Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kolinda u Splitu: Iako ciljam jednim okom, skidam te bez problema

Kolinda u Splitu: Iako ciljam jednim okom, skidam te bez problema

Gotovo sve europske države, a posebno NATO saveznice krenule su putem postupnog povećanja obrambenog proračuna

U Spaladium Areni je otvorena 4. Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference), međunarodna  izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme. 

Ovom prigodom u govoru na otvorenju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da je tema obrambenih izdvajanja posljednjih  godina sveprisutna.

- Suočene s novim ili ponovno aktualiziranim izazovima gotovo sve europske države, a posebno NATO saveznice krenule su putem stabilizacije i postupnog povećanja obrambenog proračuna. To često i nailazi i na negativne kritike koje su neopravdane jer se osnivaju na pogrešnoj postavci o obrambenim izdvajanjima kao nepovratnom trošku za države - navela je. 

Naglasila je da ispravno usmjerene obrambene investicije, međutim mogu biti u ulozi motora gospodarskog razvitka, posebno u području istraživanja i razvoja visokih tehnologija.

- Brojna tehnološka dostignuća koja su danas sveprisutna imala su svoj začetak u obrambenom području. Najočitiji i najpoznatiji primjer jest internet koji možda u današnjem obliku ne bi postojao bez obrambenih ulaganja u istraživanje i razvoj novih komunikacijskih tehnologija - poručila je predsjednica.

Zajednički napori državnih tijela, znanstvene zajednice i gospodarskog sektora, ustvrdila je,  sve se više nameću kao zakonitost i uobičajena praksa. 

- ASDA za nas ima i dodanu vrijednost zbog mjesta održavanja, ona je time nezamjenjiva prilika hrvatskim poduzećima za prezentaciju proizvoda, a oni svojom kvalitetom može se reći bez imalo pretjerivanja mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini. Često zbog ograničenih vlastitih sredstava naše tvrtke nemaju dovoljnu snagu za proboj na svjetska tržišta. ASDA im pruža priliku za prevladavanje tih ograničenja - zaključila je.

Dodajmo da je predsjednica, suprotno uvriježenom protokolu, sama prevodila s hrvatskog na engleski jezik. Ostali govornici, izuzev Justina Webba, naravno, iz tvrtke organizatora  TNT Production, obraćali su se na hrvatskom jeziku, a prevoditeljica je potom ponavljala njihove riječi na engleskom jeziku.

Prisutne je pozdravio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je, među ostalim rekao i da jačati sigurnost znači stvarati preduvjete za napredak i blagostanje.

ASDA se, kaže, etablirala kao prvorazredni poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama, susreta s novim trendovima u svijetu vojne industrije. Vladu raduje što se u izabranom društvu vodećih proizvođača zahtjevne visokotehnološke opreme i vojnog naoružanja nalaze i hrvatske tvrtke koje su se izborile na globalnom tržištu. Takvi će inovativni proizvođači, poručio je, u Vladi i Ministarstvu obrane imati sugovornika i partnera.

- Raduje podatak da je na izložbi nastupa 136 izlagača naoružanja i vojne opreme uz 63 hrvatska i 68 izlagača iz 22 zemlje. Dolazak su potvrdili 33 strana izaslanstva  visokih vojnih  i civilnih dužnosnika. Sve to govori da je ASDA ispunila svoj smisao i postala prepoznatljiva platforma za susrete i sklapanje ugovora - ustvrdio je Krstičević.

Brojne goste i izlagače pozdravili su još direktor američke tvrtke TNT Production Justin Webb, aktualni župan Zlatko Ževrnja  i Vladina povjerenica za Split Branka Ramljak.

Nakon otvorenja predsjednica je krenula u obilazak izlagača, zastala naravno, najviše ispred hrvatskih proizvođača vojne opreme, a najviše ju se dojmila hrvatska strojnica. Pozirala je Grabar Kitarović s puškama, zafrkavala se s novinarima i rečenicama poput 'iako ciljam jednim okom skidam te bez problema'.


Iako nisu bile predviđene izjave, malo su je novinari zaskočili s pitanjima o puškama.

- Iznimno sam zadovoljna, imala sam priliku gađati iz više različitog oružja, američke, švedske proizvodnje i druge, međutim moram reći da ova puška doista jako dobro legne na rame, težina je taman, nije doduše optički nego klasični nišan, ali ovom gdje možete promatrati cilj s oba oka, vrlo su precizne i trzaj je tako mali da je velika šansa za pogoditi cilj iako niste možda najbolji strijelac - podijelila je dojmove o strojnici.

Otkrila je i da je njoj još uvijek lakše ciljati samo s jednim okom jer je navikla.

- Dodatna oprema je malo oteža, ali ako je ja mogu nositi bez problema, a inače imam poteškoća s ramenom, onda je svatko može nositi - otvorena je bila.

Iako je bilo u šaljivom tonu primjedbi, vrlo ozbiljno je Grabar Kitarović rekla da vlada u svijetu veliki interes za hrvatsku vojnu industriju.

- Doista smo vrlo konkurentni na svjetskom tržištu - iznijela je.

Ponovila je medijima da je ulaganje u obrambenu industriju zapravo ulaganje u razvoj.

- Ono što se otkrije u vojnoj industriji dođe u civilnu uporabu, ponajviše u medicini. Nije bit u vojnoj industriji, često vam neki element puške ili nešto što se istraživalo na nekom od strojeva uđe u civilnu uporabu - zaključila je.

U obilasku u ležernom tonu predsjednicu, inače rođenu u Rijeci, upitali o novom nogometnom prvaku.

- Predsjednice, može jedno neslužbeno pitanje? Smiješi se prva titula prvaka Rijeci - probali smo je navući na nogometnu temu.

Nasmijala se, te vedro dodala:

- Čekamo!

Vaša reakcija na temu