Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOMENTAR DAMIRA PETRANOVIĆA: Slučaj Joker, ili kako je jedan parking uvaljao gradonačelnika u blato
Igra prijestolja Piše: Damir Petranović

KOMENTAR DAMIRA PETRANOVIĆA: Slučaj Joker, ili kako je jedan parking uvaljao gradonačelnika u blato

Sa svakim danom Kerumovog besplatnog korištenja gradske površine, samom gradu nastaje vrlo konkretna šteta. A Andro Krstulović Opara više se ne može vaditi da to nema veze s njim - dapače, odluka je njegova i više ničija

Kad se digla frka oko dodjele koncesije nad plažom Bene klanu Kerumovih, odgovarao je da to nema veze s njim, nego Županijom, te da bi 'da je Kerum, postupio drugačije'.

Kad je došla na red cijela serija imenovanja u gradskim poduzećima i javnim ustanovama, opravdanja su se kretala od toga da se 'ne miješa u izbor koalicijskog partnera' - odnosno, da neće narušavati preciznu podjelu izbornog plijena - do prilično neuvjerljivog pozivanja na razgraničene ovlasti gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Kad je i protiv predsjednika tog istog Gradskog vijeća otvorena službena istraga zbog sumnje da je lažni invalid i ratni profiter, s gnušanjem je odbijao dati i najobičniji komentar.

A jučer, na predzadnjoj točki dnevnog reda u Banovini, Andro Krstulović Opara napokon je ostao bez ijednog argumenta ili izlike. To je to, konačno je i osobno morao progutati nusproizvod vesele koalicije HDZ-a i HGS-a. Zašto bi, uostalom, jedino on ostao neokrznut.

Već na samom početku sjednica Gradskog vijeća dalo se naslutiti ovakav razvoj događaja: najprije je na prepad u dnevni red uvrštena odluka o davanju u zakup gradskih javnih površina, potom je uslijedila nervozna reakcija na jednostavno pitanje Jakova Prkića - zašto je iz iste odluke izostavljeno formalno neizgrađeno zemljište, čitaj: parking kod 'Jokera' - da bi prilikom izglasavanja i pokušaja oporbe da sruši kvorum krenuli nervozni pozivi i panično skupljanje ruku.

Da, naravno, stvar je u tom famoznom parkingu. Istom onome kojega je Kerum na koncu mandata gradonačelnika dodijelio vlastitoj tvrtki na punih pet godina, pa još i besramno srušio cijenu mjesečnog najma sa 60 na 20 tisuća kuna. Na račun grada kojega je vodio uštedio je skoro dva ipo milijuna kuna i sada, kad je ugovor istekao, trebalo je pronaći modalitet kako zadržati osvojenu čuku. Po mogućnosti proći još jeftinije.

Odnosno, kako ostvariti jedan od ciljeva zbog kojeg se uopće i kandidirao na izborima.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pred Gradsko vijeće došao je s dokumentom koji ondje uopće nije morao dolaziti, jer davanje u najam gradskih površina u isključivoj je nadležnosti gradonačelnika. Došao je jer se želio pohvaliti prekidom prakse dodjele štandova i kioska izravnom pogodbom i mimo očiju javnosti, što je proteklih godina zbilja eskaliralo pretvorivši se u simbol mutnog upravljanja gradom.

Došao je uvjeren da će jednim dobrim potezom uspjeti kamuflirati pozadinski sramotni deal, a otišao izbombardiran.

Parking kod 'Jokera', kažemo, nalazi se strogo u gradonačelnikovoj nadležnosti. Prije punih mjesec dana javno je upozoren da ugovor istječe i da njegov glavni koalicijski partner ne samo da neće plaćati mizernu najamninu, nego će ga moći nastaviti koristiti potpuno besplatno.

I još uvijek nije reagirao.

Politička realnost i pragma su jedno, no gaženje osnovnih principa i činjenje izravne štete gradu kojeg vodiš nešto sasvim drugo. Koliko god su zaklinjanje u transparentnost i uzvici da 'nema privilegiranih' dosad zvučali uvjerljivo, a zbilja bi se to moglo kazati, toliko svakim danom anarhije i pogodovanja u slučaju Joker tonu u glib.

Vaša reakcija na temu