Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ležaljke na Bačvicama izgurale šugamane

Ležaljke na Bačvicama izgurale šugamane

Besplatno se kupači mogu smjestiti skroz uz rub prema žičanoj ogradi

Jedna od Splićanima omiljenijih plaža, popularni Željezničar, sve je manje slobodna 'lokalcima'. Po cijelom platou, u dva reda te u jednom redu prema istoku poredane su ležaljke. Negodovanja je sve više, domaći se, ako ne žele ležaljke za 70 kuna dnevno, mogu smjestiti skroz uz rub prema žičanoj ogradi. U gotovo svim ugovorima o koncesiji stoji da su ležaljke sa strane, a po potrebi i iskazanom interesu se uzimaju i naplaćuju. Direktor koncesionarske tvrtke Bačvica plaža Nikša Ivanović kaže da je njima u ugovoru dozvoljeno rasporediti ih.

- U ugovoru piše stavljanje ležaljki, postave se da budu spremne kad ljudi dođu - kaže nam.

Spočitali smo da je onda privilegiran, a Splićani uskraćeni za javno dobro.

- I cesta je javno dobro pa plaćate parking - odgovorio nam je.

Malo je popustio kada smo mu objasnili da usporedba ne stoji te nam kazao da ovim nemaju namjeru tjerati domaće i da ležaljke koriste turisti.

- Sve starije osobe koje dođu, invalidi, naši Splićani ako zamole da mogu leć i nemaju novaca, neće mu se naplatiti. Ima oko 50 ležaljki, možete vidjeti po računima da ih iznajmimo 20-30 dnevno, tko im brani da legnu - objašnjavao je.

Dodajmo da nema mogućnosti na kraće uzeti ležaljke, primjerice jedan sat. Ali, kako kaže Ivanović, uz ležaljke ima i suncobran, stolić i uslugu konobara. Tuširanje je besplatno.

- Za platiti koncesiju, cijelu godinu 8 čistačica, uzorkovanje mora svakih 15 dana i čovjeka koji postavlja i miče ležaljke, sve to košta - nabrajao je Ivanović.

Da zaokružimo priču, Splitsko-dalmatinska županija povećala je sa 188 tisuća kuna na pola milijuna fiksno koncesiju tvrtki Bačvica plaža  kada je koncesionar tražio suglasnost za potkoncesiju, a tu razliku osjetit će najviše Splićani kojima ostaje malo slobodnog betona za svoje šugamane.

Vaša reakcija na temu