Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Krstulović Opara: Split ne može kvalitetno funkcionirati bez poglavarstva, a gradonačelnikova administracija treba otići nakon njegova mandata

Krstulović Opara: Split ne može kvalitetno funkcionirati bez poglavarstva, a gradonačelnikova administracija treba otići nakon njegova mandata

Komentirao je i pisanje Slobodne Dalmacije o naknadi koju je primao Ivo Baldasar

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije upoznat s tim da njegov prethodnik gradonačelnik Ivo Baldasar, prema pisanju Slobodne Dalmacije, nije smio primati šestomjesečnu naknadu, s obzirom da se prema ugovoru s Agencijom za obalni morao vratiti u tu instituciju nakon isteka mandata. 

Gradonačelnik kaže da je i njega iznenadila ta dojava iz medija te da će vidjeti što je bilo.

- Grad mora upravljati zakonito sa svojim novcem i budite uvjereni da ćemo nakon ovih dojava koje su i mene iznenadile napraviti potrebno i doći do pravih informacija da se ništa nezakonito ne dogodi - odgovorio je na upit hoće li Grad poduzeti neke korake i vratiti novac.

Odgovarajući medijima na upite nakon posjeta slovačkog veleposlanika Juraja Priputena i počasnog konzula Gorana Morovića rekao je i da nema smjena, preustrojstvo gradske uprave ide početkom sljedeće godine, a da do tada svi 'ljudi koji jesu na ovom poslu će raditi ovaj posao'. 

Također, naglasio je kako će se uključiti u javnu raspravu novog Zakona o lokalnoj samoupravi s dva prijedloga, prvi je vraćanje poglavarstva, a drugi smanjenje broja vijećnika sa 35 na 21 do maksimalno 25.

Najvažnije je, smatra, napraviti preustroj u lokalnim samaoupravama jer kako se danas funkcionira je neodrživo.

- Veliki gradovi poput Splita ne mogu funkcionirati kvalitetno bez poglavarstva. Tada bi se i izbjegle sve ove nepotrebne priče oko preustrojstava, pročelničkih ostanaka ili odlazaka. Vrlo je jasno, dolazi gradonačelnik sa svojom administracijom, kada završi mandat dolaze novi - iznio je.

Drži i i da je 35 vijećnika u gradu poput Splita preveliki broj. 

- Mislim da se prije osam godina prenaglilo i stvoren je veliki stupanj suglasnosti da je to nepotrebno, loše i skupo. Zahvaljujući tom zakonu mi smo imali cijeli niz loših primjera u županijama i gradovima gdje smo imali povjerenike što je paraliziralo gradove - obrazložio je.

Dodajmo na kraju da je tijekom susreta sa slovačkim veleposlanikom i počasnim konzulom istaknuto da postoje svi elementi za bolju suradnju i da je prvi fokus gospodarstvo.

- Razgovarali smo o konkretnim stvarima, promicanju gospodarskih tijekova i o sastanku splitskih i slovačkih IT stručnjaka koji su već započeli ozbiljne razgovore o suradnji.

Također, razgovarali smo o razvoju autoindustrije i ulaganju naše firme u AD Plastik u Slovačkoj, ali i o dobroj suradnji koju želimo nastaviti produbljivanjem bilateralnih odnosa između gradova, Košica i Splita - kazao je Krstulović Opara. 

Priputen je prisnažio kako gospodarski projekti već postoje te da pripremaju sastanak gospodarstvenika iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije u Slovačkoj.

Konzul Morović je primijetio kako Slovačka može biti uzor dobro organizirane zemlje okrenute budućnosti.

Kako je Morović diplomirani inženjer građevine i ponosni vlasnik jednog od najnagrađivanijeg ulja, a do toga je došao pretvarajući zapravo makiju i borove u maslinike, dao je i zanimljiv odgovor na upit trebamo li svugdje krčiti tako. 

- To je filozofsko pitanje za sve nas. Jer kad svi mi počnemo u svojim glavama krčiti i raskrstiti s time da se ponosimo makijom i borovima onda smo svi skupa na dobrom putu - odgovorio je.

Na upit znači li to i da bismo mogli Split 'opasati' maslinicima još je bolji savjet dao:

- Štos je u tome da svatko u svojoj zoni radi na 'svom masliniku'.

Vaša reakcija na temu