Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LIVE STREAM Otkriveno tko su autori koji su ponudili najbolja rješenja za Žnjan

LIVE STREAM Otkriveno tko su autori koji su ponudili najbolja rješenja za Žnjan

Natječaj je otvoren 27. siječnja, a ocjenjivački sud je završio s radom i donio odluke


U Banovini se otvaraju omotnice s imenima s imenima nagrađenih autora za Projektni natječaj za izradu stručnih rješenja za područje žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

Na natječaj je pristiglo 12 radova, a Vjekoslav Ivanišević pojasnio je koji su bili kriteriji za odabir najboljih.

- Svi radovi su bili koncentrirani na žnjanski plato, dobili smo različita rješenja. Radovi su još uvijek šifrirani, ali rad broj 10 je dobio jednoglasnu ocjenu da je najbolji za realizaciju. Broj 10 je dobio prvu, broj 12 drugu, broj 7 treću, broj 9 četvrtu i broj 4 je peta nagrada - nabrojio je Ivanišević. 

Dragan Žuvela rekao je da mu je ovo drugo žiriranje u kojem je mu je bilo ugodno raditi jer se u obzir uzimalo poštenje i stručnost.

- Pitam se što se to događa s našim gradom. Ovim natječajem dajemo primjer kako se treba odnositi prema javnim površinama. Ovakva fuzija struke i politike je na žalost u Hrvatskoj presedan, a mi smo u Splitu na dobrom putu da to postane standard - rekao je on.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je da su dovođenjem žnjanskog platoa na nulu dali slobodu i građanima da odlučuju o sadržajima koje bi tu voljeli imati, ali i autorima u planiranju toga prostora. Posebno je ponosan, dodao je, što se više od šest tisuća građana uključilo u anketu i davalo svoje prijedloge o sadržajima na Žnjanu.

Najbolji rad pod brojem 10 rad je autorskog tima Arhitektonskog studija Ante Kuzmanića.

Peta nagrada je rad kojeg su osmislili arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko sa suradnicima, četvrtu nagradu dobio je rad Tatjane Zahre, treću nagradu dobio je rad Arhitektonskog ureda Porticus, a drugu rad Emur studija.

Prva nagrada iznosi 228.000 kuna, druga 142.500 kuna, treća 85.500 kuna, četvrta 68.400 kuna, a peta 45.600 kuna. 

Vaša reakcija na temu