Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KRALJEVSKI POSJET: Princ Edward, grof od Wessexa, dolazi u Split

KRALJEVSKI POSJET: Princ Edward, grof od Wessexa, dolazi u Split

Bit će to njegov prvi službeni posjet Hrvatskoj

Princ Edward, grof od Wessexa, boravit će u Splitu 16. i 17. svibnja. Domaćin će mu biti gradonačelnik Andro Krstulović Opara, s kojim će obići Dioklecijanovu palaču. Palača simbolizira i ranu i blisku vezu Velike Britanije i Hrvatske – u 18. stoljeću, škotski arhitekt Robert Adam oduševio se njenim arhitektonskim zahvatima i koristio ih kao inspiraciju za dizajn zgrada u Britaniji.

Na večeri na razaraču Britanske kraljevske mornarice HMS Duncan u splitskoj luci, Kraljevskoj Visosti pridružit će se predstavnici Vlade RH i oružanih snaga, obilježavajući blisku suradnju Ujedinjenje Kraljevine i Republike Hrvatske u područjima obrane i sigurnosti – bilateralno i u okviru NATO-a – kao i 10-godišnjicu članstva Hrvatske u NATO-u.

Princ Edward posjetit će Prvu gimnaziju, koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, otvorit će i ured britanske tvrtke ICE Marine Design, koja je specijalizirana za dizajn brodova i planira zaposliti 60 ljudi u Hrvatskoj u naredne dvije godine i sastat će se s profesorom Miroslavom Radmanom, čija bi znanstvena istraživanja sa sveučilištem u Cambridgeu, UK, trebala pomoći da živimo zdravije i duže.   

- Članovi Kraljevske obitelji smatraju se 'veleposlanicima' Ujedinjene Kraljevine i Kraljice. Njihovi posjeti pokazuju poštovanje i pažnju Velike Britanije prema zemlji koju posjećuju. Posjet Princa Edwarda naglašava trajno prijateljstvo i partnerstvo Velike Britanije i Hrvatske. Naše dvije zemlje već su povezane na toliko nivoa, kroz povijest i danas, u kulturi i znanosti, obrani i sigurnosti, vrijednostima i biznisu. Ništa nije prirodnije nego nadograđivati na tu sjajnu bazu i u budućnosti - rekao je Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj. 

Posjet Splitu bit će prvi službeni posjet Princa Edwarda Hrvatskoj, no njegov brat, Princ od Walesa, bio je u Hrvatskoj nekoliko puta, a sestra, Princeza Ana, posjetila je Hrvatsku 2009. Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeta II posjetila je Hrvatsku 1972.

Vaša reakcija na temu