Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Prgomet / Studio Testudo Luka Mimica kreirao 'island to go' suvenir: Tko ne bi poželio imati svoj otok?

Luka Mimica kreirao 'island to go' suvenir: Tko ne bi poželio imati svoj otok?

Kipar svoja djela radi od epoksidne smole, materijala koji se u Hrvatskoj koristi samo u građevini, pa je prve korake naučio preko YouTube tutoriala

Luka Mimica je sa svojom idejom 'Ponesite kući otok' osvojio treće mjesto na Poduzetničkom kampu u Solinu. Riječ je o autorskom suveniru izrađenom od epoksidne smole.

- Prije par godina sam otkrio epoksidnu smolu kao materijal s kojim se uz dovoljno prakse može puno toga izvesti. Pronalazim načine kako kontrolirati masu i između ostalog izvesti imitaciju morske površine, što mi je bio temelj za nekoliko serija autorskih radova - kaže nam Mimica.

Ovaj magistar kiparstva nam otkriva kako je od 'igranja' sa smolom došlo do izrade suvenira.

- Da bih pokrio troškove daljnjeg umjetničkog rada početkom kolovoza sam krenuo s izradom većeg broja manjih radova namijenjenih galerijskoj prodaji. Tako su nastali i prvi primjerci suvenira - otoka, rađenih od morskog pijeska i smole. Nakon toga sam s kolegicom Danijelom Šušak osmislio paletu proizvoda: od prstenja, broševa, medaljona do zidnih primjeraka. Koncept je jednostavan, tko ne bi poželio imati svoj otok! Uz to ga još moći ponijeti doma, svojevrsni 'island to go'.

Zbog načina rada svaki primjerak je neponovljiv, a zanimljivo je i da Mimica ne zna nikoga u Splitu tko za umjetnička djela koristi smolu.

- Prve korake sa smolom sam učio preko YouTube tutoriala jer jednostavno nisam znao nikoga tko se s tim bavi. U međuvremenu sam na svojim greškama dosta naučio pa sada znam biti i mentor studentima Umjetničke akademije kod izrade diplomskih radova. A što se tiče nabave smole, e to je bio tek izazov. Ona se kod nas koristi uglavnom u građevini, a kvalitetan prozirni proizvod je teško nabaviti. Sada radim dobar promet jednoj trgovini boja i lakova koja samo radi mene dobavlja smolu iz Slovenije.

Otoci su izmišljenog oblika, nisu replike, ali kolorit podmorja boja proučavajući fotografije Paklenjaka i mljetskog arhipelaga. Njegovi suveniri već su izazvali zanimanje, zaprimio je veću narudžbu od jedne bračke vile, a uskoro će svoj proizvod ponuditi turističkim zajednicama.

- Planova imam dosta, cilj mi je osmisliti novu generaciju interaktivnih suvenira koje bi sami turisti mogli dovršavati po svojim željama. Za početak bi ponudio malu plažu sa žitkim pijeskom na koju se može potpisati ili nešto nacrtati, što bi se uskoro trajno stvrdnulo - otkriva nam Mimica.

Vaša reakcija na temu