sve boljim rezultatima u turizmu, i u predstavljanju Splita, kao što sam se imala prilike uvjeriti , kao prave hit destinacije na globalnom turističkom tržištu. No, turizam i turistički uspjesi ne mogu biti temelj gospodarstva, ne bi smjeli biti glavni oslonac ni u gospodarstvu države, županije ni grada. Izvozno orijentirana proizvodnja roba i usluga, s dugoročno održivim kvalitetnim radnim mjestima trebali bi biti okosnica i oslonac razvoja grada i županije – drži predsjednica.

Dobri turistički rezultati tvrtki i hotelijera bi tada bili nadgradnja jednom takvom kvalitetnom gospodarstvu županije i grada.

- Splitsko-dalmatinska županija je bitna za sveukupni razvoj hrvatskog gospodarstva. U županiji funkcionira gotovo 12.000 tvrtki s oko 70.000 zaposlenih, što pokazuje da je druga, odmah iznad Zagreba - istaknula je.

Snaga privatnog poduzetništva, naglasila je, vidljiva je i u financijskim rezultatima 2014.godine u odnosu na 2013.godinu. 

-Taj rast je veći za gotovo 139 posto u odnosu na 2013.godinu pri čemu treba naglasiti da je ukupni BDP županije u tom razdoblju pao za 0,4 posto. To pokazuje da su privatni sektor i poduzetnici pokretači gospodarstva županije - rekla je.

Dodatno veseli suficit županije u vanjskoj trgovinskoj razmjeni, izvoz odstupa od državnog prosjeka, međutim, apostrofirala je kako je nezaposlenost i dalje veliki problem županije.

- 44.220 nezaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavlja veliki problem, a njegovo rješavanje ne trebamo tražiti u državi i državnim tvrtkama, već upravo u poduzetnicima i privatnom sektoru - poučila je predsjednica.

Govoreći kako ulaganja padaju, navela je kako se možemo nadati da će ih potaknuti strukturni fondovi EU.

- Međutim i ovdje upozoravam i naglašavam kako bi sredstva EU fondova trebala biti samo generator i katalizator, ali ona ne mogu biti glavni pokretač razvoja – zaključila je.

Grabar Kitarović je pozdravila predsjednica županijske komore Katija Buličić, dok je potpredsjednica Mirjana Čagalj iz sektora građevine u govoru istaknula kako su poduzetnici heroji današnjice. Navela je da je najveći teret krize osjetilo građevinarstvo, koje je izgubilo 53.000 radnih mjesta, te da je potreban zaokret, drukčiji razvojni koncept i zakonske regulative.

Vaša reakcija na temu