Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com KOLUMNA KATE MIJIĆ: Poštujte život u kakvom god obliku on bio
Život piše romane Piše: Kata Mijić

KOLUMNA KATE MIJIĆ: Poštujte život u kakvom god obliku on bio

Ne postoji nijedno biće koje ubija iz obijesti, osim čovjeka. Ne postoji biće koje zlostavlja iz užitka, osim čovjeka...

Upravo čitam kako su psi utrčali u podnožje staze na Bjelašnici, i kako je zbog njih prekinuto natjecanje. Simpatičan video. Nasmijala sam se dok sam gledala prvi dio, ali ne i drugi. Nespretni pokušaji da se uhvate dva razigrana psa bili su samo farsa za publiku. Što se dogodilo kad su te iste pse uhvatili van pogleda publike? Zna se. Po komentarima, od osam pasa, četiri su ubijena. Pobogu, zašto? Zato što su se zaigrali i ušli u teritorij kojeg je čovjek obilježio svojim. A čime to čovjek vlada? Životom? Zemljom? Morem? Nije li on sebi dao previše ovlasti? Mislim da je, i to ovlasti od kojih se diže kosa na glavi. Mi smo trebali biti posebna rasa, ona koja ima razum i moć rasuđivanja, ona koja zna odijeliti dobro od lošeg, ali smo po tom pitanju i te kako zakazali. 

Ne postoji okrutnije biće od čovjeka, ne postoji. To je istina koja boli, istina kojom svi svjedočimo iz dana u dan. Tom istom čovjeku ništa nije sveto, čak ni život. Jer, što je pas? Životinja? Da, u pravu su. On je životinja. To ime im je čovjek dao. Ali nije divlja zvijer kao što je to čovjek, i gore od toga. Ne postoji nijedno biće koje ubija iz obijesti, osim čovjeka. Ne postoji biće koje zlostavlja iz užitka, osim čovjeka. Taj isti čovjek se ponaša kao da je Bog. Odlučuje o sudbini nevinih bića, bez milosti, bez savjesti, bez ikakvih skrupula. Jer što je jedan pas? Da, što je jedan pas? Ja ću vam dati odgovor na to, i to onaj koji je svima poznat. Pas je živo biće, pas je odan i vjeran. On je sazdan od nekoliko kilograma čiste ljubavi, nevine, on je ono što čovjek nikada neće biti. Njegovo srce ne kalkulira, ono voli. Voli čak i kada ga se udara, jer ne zna drugačije. 

Doživljavamo sumrak čovječanstva u svakom pogledu. Izumire suosjećanje, razumijevanje, dobrota. Uzimaju se životinje da bi se držale u izmetu i kratkom lancu. Nekontrolirano razmnožavanje puni azile, ali je to čak i ona ljepša strana. Koliko je onih koji nisu imali priliku za život? Koliko je onih koji su bačeni u neku pustopoljinu, bez ikakve šanse da prežive? Na tisuće, na tisuće tisuća. Koliko je onih koji su skončali od ljudske ruke? Ni broja im se ne zna. A kako mogu? Da, kako mogu? Kako im nije žao? Meni bi se srce raspuknulo. Ja ne bih bila sposobna učiniti nešto takvo. To su živa bića koja osjećaju, to su bića od kojih bi čovjek mogao učiti i naučiti kako voljeti, kako biti odan i vjeran. A nasilje? Toliko ga ima da se čovjek smrzne od dijela okrutnosti kojeg je čovjek počinio. Udara rukama i nogama, toljagama, kamenom, otkida šape i nerijetko zatuče sjekirom. Ako išta mrzim, to je nasilje. A uvijek se tuče onaj koji je slabiji, onaj koji se ne može braniti, a to je tako neljudski, nehumano. Da ta nevina bića mogu pričati, čuli bi priče čak i samom paklu nezamislive. A imaju tako tople oči, pune povjerenja koje jedino čovjek može uništiti. 

Ipak, postoji i druga strana tih priča, ona strana koja se bori za svaki taj život. Tu je cijela mreža ljudi koji daju sve od sebe da bi popravili ono što je drugi (ne)čovjek učinio. Jer svaki život je vrijedan, svaki je stvoren s razlogom. Priroda je sve to tako lijepo posložila, napravila ravnotežu, ali se čovjek drznuo pomisliti da je iznad svega, a nije. Jednom će biti natjeran da to shvati. 

Život je čudo, i tako ga trebamo i shvatiti. Kad podignemo ruku, ne dižimo je da bismo udarili, nego pomilovali. Kad u ruci imamo štap, neka nam služi za igru, a ne za premlaćivanje. Za samo kap dobrote, dobit ćete ocean ljubavi. Ne udaraj onog tko ti vjeruje. Ako se zoveš čovjekom, budi čovjek. Ako imaš psa koji ti smeta, daj ga udomiti, jer ono što je tebi nesreća, drugome može biti najveća sreća. 

Neka vam nasilje nikada ne bude opcija. Svaki život je svet. Onaj tko nema milosti, jednom bi mogao o nečijoj milosti ovisiti, imajte to na umu. 

Karma je kučka. I neka je. Treba biti zvijer veća od nekih ljudi, jer će samo na taj način udijeliti lekciju. 

Vaša reakcija na temu