Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Krstulović Opara: Domoljublje nije samo desnica na srcu kada svira hrvatska himna, nego i obilježiti Dan državnosti na dostojanstven način

Krstulović Opara: Domoljublje nije samo desnica na srcu kada svira hrvatska himna, nego i obilježiti Dan državnosti na dostojanstven način

Župan Boban je citirao stihove stihove branitelja

Prvi put povodom Dana državnosti centralna svečanost održana je u centru grada. Podizanjem zastave na štandarcu te uz zvuke Gradske limene glazbe Zvonimir proslava je 'izašla' na ulicu. Odjekivale su koračnice, ali i 'Nima Splita do Splita' uz pažnju brojnih turista i lokalnog stanovništva.

Ovom prigodom je pomaknut i cijeli štekat kafića dok je trajala svečanost.

Svečani prijem župana i gradonačelnika je tako organiziran u Staroj gradskoj vijećnici, upravo kako je praktički na samom početku mandata najavio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U obraćanju brojnim uzvanicima, kako predstavnicima branitelja i obiteljima palih branitelja tako i manjinama, gradonačelnik je podsjetio na lanjski govor iz Vile Dalmacije i ponovio da se Dan državnosti ne slavi domjencima, izoliran od ljudi i odvojen od puka. Tada je donešena odluka o slavljenju na Pjaci, u srcu grada, a ne da se okuplja elita, sjedne u limuzinu i ode.

- Domoljublje nije samo desnica na srcu kada svira hrvatska himna, domoljublje nije samo ogrnuti se navijačkom zastavom, trubom i veseliti se uspjesima naših športaša. Da, i to je domoljublje, ali nije sve. Domoljublje je obilježiti Dan državnosti na dostojanstven način - kazao je.

Upitao je sasvim otvoreno i što je Dan državnosti našem puku. 

- Čija je dužnost približiti taj važan datum? Naša - poručio je.

Navodeći riječi predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića da je temelj svega zajedništvo, gradonačelnik je rekao i da poziva da se promiče domoljublje, one vrijednosti koje su unijeli branitelji.

Još jednom je podsjetio na slavljenje Dana državnosti 30.svibnja, datuma koji je utkan i na ploči na Pjaci pred kojom su položili lovorov vijenac.

- Digao sam ruku u prvom sazivu Sabora za ovu važnu odluku i to mi daje za pravo kazati da današnji datum, koliko god je važan, nije onaj kojim se ispunjava kompletna punina državnosti i svehrvatskog oduševljenja imanja svoje domovine. Nalazimo inspiraciju u današnjem danu da bude svetkovina urezana duboko u srcu hrvatskog čovjeka. Učite svoju djecu i živite puninu domovine onako kako smo htjeli prije 27 godina - poruka je Krstulovića Opare.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je pak kazao kako se pita misle li branitelji da su se za ovo trebali boriti.

- Zasigurno da, zato što himnu, zastavu i domovinu ljubi svatko, neovisno o svom svjetonazoru - odgovorio je.

Potom je citirao stihove branitelja.

- Ljubi sine zemlju svoju, od nje nemoj nikud ići, nima sriće u tuđini, nije tamo ka u priči - završio je stihove navodeći da se kroz njih ilustrira sve što se trebalo poslije rata odraditi, a možda nije, kao i pesimizam mnogih i na sve dobro u državi u njenoj mladoj i suvremenoj povijesti.


Dodajmo na kraju da su jutros položeni vijenci na Lovrincu, pred Središnjim križem i Grobljem branitelja kao i u Parku branitelja ispred Banovine.

Vaša reakcija na temu