Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kritike na račun Kerumovog prijedloga: 'Karepovac se ne može kopati, tu se nalazi azbest, radioaktivna šljaka, vojni i medicinski otpad...'

Kritike na račun Kerumovog prijedloga: 'Karepovac se ne može kopati, tu se nalazi azbest, radioaktivna šljaka, vojni i medicinski otpad...'

Svoj stav su iznijeli prodekanica za znanost Geodetskog fakulteta u Zagrebu Aleksandra Anić Vučinić i Tihomir Barić iz Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita

Sanacija Karepovca na način da se izmjesti otpad je kao da gradite novo odlagalište i za to je potrebno barem 10 godina. Smatra predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom doc.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić, prodekanica za znanost Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

- Treba potpuno nova dokumentacija i što je još važnije, sasvim nova lokacija za smjestiti otpad što je gotovo nemoguće - navodi.

Kao primjer navodi Jakuševac, za iskapanje i vraćanje otpada na isto mjesto je bilo potrebno osam godina.

Od oko 600 odlagališta samo ih je, kako kaže, tri do četiri posto izmjestilo smeće, poput Plitvica, ali radilo se o oko par tisuća tona otpada. S druge strane ako se krene u sanaciju kako je odlučeno prema projektu IGH, Karepovac može za dvije godine biti zatvoren.

S tim se slažu i iz Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita.
Kako nam kaže prvi čovjek Inicijative Tihomir Barić, proveli su više sati u razgovoru i s Jakšom Miličićem kojeg izuzetno cijene, kao i sa stručnjacima iz IGH koji su radili projekt po kojem je raspisan natječaj za sanaciju. Sve modele su sagledali iz kuta stanovnika koji žive uz Karepovac.

- Ideja o potpunom uklanjanju odlagališta je odlična, ali nema odgovore na tri važna pitanja: Gdje odvesti sav taj otpad? Najveći dio tog otpada nema nikakvu vrijednost jer je predugo bio zatrpan, a Lećevica nije u funkciji i pitanje je kada će biti. Drugo, kako uopće pristupiti i izdvojiti opasni otpad koji se nalazi na Karepovcu? A tu se nalazi radioaktivna šljaka iz tvornice ferolegura Dugi Rat, azbest, razni vojni vrlo opasni otpad, zatim medicinski infektivni otpad... i zadnje, najvažnije pitanje za nas koji živimo oko Karepovca, je kako ćemo mi preživjeti radove na kopanju brda smeća koji bi trajali 4-5 godina u dvije smjene? - ističe.

Navodi  kako i sad plinovi premašuju zakonom dopuštene vrijednosti.

- A takve radove nitko od nas u krugu 1,5 - 2 kilometra ne bi preživio - smatra.

Podsjeća da je Gradsko vijeće na zadnjoj tematskoj sjednici o Karepovcu donijelo zaključke koji su bili i prijedlog Građanske inicijative o pokretanju sanacije po modelu izolacije koji je izradio IGH. Iako nije idealan, obrazlaže, on je za njih najbolji jer ih najbrže rješava svih negativnih posljedica koje odlagalište Karepovac ima po zdravlje stanovnika koji žive oko njega.

- Karepovac do sada i nije saniran jer svaka vlast koja dođe počinje ispočetka i mijenja modele i načine sanacije. Svaka izmjena sada znači odgađanje sanacije za nekoliko godina. Mi vremena ni zdravlja više nemamo. Tražimo hitnu i neodgodivu sanaciju po modelu za koji su ishođene sve dozvole i već raspisan natječaj - zaključio je Barić.

Vaša reakcija na temu