Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Lordan Ljubenkov: Očekuje se rekordan broj sudionika na Noćnjaku!

Lordan Ljubenkov: Očekuje se rekordan broj sudionika na Noćnjaku!

Godine 2015. je bilo 1334 ekološka maslinika koji daju 611 tona maslina. Ekološko ulje postiže cijene od 100 do 130 kuna

Domaćin 19. međunarodne manifestacije maslinara i uljara 'Noćnjak 2017.' i 2. stručnog skupa o ljekovitom bilju bit će Jelsa od 23. do 26. ožujka pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Noćnjak su najavili  predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, prvi čovjek Skupštine Želimir Bašić i predsjednica ocjenjivačkog suda Sandra Petrović.

Ove godine, rečeno je, imaju se čime pohvaliti, za natjecanje su zaprimljena ukupno 394 uzorka, od čega rekordan broj pakovina, čak 97 na što su posebno ponosni kao i na 87 proizvoda od masline.  
Očekuje se i rekordan broj sudionika na Noćnjaku kojega prate brojna znanstvena i stručna predavanja, radionice, prezentacije, sajam maslinarstva i uljarstva, izložba maslinovih ulja i proizvoda od maslina te poslovni susreti i razgovori.

- Što se tiče hrvatskog maslinarstva, imamo 6 milijuna stabala maslina na oko 30.000 hektara površine. 45.000 domaćinstava bavi se maslinarstvom, a najzastupljenija je sorta oblica sa 60 posto udjela. Urod ploda je oko 35.000 tona dok je ulje na oko 5 tisuća tona - iznosio je Ljubenkov.

Posebno je naglasio važnost ekološkog maslinarstva i bilo bi odlično da ga ima što više, čak svih pet tisuća kuna.

- Godine 2015. je bilo 1334 ekološka maslinika koji daju 611 tona maslina. Ekološko ulje postiže cijene od 100 do 130 kuna - otkrio je.

Od podataka izdvojimo i da se u Dalmaciji troši 4 decilitra ulja po osobi, na kontinentu 1. Prosjek je 2,25 kilograma po osobi.

- Dvadeset posto još možemo povećati proizvodnju da bismo zadovoljili svoje potrebe po sadašnjoj potrošnji, povećati potrošnju u Hrvatskoj koja je 2 litre po glavi, u Grčkoj je primjerice 20 litara, povećati potrošnju stolnih maslina i početi s proizvodnjom aromatiziranih ulja – navodio je.

Ovogodišnja krilatica je 'Svi u ekološko maslinarstvo' i 'Ubrano i odmah prerađeno!'

Što se tiče budućnosti maslinarstva i uljarstva Ljubenkov je iznio konkretan prijedlog:

- Većina OPG-a su premali da budu samostalni, a preveliki da imaju samo za sebe. Rješenje je udruživanje u zadruge po uzoru na zemlje Europske unije, a jedna od brojnih prednosti je omogućavanje sigurnih prihoda.

Na kraju pobrojimo ovogodišnje dobitnike kolektivnih i osobnih priznanja.

PRIZNANJE 'PAVLE BAKARIĆ' za doprinos unaprjeđenju maslinarstva - dr. sc. Tatjana Klepo iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju Krša

 PRIZNANJE 'BRANKO ŠKARICA' za doprinos unaprjeđenju uljarstva – Darko Smolić iz Pirovca, upravitelj PZ Pirovčanka

MEĐUNARODNO PRIZNANJE 'CAVALIERE OLIO D'OLIVA' za višegodišnji samoprijegorni rad u uljarstvu – Juraj Rubin iz Zastražišća na Hvaru, vlasnik uljare Rubin

PRIZNANJA 'JOŠKO NISKOTA' uzornim individualnim maslinarima - IVO LUČIĆ, kompozitor iz Poljica na Hvaru i TOMA LUČIĆ iz Svirača na Hvaru

PRIZNANJE HRVATSKOJ ULJARSKOJ ZADRUZI najboljoj uljarskoj zadruzi u 2016. koje dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo iz Zagreba - Poljoprivredna zadruga CRES s otoka Cresa

ZLATNO PERO za afirmaciju maslinarstva, uljarstva i zadrugarstva kroz medije
- MIRKO CRNČEVIĆ iz Jelse na Hvaru, novinar Slobodne Dalmacije

ZLATNA AMFORA, za doprinos razvoju maslinarstva na svom području
- Općina JELSA

ZLATNA AMFORA za doprinos razvoju maslinarstva – Udruga maslinara sv. Špirijun s otoka Hvara.

Vaša reakcija na temu