Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Drugi međunarodni energetsko-bankarski forum: Vodeći stručnjaci stižu u Split

Drugi međunarodni energetsko-bankarski forum: Vodeći stručnjaci stižu u Split

Okupit će se članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i HGK, stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija, financijskih korporacija i poduzetnika

Drugi međunarodni energetsko-bankarski forum 'Europska unija - Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive' održat će se 27. i 28. rujna u splitskom hotelu Cornaro. Forum se, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, održava u vremenu izraženog rivalstva interesa vodećih aktera međunarodnih odnosa koji snažno utječu na geopolitičko preslagivanje na globalnoj razini. 

- Prostor Europe i Euroazije teško se može razdvojiti, budući da je zemljopisno i civilizacijski sama Europa (i EU) zapravo dio Euroazije. Francuski predsjednik, Charles de Gaulle, imao je viziju jedinstvene Europe koja bi se prostirala od Atlantika do Urala, te kao takva postala najutjecajnija svjetska sila i 'odlučivala o sudbini svijeta' - poručili su organizatori.

Euroazija je danas jedna od najdinamičnijih regija u svijetu u kojoj živi 75% svjetske populacije, koja raspolaže s tri četvrtine svjetskih izvora energenata i koja ostvaruje više od 60% svjetskog BDP. Na prostoru Euroazije nalaze se neke od najdinamičnijih i najutjecajnijih zemalja svijeta (šest najvećih potrošača vojne opreme i naoružanja), od kojih su Rusija i Kina ozbiljni takmaci za svjetski primat. Zbog ogromne potrošnje energije u razvijenim državama, ali i onim u razvoju, uz rastući deficit energetskih rezervi u svijetu, te prateća predviđanja poremećaja u ponudi, opskrbi i transportu nafte i prirodnog plina, pitanje energetske sigurnosti postavljeno je na agendu međunarodne zajednice kao prvorazredno političko pitanje i najveći globalni izazov. Novu energetsku krizu obilježava veliki rast potražnje za energijom, a zaoštravanje političkih napetosti između vodećih aktera međunarodnih odnosa često je posljedica nove geopolitike koja se oblikuje kroz nastojanja velikih sila da uspostave nadzor nad izvorima nafte i plina, te putevima njihovog prijenosa.

U tom kontekstu odnosi Zapada i Rusije, Europske i Euroazijske unije imaju uspone i padove, dok diskurs o energetici dobiva prepoznatljivu geopolitičku dimenziju koja se snažno reflektira na prilike u jugoistočnoj Europi, time i u  Hrvatskoj. Rivalstvo velikih sila, trgovinski 'plinski ratovi' prijeteći ugrožavaju najvrjednije europsko naslijeđe - sedamdeset godina mira, ekonomskog prosperiteta i tehnološkog napretka, međusobne povezanosti i ovisnosti, tolerancije i multikulturalnosti, kolektivne obrane i sigurnosti.

Forum, koji je na tragu intenzivnog političkog dijaloga s Rusijom, i ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović. Na Forumu će se okupiti članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i Hrvatske gospodarske komore, domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija, te financijskih korporacija i poduzetnika, a s ciljem uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, organizacije rasprave o mogućnostima ulaganja, poticanja suradnje i dogovaranja poslova.  Forum je fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači 'nove velike geopolitičke igre' Azerbajdžan i Kazahstan. 

Energetski trendovi i tendencije u Euroaziji u novom geopolitičkom kontekstu, energetski izazovi u 21. st., te prilike za energetsku suradnju Hrvatske i zemalja Euroazije, teme su panela prvog dana. Drugog dana Foruma na rasporedu su paneli 'Zajedničko bankarsko - gospodarski interesi hrvatskih i ruskih gospodarstvenika', te 'Mogućnost podrške zajedničkim investicijskim projektima u području energetike, te malog i srednjeg poduzetništva'.

Vaša reakcija na temu