Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić KOMENTAR DAMIRA PETRANOVIĆA Nakon Gradskog vijeća: Da, imamo i bolju vlast, i bolju oporbu nego dosad
Igra prijestolja Piše: Damir Petranović

KOMENTAR DAMIRA PETRANOVIĆA Nakon Gradskog vijeća: Da, imamo i bolju vlast, i bolju oporbu nego dosad

U deset sati vidjeli smo malo folklora i tek nekoliko odskliznuća, neuobičajeno malo za splitske standarde

Deset sati trajala je sjednica Gradskog vijeća. Deset sati, a izdvojit ćemo samo dvije bedastoće. Najprije je Josip Markotić iz Mosta - kojemu je postala navika efektno prosuti mlijeko stranačkih kolega i razbiti sve što oni strpljivo grade na dnevnoj bazi - već u rano jutro stao bulazniti o Ivici Puljku, smislu života i Bogu kao takvom. Zatražio je stanku da bi u Banovini progovorio o dramatičnim događajima i ateističkoj zasjedi nejači u hrvatskim vrtićima i školama, što samo po sebi govori o tome kako shvaća svoju ulogu gradskog vijećnika. Nismo primijetili da je u ostatku dana uopće i progovorio.

Ljubici Vrdoljak iz HDZ-a, pak, koncentracija je pala nekad tijekom poslijepodneva. Valjda joj je dosadila pusta politička korektnost i konstruktivnost, ili ju je uhvatila nostalgija za dobrim starim danima kolektivnog štrapanja u gradskoj vijećnici, pa je u jednom trenutku objasnila da je 'normalno da vladajući zapošljavaju svoje kadrove, neće valjda oporbene'.

Trenutak odskliznuća - ili iskrenosti - koji se nikako ne uklapa u viziju koju nam nova ekipa u Banovini prodaje.

Ali dobro, mala je to cijena za deset sati poprilično razumne i kvalitetne, pa samim time i medijski neatraktivne rasprave. Splitsko Gradsko vijeće barem za milimetar pomaknulo se prema normalnome i to se doslovno može osjetiti, usprkos folkloru poput dovlačenja Ante Zoričića u Banovinu u posljednji trenutak, kako bi spasio jednu od bitnijih točaka.

Spomenimo nekoliko prihvaćenih inicijativa iz opozicije, pa opću slogu u prosvjedu Renata Čupića zbog maltretiranja Hajdukovih navijača, pa sazivanje tematske sjednice o Marjanu, pa istup Ante Bradarića-Šljuje o bizarnom ponašanju splitskih sportskih klubova oko još bizarnije 'Opatijske inicijative', a na koncu i prvi izvještaj o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Da, pravo je osvježenje bilo poslušati ga jer se čovjek zasad ima čime pohvaliti, u prvih šest mjeseci mandata iznio je više konkretnih poteza od dvojice svojih prethodnika u punih osam godina.

'Nova vlast je bolja od prethodne, iako to nije osobito teško postići. A i oporba je puno bolja nego ranije', detektirao je Ante Čikotić, s kojim se možemo složiti.

Makar, ima tu još dosta posla: način na koji je pri kraju sjednice izabran novi sastav Savjeta mladih, gdje je politička pripadnost očito dobila prednost pred referencama, rezultatima rada i kičmi prijavljenih kandidata, pokazuje da nova garnitura splitskih političara možda jest pristojna i kulturna, moguće čak i natprosječno poštena. Ali i krvava ispod kože.

Vaša reakcija na temu